ENDOMETRIÓZIS ULTRAHANGVIZSGÁLAT

Endometriózis kiszűrése speciális, kiterjesztett ultrahangvizsgálattal és részletes kórelőzmény-felvétellel.

Az endometriózis a méh üregén kívül megjelenő és elszaporodó, a méhnyálkahártyához hasonló szövet, amely összhangban áll a ciklikus hormonális változásokkal. Immunológiai és gyulladásos sejtvivő anyagok felszabadulásával ciklikus fájdalmat, összenövéseket és gyakran meddőséget okoz.

Minden 10. termékeny korú nő (Magyarországon kb. 200.000 hölgy) érintett ebben a sokat vitatott (mind a kialakulásban, mind a diagnosztizálásban, mind a kezelésben) kérdésekkel teli betegségben, amely megkeserítheti az endometriózisban szenvedők életét.

Az érintett szervektől függően változatos tünetek jelenhetnek meg. Minden 3. meddőséggel küzdő nőnek van endometriózisa, azonban a rutin szűrővizsgálatok ellenére erre továbbra is ritkán derül fény.

Leggyakrabban görcsös menstruációt okoz, amelynek elbagatellizálásával és a gyakori félrediagnosztizálás miatt a pontos kórmeghatározás 8-10 évet is késhet, miközben a betegség minden egyes menstruációval folyamatosan súlyosbodik, visszafordíthatatlan károsodásokat okozva elsősorban a kismedencében.

Érdekes módon a betegség kiterjedése nem függ össze a panaszok súlyosságával - kis elváltozások is okozhatnak elviselhetetlen fájdalmat, illetve igen súlyos, előrehaladott állapot is lehet panaszmentes, amelyre lehet, hogy csak meddőségi kivizsgálás során derül fény.


Speciális, kiterjesztett endometriózis ultrahangvizsgálatunkkal és részletes kórelőzmény-felvétellel várjuk a betegség kiszűrésére érkező Pácienseket.


A vizsgálatot az ovulációt követő napokban a legoptimálisabb elvégezni, mivel az ovulációkor a tüszőből kiszabaduló folyadék a Douglas-üregben - a méh mögött - gyűlik meg, amely segíthet a felszíni összenövések/felrakódások vizualizálásában.

Leggyakoribb tünetek (főleg ciklikusan)

Női reproduktív szervek érintettsége esetén:

 • fájdalmas menstruáció (60-80%), fájdalom ovulációkor

 • kismedencei fájdalom (30-50%)

 • fájdalmas szexuális együttlét, jellemzően pozíciófüggő (25-40%), csökkent libidó

 • meddőség (30-40%)

 • ciklusszabálytalanság, rendellenes vérzés (10-20%)

Emésztőrendszeri érintettség esetén:

 • fájdalom székletürítéskor, véres széklet, puffadás, hasmenés-székrekedés váltakozása, "ceruzaszéklet"

Húgyúti érintettség esetén:

 • visszatérő felfázásos panaszok, gyakori vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés, véres vizelet, deréktáji fájdalom

Bőrhegek:

 • fájdalom, duzzanat, vérzés

Egyéb:

 • lábba, vállba sugárzó fájdalom

Amennyiben a fenti panaszokat tapasztalja, akár évek óta kering az egészségügyi rendszerben megoldás nélkül rendszeresen visszatérő panaszai miatt, vagy endometriózis műtétet követően aktív gyermekvállalási szándék nélkül nem részesül kezelésben, mindenképp javasolt az endometriózisban jártas szakemberhez fordulnia.

Az endometriózis ultrahangvizsgálat menete

 • a szűrővizsgálatok szerint végig nézzük a női nemi szerveket (méh, petefészkek, petevezetők)

 • a méh 3D ultrahangvizsgálat

 • a petefészkek mobilitásának vizsgálata

 • a húgyhólyag szerkezetének és mobilitásának vizsgálata

 • a húgyvezetők alsó szakaszának vizsgálata

 • a végbél/vastagbél alsó szakaszának vizsgálata, valamint a gyakran érintett

 • a sacrouterin (függesztő) szalagok vizsgálata

Gyanús esetben egy ún. elaftográfos szoftver segítségével, amellyel szöveti keménységet tudunk vizsgálni, győződünk meg a kérdéses terület endometriózisos beszűrtségéről, valamint pontosabban meghatározható az elváltozás mérete, amely nagy segítség lehet a műtéti terv felállításához.

Tekintve, hogy a meddő nők 30-40%-a érintett, a vizsgálat összeköthető HYCOSY (ultrahangos petevezető átjárhatósági vizsgálattal), amelyet a ciklus 8-10. napján érdemes elvégezni.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Czeizel Intézet
Postnatal

Bejelentkezés:

Telefon: +36 1 273 1913

Címünk:

1025 Budapest,
Felső Zöldmáli út 13.