NEPHROLÓGIA

Gyermek nephrológia

Gyermek nephrologiai rendelésünkön, a vese és a húgyutak belgyógyászati betegségeinek kezelésével, gyógyításával foglalkozunk.

A Czeizel Intézet elsődleges feladatának tekinti a már magzati életkorban kiszűrhető betegségek további kezelését. Nephrologiai rendelésünkön az ultrahangvizsgálaton észlelt esetleges vese illetve húgyúti betegségek minél korábbi kezelését tartjuk egyik legfontosabb küldetésünknek.

A leggyakoribb betegségek, amelyekkel szakrendelésünket felkereshetik:

 • az ultrahangvizsgálatok során –akár már a magzati életkorban - kiszűrt vese illetve húgyúti fejlődési rendellenességek, melyek egy része ártalmatlan, csak követést igényel, másik része viszont akár súlyos vese károsodással is járhat, ha nincs időben kezelve. Ide tartozik pl. a vesicoureteralis reflux (VUR), pyelectasia, vese agenesia, vese hypoplasia, kettős vese, kettős üregrendszer, patkóvese stb.
 • veleszületett húgyúti fejlődési rendellenességek ( pl. vesicoureteralis reflux )
 • a vese belgyógyászati betegségei, melyek lehetnek veleszületettek, öröklődőek vagy szerzettek ( pl. nephrosis syndroma, glomerulonephritisek, stb. )
 • alsó és felsőhúgyúti fertőzések
 • vérvizelés
 • vesekő
 • nappali és/vagy éjszakai bevizelés
 • vizelet tartási panaszok
 • cystás vesebetegségek
 • vese eredetű magas vérnyomás
 • akut vagy krónikus veseelégtelenség

 

A vizsgálat alkalmával a gyermek panaszainak részletes megbeszélését követően fizikális vizsgálat történik, illetve a vizelet mikroszkópos vizsgálata. A fizikális vizsgálat magában foglalja a gyermek testsúly- testmagasság mérését, vérnyomás mérést, illetve a has, genitáliák vizsgálatát. A vizeletet a lecentrifugálását követően mikroszkóppal vizsgáljuk. Amennyiben szükséges, ismertetjük az egyéb diagnosztikai lehetőségeket, amelyek nagy része Intézetünkben elvégezhető. Ezek alapján pedig kivizsgálási és kezelési tervet állítunk össze a szülővel egyetértésben.

Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban

A húgyúti fertőzések a csecsemőket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzések. A betegség akár súlyos komplikációkkal is járhat, ezért fontos a tünetek mielőbbi felismerése és az orvos felkeresése.

Milyen tünetekre figyeljünk?

A húgyúti fertőzések két fő típusát különböztetjük meg: az alsó és felső húgyúti fertőzéseket.

Alsó húgyúti fertőzés vagy más néven hólyaghurut esetén a betegség csak a hólyagot érinti. Az ilyenkor fellépő főbb tünetek az alhasi fájdalom, csípő-égő vizeletürítés, gyakori vizelési inger, bűzös vizelet, esetleg a korábban szoba- vagy ágytiszta gyermek ismételt bepisilése.

Ezzel szemben a felső húgyúti fertőzés vagy vesemedence-gyulladás esetén a fenti kezdeti tüneteket követően (vagy akár anélkül) magas láz, hasi-és deréktáji fájdalom, hányás, étvágytalanság, sápadtság alakul ki.

A húgyúti fertőzések okai

A húgyúti fertőzéseket baktériumok okozzák. Az esetek többségében ún. felszálló fertőzésről beszélünk, mely során a kórokozó a húgycsőnyílás környékéről száll fel a hólyagba, illetve a vesékbe.

A visszatérő alsóhúgyúti fertőzések leginkább a lányokat érintik.  Ennek oka lehet több hajlamosító tényező: pl. alkat, nem megfelelő vizelési technika, székrekedés, hólyagműködési zavarok, kamaszoknál a kezdődő szexuális élet, stb. Ismétlődő felső húgyúti fertőzésnél esetleges anatómiai rendellenességre is gondolnunk kell.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A tünetek értékelését követően a vizelet vizsgálata következik, ugyanis az abban található fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, illetve baktériumok elemzésével állítható fel a pontos diagnózis. Vesemedence-gyulladás esetén vérvétel és hasi ultrahang vizsgálat is szükséges.

A fertőzések kezelése

Mind az alsó és a felső húgyutakat érintő gyulladásokat antibiotikummal kezeljük. Fontos tudni, hogy 2 éves életkor alatt a vesemedence-gyulladást mindenképpen kórházban kell kezelni. Ez általában egyhetes kórházi bennfekvést jelent, intravénásan adott antibiotikummal, szükség esetén folyadékpótlásként infúzióval kiegészítve. A kórházi kezelés alatt hasi ultrahang vizsgálatot is végeznek. A hazatérést követően még egy hét antibiotikum-kúra következik. A terápia befejeztével nephrológushoz irányítjuk a kis beteget, aki az időszakos orvosi vizsgálatok során vizeletvizsgálatot, és szükség esetén hasi ultrahang kontrollt végez. A szakorvos döntése alapján további radiológiai vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Dr. Biró Kinga cikke