BABAGONDOZÁS

Mikor fogadjuk az első látogatót otthonunkban?

A kisbabánk megszületése után egy fárasztó, izgalmakkal, aggódással, de örömökkel teli időszak veszi kezdetét az újdonsült családban.

Hüvelyi szülés után a kórházi tartózkodási idő optimálisan 2-3 nap, császármetszésen átesett édesanyáknál ez 4 napot jelent.
Előadásaimon szeretem hangsúlyozni, hogy a kórházi időszak alatt az édesapa, illetve a szűk család látogatása bőven elég, ne zavarjuk a kismamát a pihenésében.
Érdemes tájékozódni a kórház gyermekágyas részlegén a látogatási időről és körülményekről. Vannak kórházak, ahol egy üvegajtó mögül lehet megnézni az újszülöttet és csak az édesanya mehet ki a családhoz. Ez sokszor csalódás a látogatók számára, de nyilvánvalóan az újszülött védelme miatt történik.
Az anyáknak friss hasi sebbel, esetleges gáttáji fájdalommal, érzékenységgel nehezebb a mozgás, sok esetben gyengék, kimerültek és próbálják a csecsemős nővérek, szoptatási tanácsadók segítségével elsajátítani a szoptatás technikáit, újszülött babájuk ellátását.

Nem igénylik, hogy óránként megcsörrenjen a telefonjuk, hogy „itt vagyunk a folyosón, várunk”, de még telefonon is fárasztó a sok érdeklődő kérdésre válaszolni.
Hazaérés után hagyjuk az új családot összekovácsolódni. Apának és anyának szokni kell az új helyzetet, nem beszélve arról, ha van már gyerek a családban, akkor a tesók összeszoktatása is feladat.
A rajongó nagyszülőket kérjük meg, hogy főzzenek egy húslevest, esetleg vasalják ki apa ingjeit, de a baba körül leginkább az anyukája tevékenykedjen.
A gyermekágyas időszak lejártával a 6. hét után jöhetnek fokozatosan a látogatók. Ügyeljünk rá, hogy a baba napirendjét ne zavarjuk meg ezzel.

A babalátogatók figyelmébe is ajánlanék néhány íratlan szabályt:

  • Odaérünk a megbeszélt időpontra.
  • Nem maradunk sokáig.
  • Ha ajándékot szeretnénk vinni, akkor érdeklődjünk, mire lenne szükség. A pelenka például mindig jól jön, de cumisüveg hegyekre nincs szüksége egy szoptatott babának.
  • Csak egészségesen menjünk látogatóba
  • Ha kisgyermeket viszünk magunkkal előzetesen készítsük fel. Mondjuk el neki, hogy nem szabad a baba fejéhez, kezéhez érni, csak a kis lábát simogassa.
  • Mossunk kezet mielőtt a kisbabához nyúlunk.

A fentieket betartva örömteli látogatói leszünk a családnak.

Bartos Rita
okleveles szülésznő, babagondozási tanfolyam - előadó