GYERMEK ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Csecsemő ultrahangvizsgálatok

Az újszülöttkori betegségek megelőzéséért és korai kezeléséért

Csecsemőkorban is vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyeket érdemes elvégezni. Ezek közül is az egyik legfontosabb, a gyermekgyógyászok által is ajánlott újszülöttkori ultrahang-vizsgálat, amely fájdalommentes, nagy pontosságú, megbízható eljárás.

Az újszülöttek négy százalékánál előfordul valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar. Ha ezek időben kiderülnek, a belőlük kialakuló betegségek megelőzhetőek vagy korai időszakban, hatékonyan kezelhetők.

 

A Magzati Diagnosztikai Központ ebben kíván az Önök segítségére lenni, Magyarország legkorszerűbb ultrahang-diagnosztikai készülékével (Voluson E8 Expert és E10), magasan képzett, gyermek-radiológus szakorvosunk átfogó, alapos vizsgálatával. A koponya-, hasi- és csípő-ultrahang-vizsgálattal időben mérjük fel a gyermek egészségi állapotát az esetlegesen kiszűrt rendellenességek korai kezelése, vagy éppen az abból kialakuló betegségek megelőzése érdekében.

Miért fontos?

Számos olyan betegség létezik, melyek a magzati életben még nem mutatkoznak, kialakulásuk, illetve azonosításuk a megszületés után lehetséges. A Magzati Diagnosztikai Központ által biztosított korszerű szűrővizsgálatnak köszönhetően azonban az esetlegesen feltárt eltérések és rendellenességek idejekorán, már a tünetek megjelenése előtt kezelhetővé válnak.

 

Kinek fontos?

A vizsgálatok kifejezetten javasolhatóak koraszülött, szülési komplikáción átesett, légzészavaros, intenzív osztályon gondozott, izomtónus eloszlási zavart mutató, illetve fertőzésen átesett babák esetében, továbbá olyan családokban, ahol ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság, fogó- vagy vákuumos műtét történt, valamint a családban csípőficam, vagy bármilyen anyagcsere megbetegedés volt a kórelőzményben.

A Magzati Diagnosztikai Központban végzett csecsemő ultrahang-vizsgálat kimutatja a szervek veleszületett rendellenességét, fejlődési elmaradását, az esetleges fertőzések szövődményeit, valamint a szüléssel kapcsolatba hozható, illetve az azt követő időszakban kialakuló eltéréseket, sérüléseket, vérzéseket.

A szűrővizsgálat elvégzését azonban Központunk szakorvosai minden esetben, még akkor is javasolják, ha az újszülött nem tartozik a felsorolt rizikócsoportokba, hiszen számos egyéb fontos információval szolgáltathatnak a gyermekorvos számára.

Magzati Diagnosztikai Központunkban a csecsemő ultrahang-vizsgálatot Dr. Karádi Zoltán gyermek-radiológus szakorvos végzi. Dr. Karádi Zoltán közel 20 éve foglalkozik a csecsemőkori betegségek diagnosztikájával, jelenleg a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Klinika Radiológiai osztályának vezetője.

Néhány tudnivaló a vizsgálatról

  • A szűrés legoptimálisabb időpontja az újszülött 6-8 hetes kora között van, de a vizsgálat elvégezhető egészen a baba fél éves koráig
  • A vizsgálat körül-belül 20 percet vesz igénybe
  • Koraszülött babák esetében, a vizsgálatot a szülés kiírt időpontjától (a terhesség 40. hetétől) számított 6. héttől lehet elvégezni
  • Ajánlatos a vizsgálatra egy váltás ruhát hozni a baba részére.