Koponya- hasi- és csípő ultrahangvizsgálat

Az újszülöttkori betegségek megelőzéséért és korai kezeléséért. Csecsemőkorban is vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyeket érdemes elvégezni. Ezek közül is az egyik legfontosabb, a gyermekgyógyászok által is ajánlott újszülöttkori ultrahangvizsgálat, amely fájdalommentes, pontos és megbízható eljárás.
Az újszülöttek négy százalékánál előfordul valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar. Ha ezek időben kiderülnek, a belőlük kialakuló betegségek megelőzhetőek vagy korai időszakban, hatékonyan kezelhetők.

Intézetünk ebben kíván az Önök segítségére lenni, Magyarország legkorszerűbb ultrahang-diagnosztikai készülékeivel (Voluson E8 Expert és E10), és magasan képzett, gyermek-radiológus szakorvosunk átfogó, alapos vizsgálatával. A koponya-, hasi- és csípő-ultrahangvizsgálattal időben mérjük fel a gyermek egészségi állapotát az esetlegesen kiszűrt rendellenességek korai kezelése, vagy éppen az abból kialakuló betegségek megelőzése érdekében.

Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet – Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

Miért fontos?

Számos olyan betegség létezik, amelyek a magzati életben még nem mutatkoznak meg. Kialakulásuk, illetve azonosításuk a megszületés után lehetséges. A Czeizel Intézet által biztosított korszerű szűrővizsgálatnak köszönhetően az esetlegesen feltárt eltérések és rendellenességek már a tünetek megjelenése előtt kezelhetővé válnak.

Csecsemő ultrahangvizsgálatok

Kinek fontos?

A vizsgálatok kifejezetten ajánlottak koraszülötteknél, szülési komplikáción átesett, légzészavaros, intenzív osztályon gondozott, izomtónus eloszlási zavart mutató, illetve fertőzésen átesett babák esetében, továbbá olyan családokban, ahol ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság, fogó- vagy vákuumos műtét történt, valamint a családban csípőficam, vagy bármilyen anyagcsere megbetegedés volt a kórelőzményben. A házi gyermekorvosok többsége is szükségesnek tartja a vizsgálat időben történő elvégzését.

A Czeizel Intézetben végzett csecsemő ultrahangvizsgálat kimutatja a szervek veleszületett rendellenességét, fejlődési elmaradását, az esetleges fertőzések szövődményeit, valamint a szüléssel kapcsolatba hozható, illetve az azt követő időszakban kialakuló eltéréseket, sérüléseket, vérzéseket.
A szűrővizsgálat elvégzését azonban központunk szakorvosa minden esetben, még akkor is javasolja, ha az újszülött nem tartozik a felsorolt rizikócsoportokba, hiszen számos egyéb fontos információval szolgáltathatnak a házi gyermekorvos számára.

Intézetünkben a csecsemő ultrahangvizsgálatot Dr. Karádi Zoltán gyermek-radiológus szakorvos végzi, aki közel 25 éve foglalkozik a csecsemőkori betegségek diagnosztikájával. Korábban a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Klinika Radiológiai osztályának vezetője volt 20 évig, jelenleg pedig a Czeizel Intézet szakorvosi gárdáját erősíti kiterjesztett munkaidőben.

Néhány tudnivaló a vizsgálatról

  • A szűrés legoptimálisabb időpontja az újszülött 6-8 hetes kora között van, de a vizsgálat elvégezhető egészen a baba fél éves koráig (koponya ultrahangvizsgálat csak a kutacs megfelelő tágasságáig kivitelezhető).
  • A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe.
  • Koraszülött babák esetében, a vizsgálatot a szülés kiírt időpontjától (a terhesség 40. hetétől) számított 6. héttől lehet elvégezni.
  • Ajánlatos a vizsgálatra egy váltás ruhát hozni a baba részére (vizsgálat közben a ruházat pisis lesz, zselés lesz stb.).

A vizsgálat fájdalommentes, befejezése után minden a megszokott életritmusban folytatódhat.
A hasi ultrahangvizsgálatot a beteg korától és a rizikófaktoroktól függően 1-2 évenként javasolt megismételni.
Csecsemőkorban ez a vizsgálat nem igényel előkészítést.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Postnatal