Czeizel Intézet

Központunk és Czeizel professzor munkássága a múltban is összefonódott.

Szakmai iránymutatása és szellemisége mindig is formálta a diagnosztikai központunk célkitűzéseit és fejlődését. A névváltoztatás már Czeizel Endre életében felmerült, és a professzor meghatottsággal vette tudomásul, sőt kifejezetten felhatalmazta Merhala Zoltánt , az Intézet vezetőjét arra, hogy az intézmény – ahol éveken át dolgozott – halála után az ő nevét viselje.
Tisztelegve a magyar genetikus, Czeizel Endre szakmai hagyatéka előtt, Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központunk 2016. április 1-től felvette a Czeizel Intézet nevet.

Czeizel Endre

Czeizel doktor szavai Intézetünkről

Nézze meg a hivatalos névadó fogadáson levetített, eddig még sehol nem látott videót, amelyet élete utolsó heteiben vettek fel Czeizel doktorral! Az ebben elhangzott gondolatok mentén, az intézet átnevezésével teljessé válik az a célkitűzés, hogy a Czeizel Intézet mind szolgáltatásaiban, mind pedig szakmai hitvallásában a genetikus által meghatározott értékek mentén működjön tovább.

A jókra örökké emlékezünk

Dr. Czeizel Endre emlékére állítottunk szobrot intézetünk prenatális központjának kertjében, melyet az orvosprofesszor “Önleltár” című kötetének bemutatóján avattunk fel a családtagok és barátok körében. A kiadvány Czeizel doktor fia, Czeizel Balázs szerkesztésében és grafikai tervezésével, a Czeizel Intézet kiadásában jelent meg, és intézetünkben érhető el azok számára, akik mélyrehatóan szeretnék megvizsgálni névadónk munkásságát.
Az idén öt éve elhunyt szaktekintély szoborportréját Mikus Áron szobrászművész alkotta, aki Czeizel munkásságát, szellemiségét és karakterét próbálta megragadni és formába önteni úgy, hogy a portré látványa azok számára is hiteles legyen, akik ismerték őt. Az eseményen intézetünk igazgatója, Merhala Zoltán mondott beszédet, a kötet előszavának írt számadásból pedig Hirtling István színművész olvasott fel részleteket, aki zárásként egy Márai Sándor költeményt is elszavalt.

Czeizel Intézet

A 2015-ben elhunyt közismert genetikus, Dr. Czeizel Endrének április 3-án lenne a 84. születésnapja. Ebből az alkalomból a nevét viselő Czeizel Intézet alapítójával és vezetőjével, Merhala Zoltánnal beszélgettünk a professzorról és az intézetről.