Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban

A húgyúti fertőzések a csecsemőket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzések. A betegség akár súlyos komplikációkkal is járhat, ezért fontos a tünetek mielőbbi felismerése és az orvos felkeresése.

Milyen tünetekre figyeljünk?

A húgyúti fertőzések két fő típusát különböztetjük meg: az alsó és felső húgyúti fertőzéseket.

 

Alsó húgyúti fertőzés vagy más néven hólyaghurut esetén a betegség csak a hólyagot érinti. Az ilyenkor fellépő főbb tünetek az alhasi fájdalom, csípő-égő vizeletürítés, gyakori vizelési inger, bűzös vizelet, esetleg a korábban szoba- vagy ágytiszta gyermek ismételt bepisilése.

Ezzel szemben a felső húgyúti fertőzés vagy vesemedence-gyulladás esetén a fenti kezdeti tüneteket követően (vagy akár anélkül) magas láz, hasi-és deréktáji fájdalom, hányás, étvágytalanság, sápadtság alakul ki.

 A húgyúti fertőzések okai

A húgyúti fertőzéseket baktériumok okozzák. Az esetek többségében ún. felszálló fertőzésről beszélünk, mely során a kórokozó a húgycsőnyílás környékéről száll fel a hólyagba, illetve a vesékbe.

A visszatérő alsóhúgyúti fertőzések leginkább a lányokat érintik.  Ennek oka lehet több hajlamosító tényező: pl. alkat, nem megfelelő vizelési technika, székrekedés, hólyagműködési zavarok, kamaszoknál a kezdődő szexuális élet, stb. Ismétlődő felső húgyúti fertőzésnél esetleges anatómiai rendellenességre is gondolnunk kell.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A tünetek értékelését követően a vizelet vizsgálata következik, ugyanis az abban található fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, illetve baktériumok elemzésével állítható fel a pontos diagnózis. Vesemedence-gyulladás esetén vérvétel és hasi ultrahang vizsgálat is szükséges.

A fertőzések kezelése

Mind az alsó és a felső húgyutakat érintő gyulladásokat antibiotikummal kezeljük. Fontos tudni, hogy 2 éves életkor alatt a vesemedence-gyulladást mindenképpen kórházban kell kezelni. Ez általában egyhetes kórházi bennfekvést jelent, intravénásan adott antibiotikummal, szükség esetén folyadékpótlásként infúzióval kiegészítve. A kórházi kezelés alatt hasi ultrahang vizsgálatot is végeznek. A hazatérést követően még egy hét antibiotikum-kúra következik. A terápia befejeztével nephrológushoz irányítjuk a kis beteget, aki az időszakos orvosi vizsgálatok során vizeletvizsgálatot, és szükség esetén hasi ultrahang kontrollt végez. A szakorvos döntése alapján további radiológiai vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Dr. Biró Kinga cikke