Dr. Fekete Bálint András

Dr. Fekete Bálint András

orvos, klinikai genetikus

„Szeretném, ha a genetika olyan terület lenne, amely minél több embernek segít az egészségmegőrzésben és az egészségfejlesztésben egyaránt.”

Diplomáját a Semmelweis Egyetem általános orvostudományi karán szerezte, majd szakvizsgát tett az egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében. 2015-től a doktori iskola hallgatója. Elnyerte a Nemzeti Tehetség Központ ösztöndíját, később szakmai tapasztalatot szerzett Németországban, Angliában és dél-Kaliforniában is.

7 éves praxisa során speciális szakterületévé vált a kardiogenetika, az onkogenetika, illetve a prevenció is. Legnagyobb szakmai sikerei közé tartozik a prevenciós genetikai szolgáltatások fejlesztése a Czeizel Intézetben, valamint a kardiogenetikai és onkogenetikai profil megteremtése a Semmelweis Egyetemen. Pályája során már több mint 2000 pácienst kezelt, az orvos-beteg kapcsolatban a közvetlenség mellett a párbeszédre való lehetőséget tartja a legfontosabbnak.

Véleménye szerint az orvostudomány, és a klinikai genetika már most is hatalmas változásokon megy keresztül, de még jelentősebb fejlődés előtt áll. Szeretné, ha a genetika minél több embernek tudna segíteni az egészségmegőrzésben és az egészségfejlesztésben egyaránt. Úgy véli, hogy az újabb és újabb eredmények hamarosan megteremtik a személyre szabott orvoslás alapjait, mely a mindennapjaink részévé válik majd.

A legnagyobb kihívásnak a tudomány, valamint a technológia által kínált lehetőségek ismertetését és azok hozzáférhetőségének biztosítását tartja a páciensek számára. Szerinte ez az orvosok, klinikai genetikusok egyik legfontosabb feladata.