Dr. Tidrenczel Zsolt

Dr. Tidrenczel Zsolt Ph.D

orvos, szülész-nőgyógyász és klinikai genetikus szakorvos, a Honvéd Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály Genetika és Ultrahang Részlegének vezető főorvosa és a Czeizel Intézet szakmai igazgatója

“Tamdiu discendum est, quamdiu vivas. – Míg élsz, egyre tanulj, és soha ne hagyd abba!”

21 éve dolgozik aktív szülész-nőgyógyászként, ebből 1 évet ösztöndíjas orvosként Japánban töltött.

Az elmúlt 15 évben nyitott az ultrahang diagnosztika majd a genetika irányába, jelenleg már ez jelenti a fő tevékenységét. Évente 3-4000 ultrahangvizsgálatot és kb. 400-500 lepényszövet-biopsziát vagy magzatvíz-mintavételt végez továbbá 1200-1300 genetikai tanácsadást tart. Pályája során már több ezer szülést vezetett le és nőgyógyászati műtétet végzett.

Az orvos-beteg kapcsolatban a mindenre kiterjedő korrekt betegtájékoztatást, a problémák őszinte jelzését és megbeszélését tartja legfontosabbnak.

Saját munkájában a sokoldalúságot emeli ki, amelyben egyszerre több szakterületi tudás – így szülészet-nőgyógyászat, ultrahang diagnosztika, genetika, labor diagnosztika – valamint manuális képességek szükségesek. Azonban azt is látja, hogy a genetika jelenleg ez egyik legdinamikusabban fejlődő tudományként napi szintű tanulást, fejlődést, kutatást, gondolkodást igényel. A jövőben éppen az óriási mennyiségű információ miatt egy szakember csak egy speciális terület elsajátítására lesz képes. A mindenhez értő “polihisztorok” helyett hamarosan a specialistáké lesz a főszerep, akik egy adott területet képviselnek nagyon magas szinten.