Óvodai beszoktatás – ki válik le kiről?


A leválás a szülők és gyerek között zajló kölcsönös folyamat, ami nem akkor kezdődik el, amikor a gyerek óvodába kerül. A kisgyerek a csecsemőkori fejlődéstől kezdve fokozatosan tanulja meg, hogy a szüleivel való szeretetteljes kapcsolat akkor is fennmarad, ha az anyja vagy az apja nincs ott fizikailag. Ehhez természetesen biztonságos érzelmi és értelmi fejlődés szükséges, ami a kisgyerek személyiségétől/ temperamentumától függően más- más tempójú lehet. Abból, hogy a gyerekük óvodába kerüléséig hogyan viselkedett olyan szituációkban, amikor az őt leginkább gondozó szülő nem volt jelen, következtetni lehet az óvodai beszoktatás várható menetére.

Az óvoda nagyon fontos szocializációs közeg, ahol a három éves kora körül már szeparálódott, részben önállósodott kisgyerek elkezdheti kialakítani a társas kapcsolatait/ egyéniségét, megélni a szülőktől független igényeit, megtalálhatja a csoportban a helyét. Erre az időszakra esik a dac- korszak, ami minden nehézsége ellenére teljesen természetes és a gyerek pszichéjének kialakulásában nagyon fontos szakasz, egyben a gyerek szüleivel való kapcsolatának átalakulása, fejlődése is.

Mivel ekkor a gyerek fizikailag, de identitásában is kezd eltávolodni a szülőtől. A korábbi szimbiotikus, szinte mindenben egymásra utalt kapcsolat felbomlása az anyák számára lelkileg is nehéz, veszteségnek megélt időszak lehet: az óvodai beszoktatás az anya számára akkor is megterhelő, ha túl nehezen, de akkor is, ha túl könnyen is megy.

Az óvodába szoktatás nehézségeit elsősorban a stabil szülő- gyermek kapcsolat csökkenti, ami elbírja azt, hogy a gyerek a kezdeti időszakban elutasító, akár agresszív, hisztis. Általában elmondható, hogy körülbelül egy hónap elegendő ahhoz, hogy a gyerekek megszokják az óvodai életet és társas kapcsolatokat kezdjenek kialakítani a többiekkel.

Abban az esetben, ha a beszoktatás túlságosan elhúzódik, azaz a kisgyerek hosszú időn keresztül, intenzív, bizonyos esetben szélsőséges reakciót ad, akkor érdemes pszichológus segítségét kérni, hogy közösen felmérjék, mi állhat a viselkedés hátterében.