Magzati szívhangmonitorozás (CTG, NST vizsgálat)

A magzati szívhangmonitorozás az egyik leggyakrabban használt diagnosztikai eljárás, amely fontos információkkal szolgál a magzat állapotára vonatkozóan. Általánosságban a 36. terhességi héttől, de szükség esetén akár korábban is sor kerülhet a kardiotokográfiának (CTG) is nevezett vizsgálatra.

 

Az NST és CTG vizsgálatok a várandósgondozási protokoll elengedhetetlen része. Ezek egy igen fontos vizsgálat rövidítései. A szópár utolsó tagja magára az eszközre vagyis a kardiotokográfra utal, amivel végzik a vizsgálatot. Az NST pedig a non-stress-test rövidítése, ami a magzati szívhangmérésre vonatkozik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a magzat a szívműködését rögzítjük 20-25 vagy akár 30 percen keresztül. A magzat szívfrekvenciájának a változását figyeli az egyik görbe, a másik detektor pedig a méh aktivitását, vagyis a méh összehúzódásokat figyeli. Tehát a magzati szívhang figyelése a baba megfelelő állapotát és oxigén ellátottságát mutatja, míg a méhösszehúzódások a szülés közelségét jelenthetik.

Éppen ezért, a 35-36. terhességi héttől hetente javasolt erre a szűrővizsgálatra járni. Az utolsó terhességi héten már heti kétszer, terminus után pedig kétnaponta szoktuk végezni, de szükség esetén ennél gyakrabban is lehet. Nagyon sokszor vajúdás közben, illetve a kitolási szakban is szokták figyelni a magzat szívműködését. A hordozható vagy vízálló CTG készülékekkel pedig, a kismama nincs az ágyhoz kötve, vagy akár a kádban is használhatja.

 

Mi alapján következtet az orvos a baba állapotára?

Ahogy élünk és mozgunk, a szívbe áramló vér mennyisége nem mindig egyforma. A felnőtt szív ezt különböző szívizom összehúzódásokkal kompenzálja.

A magzati szív egy kicsit éretlenebb, tehát ezt a kompenzációt nem a szív erejével, hanem frekvenciájával szabályozza.  Ha nagyon lecsökken a szív frekvencia, az azt mutatja, hogy a baba állapotában romlás következett be vagy oxigén hiány lépett fel. Amikor a kismama érzi a baba mozgását, meg kell nyomnia egy gombot. Ekkor a CTG görbén látjuk, hogy emelkedett a szív frekvencia, tehát a baba szíve reagál a mozgásokra. És ez a normális. Ha ez elmarad vagy lefelé görbül, az kórosnak tekinthető.

A köldökzsinór komplikációk és oxigén hiányos állapotok előfordulásának esélye az utolsó egy hónapban a legnagyobb. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki vegye komolyan ezt a kötelező szűrővizsgálatot.