Enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés)


Az éjszakai, alvás közben akaratlanul bekövetkező ágybavizelés problémája sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Egyes becslések szerint ma Magyarországon 70000 - 90000 gyermek szenved ettől a tünettől. Mivel a normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik, ezért ha az éjszakai bevizelés 5-6 éves koron túl is fennáll, vagy azon túl jelentkezik, ki kell vizsgálni, mi lehet a háttérben. Két nagy csoportra lehet osztani az ágybavizelés okait: pszichés eredetű illetve szervi megbetegedések okozta, ezért a pszichológiai tanácsadást minden esetben részletes orvosi kivizsgálás előzi meg.

Ha szervi- vagy hormonális okok nem feltételezhetőek a háttérben, előfordul, hogy a gyermek pszichéjét ért trauma a bepisilés kiváltó oka, ilyen lehet egy, a családban történt haláleset, baleset, válás, teljesítményszorongás, kistestvér születése és egyéb, a gyermek számára nehezen feldolgozható probléma. Az esetek egy részének hátterében olyan rossz szokások is állhatnak, mint a nagy mennyiségű délutáni és esti folyadék fogyasztás vagy a késői lefekvés- ezekben az esetekben a viselkedésterápia gyors és hatékony módszer lehet.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az éjszakai ágybavizelés nem neveletlenség, dac, ellenszegülés vagy szándékos rosszaság, semmiképpen nem szigorúbb nevelési fellépéssel, tiltással, megalázással, nyomok eltakaríttatásával kezelendő a szituáció. Azonban a szeretetteljes, biztonságot adó családi légkör, a pozitív hozzáállás és odafigyelés bizonyítottan csökkenti a tüneteket és segít megóvni az ezzel a problémával küzdő gyermek lelkivilágát is. Ha a tünetek folyamatosan jelentkeznek, kiemelten fontos a nefrológiai kivizsgálás, emellett a tünettel járó pszichés terhek, mint a megszégyenülés- és stigmatizáció csökkentése valamint a viselkedésterápiás módszerek elsajátítása miatt érdemes gyermekpszichológus bevonása.