Dévény kezelés

A Dévény-módszerről

A Dévény-módszer, azaz a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) a legkiválóbb és a legelterjedtebb terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít. Ezt a gyógyítási eljárást Dévény Anna gyógytornász, mozgáspedagógus és művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének tapasztalatai alapján. A Dévény-módszer a gyógyítás és fejlesztés összhangja. A DSGM szerint a gyógyítás megteremti a helyes mozgás lehetőségét, vagyis képessé tesz a működésre a Speciális Manuális Technikával (SMT). A Dévény-módszer másik területe a mozgás fejlesztés a már helyesen létrehozott funkció további finomításával érhető el. A mozgáskorrekció célja az ép, analitikusan kidolgozott esztétikus mozgás beindítása és a mozgás minőségének javítása. A Dévény-módszer mozgásfejlesztési rendszere a Speciális Testképző Gimnasztika (STG), mely 3-4 éves kortól végezhető.

A Dévény-módszer a csecsemők mozgásfejlődésével foglalkozik. Vizsgálja az idegrendszert és a mozgató szervrendszert: az izmokat, ínakat, lágyrészeket és fasciákat. Nyomon követi a csecsemők nagymozgásait (fej mozgása, fordulás, kúszás, mászás, ülés, felállás) és finommozgásait (kézhasználat, manipuláció, szem-kéz koordináció) a születéstől egészen a járás folyamatáig.

A Dévény-módszer egy hosszú távú terápia és a fejlődés lassan, de fokozatosan történik. A szülőknek türelmesnek és kitartónak kell lenniük a terápia során.

A DSGM-et a statisztikailag igazolt eredményei kiemelik a többi rehabilitációs módszer közül, mert hatásosabbnak bizonyult azoknál. A speciális manuális technika gyógyító hatása a mozgásrehabilitáció szinte minden területén hatékonyan alkalmazható, így a gyermek neurológia, traumatológia, ortopédia és a reumatológia területén is.

Az alábbi lépések iránymutatást nyújtanak a Dévény torna folyamatáról:

Miből áll a kezelés?

Minden kezelést a DSGM speciális tünettana alapján összeállított állapotfelmérés előz meg. Az első terápiás kezelés csak az állapotfelmérést követően történik meg. Minden esetben egy speciálisan felállított kezelési terv szerint egyéni és teljes testre kiterjedő kezelés történik.
A korai diagnosztika a terápia szempontjából rendkívül fontos és nagyon felelősségteljes feladat. A kezdetben rejtőzködő vagy csak éppen észrevehető rizikójelek sokszor a növekedéssel válnak egyre kifejezettebbé. A jelek változékonyak, a tónus gyakran nehezen megítélhető. A szülők észrevételeire mindig oda kell figyelni a diagnózis felállításánál. A DSGM speciális tünettana is ezeket a rizikójeleket igyekszik feltérképezni a mozgásvizsgálat és az állapotfelmérések során. A korai jelekre a legkisebb gyanú esetén is fel kell figyelni, mert a korán megkezdett kezelések előnyei később nehezen behozhatóak.

A Dévény-módszerrel végzett kezelés nem a klasszikus értelemben végzett torna. A kezelés mindig a szülő jelenlétében, a gyermek életkorának és az idegrendszer érettségi állapotának megfelelő mozgások végzése közben történnek. A manuális kezelést állandóan változtatott testhelyzetekben vagy mozgás közben alkalmazzuk a gyermeken. A kezelés időtartalma 50-60 perc.
Bizonyos esetekben elegendő a szülőnek néhány jótanácsot, otthon végezhető játékos feladatot adni, amivel segíteni tudja gyermeke mozgásfejlődését és kontroll vizsgálatra is kapnak időpontot. Ha a kezelés szükséges, az állapotfelmérést követően a gyermekek általában heti egy alkalommal részesülnek Dévény terápiában.

Rendszeres ellenőrzések és módosítások:

A terápia során a DSGM-szakgyógytornász folyamatosan monitorozza a gyermek fejlődését. A terápia során esetleg módosításokra is sor kerülhet annak érdekében, hogy a terápia mindig megfeleljen a gyermek aktuális szükségleteinek.

Milyen esetekben nem ajánlott a Dévény kezelés?

Akut gyermek belgyógyászati megbetegedés, akut gyulladás, nem beállított epilepszia, onkológiai és hematológiai megbetegedés esetén, hőemelkedés és lázas állapot estén.

A kezelés folyamata:

A Dévény kezeléseket csak DSGM-szakgyógytornász végezheti.

A Speciális Manuális Technika (SMT) a masszázstól gyökeresen eltérő, kézzel végzett izom-ínkezelés, amely hangsúlyosan foglalkozik az ínakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával, az úgynevezett fasciával.

A módszer alkalmazása során a gyermek egész testét kezeljük a speciális manuális terápiával. Mindez különböző testhelyzetekben történik: statikus és dinamikus módon.

A csecsemőkorban végzett kezeléseknél a terapeuta személyének ismeretlensége, az idegen környezet, a megszokottól eltérő napirend (etetés, alvási időszak) is kiválthatja a csecsemő sírását. A szülő jelenléte, vigasztalása, valamint a körültekintő óvatossággal végzett kezelés azonban minimumra csökkenti ezeket a szituációkat. Igyekszünk a legkörültekintőbb, legóvatosabb módon eljárni a kezelések során.

Dévény kezelés

A kezelés során lesznek olyan testhelyzetek, melyeket a babák kevésbé kedvelnek. Lesznek az izomzatban olyan pontok, amelyek érintésre érzékenyek. A picik számára az idegen környezet és a szülő biztonságot nyújtó karjából való kiszakadása is ijesztő. Így lehetnek nehéz pillanatok. Ilyenkor minden eszközt bevetünk, hogy eltereljük a kellemetlen testérzetről a figyelmet. Játszunk, vagy egy kicsit megpihenünk.

Kérjük, hogy a kezelésre egy-két játékot és egy nagyméretű textilpelenkát hozzanak magukkal.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 2-3 kísérő legyen jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
    Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Czeizel Intézet Postnatal