Kiterjesztett 2 és 3 dimenziós nőgyógyászati ultrahangvizsgálat

A női szervek szokványos ultrahangvizsgálata során a kismedencei képletek vizsgálata 2 síkban történik, azonban ilyenkor nem vizsgáljuk a tér harmadik síkját, mely hátrányt küszöböli ki a 3 dimenziós technika. A 2 és 3 dimenziós technika együttes alkalmazása biztosítja a nőgyógyászati kórállapotok legmagasabb szintű kimutatását, mely különösen nagy jelentőségű a méhüreg alakjának, formájának, kóros képleteinek, fejlődési zavarainak és a kismedencei szervek rendellenességeinek diagnosztikájában.

Intézetünkben a kiterjesztett hüvelyi ultrahangvizsgálatok a jelenleg elérhető legkorszerűbb ultrahangtechnológiával történnek GE VOLUSON E10 ultrahangberendezéssel, nagy felbontású (4-11 MHz) hüvelyi ultrahangfejjel. A vizsgálat során a 2 dimenziós kiterjesztett vizsgálatot 3 dimenziós vizsgálat követi ún. vastagszelet technika alkalmazásával (Volume Contrast Imaging- VCI), kiegészítve speciális tomografikus ábrázolással (TUI), mely a kismedencei MRI-hez hasonló megbízhatóságú vizsgálatok elvégzését teszi lehetővé.

Intézetünkben a fenti vizsgálatot speciálisan képzett, 2 és 3 dimenziós hüvelyi ultrahangvizsgálati technikával nagy tapasztalatot szerzett szakemberek végzik.

Mikor javasolt kiterjesztett nőgyógyászati hüvelyi ultrahangvizsgálat elvégzése?

  • A hagyományos nőgyógyászati vizsgálat az alábbi kóros állapotok gyanúját veti fel: méh myoma, endometriosis, adenomyosis, petefészek cysta, kismedencei gyulladás, hydrosalpings.
  • Felmerül a méhüreg veleszületett fejlődési rendellenessége (pl. méhsövény, diszmorfiás, egyszarvú, kétszarvú méhüreg vagy kettős méh).
  • Meddőségi kivizsgálás vagy 2 sikertelen asszisztált reprodukciós kezelést követő speciális kivizsgálás.
  • Habituális (ismételt, legalább 2 egymás utáni) vetélés speciális kivizsgálása.
  • Kóros méhüregi képletek (pl. polypus, hyperplasia, méhüregi- submucosus myomagöb, méhüregi összenövések- pl. Ascherman-szindróma) vizsgálata.
  • Nőgyógyászati műtétek előtti vizsgálat a sebészeti beavatkozások pontos tervezésére (Preoperative assessment, Uterine Mapping).

A kiterjesztett vizsgálat különösen fontos a női reproduktív kor leggyakoribb, nem daganatos, krónikus betegsége az endometriosis célzott vizsgálatában, mely a magyar hölgyek 6-10%-át is érintheti. A kismedencei szervek alapos vizsgálata mellett ilyenkor a hashártya, a vastagbél és végbél, a hugyúti rendszer és a retroperitoneum érintettségét is vizsgáljuk erre a súlyos, életminőséget rontó betegségre vonatkozóan. Az endometriosis pontos megítélése alapfeltétele a műtéti beavatkozás pontos megtervezésének.

A nemzetközi adatok szerint a magas szinten kivitelezett kiterjesztett hüvelyi ultrahangvizsgálat hatékonysága megközelíti az MRI vizsgálatok képességét, ugyanakkor az MRI-hez képest valós idejű (real time), funkcionális információt is szolgáltat. A 3 dimenziós technika alkalmazása segít eldönteni, hogy az altatást igénylő műtétes beavatkozások (pl. méhtükrözés) mely esetekben kerülhetőek el, illetve mely esetekben szükségesek.
Intézetünkben a nőgyógyászati vizsgálatok elvégzése a hazai szakmai protokollok (MSZNUT) alapján történnek, kiegészítve a nemzetközi szervezetek (ISUOG, FIGO, ESHRE, IOTA, IETA) aktuális ajánlásaival.

nőgyógyászati ultrahang

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.

Czeizel Intézet Postnatal