Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet - Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

GYERMEK ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Csecsemő ultrahangvizsgálatok

Az újszülöttkori betegségek megelőzéséért és korai kezeléséért

Csecsemőkorban is vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyeket érdemes elvégezni. Ezek közül is az egyik legfontosabb, a gyermekgyógyászok által is ajánlott újszülöttkori ultrahang-vizsgálat, amely fájdalommentes, nagy pontosságú, megbízható eljárás.

Az újszülöttek négy százalékánál előfordul valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar. Ha ezek időben kiderülnek, a belőlük kialakuló betegségek megelőzhetőek vagy korai időszakban, hatékonyan kezelhetők.

 

A Magzati Diagnosztikai Központ ebben kíván az Önök segítségére lenni, Magyarország legkorszerűbb ultrahang-diagnosztikai készülékével (Voluson E8 Expert és E10), magasan képzett, gyermek-radiológus szakorvosunk átfogó, alapos vizsgálatával. A koponya-, hasi- és csípő-ultrahang-vizsgálattal időben mérjük fel a gyermek egészségi állapotát az esetlegesen kiszűrt rendellenességek korai kezelése, vagy éppen az abból kialakuló betegségek megelőzése érdekében.

Miért fontos?

Számos olyan betegség létezik, melyek a magzati életben még nem mutatkoznak, kialakulásuk, illetve azonosításuk a megszületés után lehetséges. A Magzati Diagnosztikai Központ által biztosított korszerű szűrővizsgálatnak köszönhetően azonban az esetlegesen feltárt eltérések és rendellenességek idejekorán, már a tünetek megjelenése előtt kezelhetővé válnak.

 

Kinek fontos?

A vizsgálatok kifejezetten javasolhatóak koraszülött, szülési komplikáción átesett, légzészavaros, intenzív osztályon gondozott, izomtónus eloszlási zavart mutató, illetve fertőzésen átesett babák esetében, továbbá olyan családokban, ahol ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság, fogó- vagy vákuumos műtét történt, valamint a családban csípőficam, vagy bármilyen anyagcsere megbetegedés volt a kórelőzményben.

A Magzati Diagnosztikai Központban végzett csecsemő ultrahang-vizsgálat kimutatja a szervek veleszületett rendellenességét, fejlődési elmaradását, az esetleges fertőzések szövődményeit, valamint a szüléssel kapcsolatba hozható, illetve az azt követő időszakban kialakuló eltéréseket, sérüléseket, vérzéseket.

A szűrővizsgálat elvégzését azonban Központunk szakorvosai minden esetben, még akkor is javasolják, ha az újszülött nem tartozik a felsorolt rizikócsoportokba, hiszen számos egyéb fontos információval szolgáltathatnak a gyermekorvos számára.

Intézetünkben a csecsemő ultrahang-vizsgálatot Dr. Karádi Zoltán gyermek-radiológus szakorvos végzi. Dr. Karádi Zoltán közel 20 éve foglalkozik a csecsemőkori betegségek diagnosztikájával, a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Klinika Radiológiai osztályának vezetője volt 2020-ig, jelenleg a Czeizel Intézet szakorvosi gárdáját erősíti kiterjesztett munkaidőben.

Néhány tudnivaló a vizsgálatról

  • A szűrés legoptimálisabb időpontja az újszülött 6-8 hetes kora között van, de a vizsgálat elvégezhető egészen a baba fél éves koráig
  • A vizsgálat körül-belül 20 percet vesz igénybe
  • Koraszülött babák esetében, a vizsgálatot a szülés kiírt időpontjától (a terhesség 40. hetétől) számított 6. héttől lehet elvégezni
  • Ajánlatos a vizsgálatra egy váltás ruhát hozni a baba részére.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Czeizel Intézet
Postnatal

Bejelentkezés:

Telefon: +36 1 273 1913

Címünk:

1025 Budapest,
Felső Zöldmáli út 13.