PSZICHOLÓGIAI KONZULTÁCIÓS RENDELÉS VÁRANDÓSOKNAK

A szülés utáni depresszióról és az első gyermek születésével járó élet-ciklus váltásról.

Készüljön fel időben a szülés utáni időszak lelki történéseire, és tájékozódjon a szülés utáni hangulatzavarokról és az első gyermek születésével járó természetes életkrízisről!

A szülés utáni hangulatzavarok

A depresszió orvosi értelemben vett betegség, és nem azonos a mindennapi élet viszontagságai által okozott lelki problémákkal. A depresszió a pszichiátriai megbetegedések azon csoportja, amelyben a hangulat tartósan negatív irányba tolódik el, s ezt a környezet történései nem, vagy alig befolyásolják. A hangulatváltozás a leglényegesebb, de nem az egyetlen tünet.

A szülés utáni depresszió a szülés után fellépő depresszív epizódot jelenti. A szülés utáni első hat hónapban előfordulása megközelítően 12-15%, de a fejlett országokban átlagosan 20%-ra emelkedett. Leggyakrabban a szülést követő első hat hónapban alakul ki, de akár a szülést követő két éven belüli kezdet is elfogadott. Tünetei megegyeznek az élet bármely más szakaszában észlelt depresszió tüneteivel, ugyanakkor felismerését nehezíti, hogy a tünetek részben azonosak a szülést követően gyakran észlelhető általános panaszokkal: fáradtság, alvászavar, étvágyváltozás. További nehézséget jelent, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő nők gyakran vonakodnak beismerni problémáikat az anyaszerephez kötődő elvárások miatt. Nehezen kérnek segítséget szenvedéseik enyhítésére. Kiemelt jelentőségét adja, hogy a depresszió tünetein és szövődményein túl igen nagy a családra gyakorolt hatása, a család felbomlásának kockázata, valamint a gyermek személyiségfejlődésének károsodása.

A szülés utáni depressziót meg kell különböztetni a „baby blues-tól” (gyermekágyi szomorúságtól), ami a statisztikák szerint a frissen szült nők 50-80%-ánál, általában a szülést követő 3-4.napon jelentkezik. Ez fáradékonysággal, kialvatlansággal, sírással, ingerlékenységgel, félelem érzésével, nagy hangulati változékonysággal járó állapot. Ezek rendszerint 1-2 héten belül elcsitulnak, de figyelmet érdemelnek, amennyiben előfutárai lehet egy későbbi szülés utáni depressziónak.

A külföldi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a várandós/szülő nő számára biztosított konzultáció a szülés utáni hangulatzavarokról igen eredményes, a kockázat csökkenthető odafigyeléssel, és a megfelelő időben történő segítségnyújtással.

Az első gyermek születésével járó krízis

A gyermekvállalás boldogságot jelentő voltáról senkit nem kell meggyőzni. Szeretünk boldogan mosolygó anyukákat és kiegyensúlyozott szülőpárokat látni. A tapasztalatok szerint azonban az öröm és boldogság mellett kevesebbet beszélünk a baba érkezésének feszültségekkel teli részéről, családba illeszkedésének időszakáról – pedig a kismamák és az anyukák igényelnék ezt.

Az első gyermek születése fordulópont, változás a házaspár életében, mely próbatételt jelent, hiszen megbontja a család kialakult rendjét. Időszakosan krízis helyzet alakulhat ki, mert konfliktusforrás lehet az új rendszerhez, új szabályokhoz való alkalmazkodás. Ez mindaddig eltarthat, amíg a család tagjai újra megtalálják szerepeiket, és kialakul az új kapcsolatrendszer.

A családok életében sajátos ciklusok figyelhetők meg, melyek mindenképpen új alkalmazkodást kívánnak. Ilyen életciklus-váltás a szülővé válás, mely az egyik legnagyobb változást hozza az emberi élet során, és eközben elkerülhetetlenül jelentős hatást gyakorol magára a párkapcsolatra is.

A gyermek belépése a családba változást hoz. A pszichológia ezt a változást természetes életkrízisnek tartja, hiszen a gyermek születése az egyik legtermészetesebb velejárója az életnek. Ugyanakkor valóban krízis is a család, a pár életében. Fokozott érzékenység, sérülékenység lehet jellemző átmenetileg, hirtelen megszaporodnak a terhek, rengeteg új elvárásnak, feladatnak és szerepnek kell megfelelniük a szülővé vált (házas)társaknak. Mivel a kutatások azt mutatják, hogy a házastársi kapcsolatban nagyon sokszor akkor kezdődnek a problémák, amikor az első gyermek megszületik, - és ez súlyosabb problémákhoz vezethet, akár váláshoz is - fontosnak tartjuk, hogy a szülők tisztában legyenek a nehézségekkel is.

Korai felismeréssel, a változásra való felkészüléssel a szülőpárok időben segítséget kaphatnak a további együtt-fejlődés erősítéséhez, s megelőzhetővé válnak a későbbi, nem szükségszerű krízisek.

Ha úgy érzi, hogy a szülés utáni időszak lelki történéseivel kapcsolatban kérdése van, azokról szívesen hallana, beszélgetne, keresse fel pszichológiai konzultációs rendelésünket!

Az egy alkalmas konzultáció során arra törekszünk, hogy átbeszéljük a kétségeket, félelmeket, melyek természetesek a szülés utáni időszakkal kapcsolatosan.

Tisztázásra kerülnek azok az állapotok, melyek szükségszerűen velejárói a szülés utáni hangulati életnek, és elkülöníthetőek lesznek azoktól, melyek felbukkanása esetén szakszerű segítséget kell igénybe venni.

Megbeszéljük, hogy milyen kritériumok teljesülése esetén lehet felállítani a depresszió diagnózisát, melyek azok a tényezők, melyek szerepet játszanak kialakulásában, és kialakulásuk esetén milyen terápiás lehetőségek vannak.

Szót ejtünk az első gyermek születésével járó természetes életkrízisről, a párkapcsolatban és a nagycsaládban bekövetkező változásokról, mire lehet számítani ebben az életszakasz-váltásban, hogyan erősíthető a szülő-pár további együtt-fejlődése.

A pszichológiai konzultáció 1 órát vesz igénybe.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!