Válás

Egy család életében az egyik legnehezebb időszak az, amikor a két szülő eldönti, a jövőben külön utakon szeretnék folytatni az életüket. Bár ezt feldolgozni még felnőtt emberként is nehéz, egy gyerek életében maradandó törést okozhat az addig megszokott családi rendszer felbomlása.

A gyerek, hiába kicsi, mindent észlel és mindent megérez, azonban nem feltétlenül képes az adott viselkedés mögötti érzelmeket beazonosítani. Gyakran a szülők célja megóvni a gyereküket, emiatt gyakran elhallgatják előlük a valódi történéseket. Mivel a gyerek érzékeli a bizonytalan helyzetet, de nem tudja, mitől fél vagy szorong igazán, feszültté válik. Ennek a szorongásnak és bizonytalanságnak a következménye lesz az, hogy végül a gyerek saját magában keresi a magyarázatot és önmagát kezdi hibáztatni az egyik szülő elköltözése miatt.

A gyerekekkel való őszinte beszélgetéshez azonban a szülőknek a saját problémáikkal és feszültségükkel sokkal bátrabban és tudatosabban kell foglalkozniuk. Így, amikor, a gyerekükkel leülnek megbeszélni azt, mi történik/ mi fog történni a családban, ők már felkészültebbek lesznek ebben a krízishelyzetben. Ha nyíltan beszélünk egy- egy problémáról, az megkönnyebbülést hozhat mindegyik családtagnak, a gyerek számára pedig érthetővé válik, hogy mi történik vele és körülötte - ez érvényes a válásra és más családot érintő problémákra is.

Gyakori kérdés az, hogy hogyan mondjuk el a gyereknek, ha a válás mellett döntöttünk. A gyerek életkorát figyelembe véve, már rögtön az elején érdemes őszintén kommunikálni. Nem szabad titkolózni előttük, sem pedig úgy tenni, mintha anya és apa továbbra is együtt élne, miközben az egyik szülő esetleg már részben elköltözött. A gyerek előtt semmiképp sem érdemes látszatkapcsolatot fenntartani, a problémát vállalni kell, hiszen ő is pontosan érzi, ha valami nincs rendjén.

Pszichológus segítségét akkor érdemes kérni, ha nagyon bizonytalanok, hogyan beszélgessenek a gyerekekkel, milyen döntésekbe és hogyan vonják be a gyerekeket. Ha a szülők, ha párként már nem is, de szülőként is nehezen találják meg új szerepüket vagy ha a pár elválása annyira konfliktusos, hogy az indulatok kontrollálása is nehezükre esik,  akár többszörös szülőkonzultáció is javasolt, hogy közös megoldások szülessenek.

Ha a gyereknek a már tünetei is vannak, például újra bepisil, korábbitól eltérő alvásproblémái vannak- fél elaludni, vagy éjjel felébred, rémálmai vannak vagy erősen romlik a teljesítménye az iskolában, az egy erős figyelmeztető jel. Ezek a tünetek erős szorongásra utalhatnak, ilyenkor kifejezetten ajánlott a gyermekpszichológus segítségét kérni.