Magzati szívhangmonitorozás (CTG, NST vizsgálat)

A magzat szívfrekvenciájának ellenőrzése a szülészetben régóta ismert vizsgálóeljárás. A szülés körüli időszakban a normális magzati szívfrekvencia 110-160/min. A magzat szívfrekvenciájának a méh összehúzódásával, illetve a magzat mozgásával egyidőben az idő függvényében történő észlelése a cardiotocographia (CTG). 

 

Amennyiben a cardiotocographiás vizsgálatot nyugalmi állapotban, nem megindult szülés esetén végezzük, akkor NST-ről, Non-Stressz Teszt vizsgálatról beszélünk. Ennek során észleljük a magzat szívfrekvenciáját, az esetleges méhtevékenységet (a méhizomzat összehúzódásait), magzatmozgásokat, az eredményt a gép grafikusan megjeleníti egy papírcsíkon.

A vizsgálat során értékeljük a szívfrekvencia pillanatról-pillanatra történő változását (ezt nevezzük oszcillációnak, vagyis fűrészfog-szerű mintának), a periodikus változásokat (gyorsulások, lassulások) illetve a tartós szívfrekvencia eltéréseket. A vizsgálóeljárás segítségével lényeges információkat nyerhetünk a magzat méhen belüli állapotát illetően. Oxigénhiányos állapotban jellemző eltérések: az oszcilláció „beszűkülése”, vagyis a fűrészfog-szerű rajzolat mértékének csökkenése, a szívfrekvencia átmeneti, vagy súlyosabb esetben tartós lassulása figyelhető meg.

A CTG vizsgálatokat problémamentes terhesség esetén a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően hazánkban is a betöltött 38. héttől a szülés várható időpontjáig hetente, a terminus betöltése után többnyire heti két alkalommal indokolt végezni. Egyes terhességi kórállapotok (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, a magzat méhen belüli növekedési elmaradása) esetén a CTG vizsgálatok végzésére már a terhesség korábbi szakaszában és nagyobb gyakorisággal is szükség lehet.

A vizsgálat időtartama kb. 20 perc.

Lényeges, hogy a magzat „aktív” legyen a vizsgálat ideje alatt, vagyis intenzíven mozogjon az édesanyja méhében, ez teszi számunkra értékelhetővé szívhangjának változásait mozgásai hatására.

Célszerű a CTG vizsgálat előtt bőséges folyadék, valamint magas szénhidrát tartalmú étel fogyasztása, ezek ugyanis serkentőleg hatnak a magzat aktivitására.

Box: Az elkészült regisztrátum értékelését Intézetünkben elsőként szakavatott szülésznő végzi, azonban minden esetben kérjük, hogy leletét mutassa meg gondozását végző orvosának is.