FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Visszér, nyaki ütőér és trombózis hajlam szűrés

 Visszér és trombózis hajlam vizsgálat

visszérbetegség kialakulhat öröklött hajlam, rendszeres álló és üllő munka, illetve a mozgásszegény életmód következtében. Azonban a hormonváltozás és a testsúlynövekedés miatt a várandósok 30-40%-át is érinti!

Fontos tudni, hogy a visszeresség nem csak esztétikai problémát jelent, hanem a vér pangása miatt súlyos következménye lehet a trombózis. A mélyvénás thrombosis és a visszértágulatok a végtagon , color doppler ultrahangvizsgálattal megfelelően kimutatható.

A mélyvénás trombózis genetikai hajlamát vérvizsgálattal lehet megállapítani, amely 3 gén vizsgálatát tartalmazza: leiden gén, protrombin gén, mthfr gén. A vérvizsgálat nem éhgyomri, tehát a nap bármely szakában elvégezhető.

Áramlásmérés

Colour Doppler áramlás vizsgálattal a végtagi erek vizsgálatakor a végtag artériás és vénás rendszerének részletes áttekintése zajlik, az esetleges kóros eltérések és az erek funkciójának vizsgálatával.

A nyaki Doppler vizsgálattal a nyaki ütőerek állapotának a felmérése lehetséges. Magas vérnyomás, családi kórtörténetben szereplő érszűkület, központi idegrendszeri tünetek pl. fülzúgás, szédülés, mozgászavar esetén indokolt a vizsgálat kivitelezése érszűkület és thrombosis kizárására.

A nyaki Doppler vizsgálat elvégzése 50 éves kor felett évenként ajánlott.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.