Szabó Júlia

tanácsadó szakpszichológus, és integrált szülő-,csecsemő és kisgyermek konzulens

2009 óta dolgozom az oktatás és nevelés területén, különböző életkorú gyerekeket nevelő felnőttekkel, családokkal. Tevékenységeimben az egyes családi vagy közösségbeli nehézségek feltárása, a megoldások pszichológiai eszközökkel való támogatása mellett mindig hangsúlyos szerepet kapott a prevenció: számos információs anyagot, előadást készítettem, tréninget tartottam annak érdekében, hogy megelőzzük a helyzetek elmérgesedését, elkerüljük a problémák egy részének kialakulását.

Az utóbbi években egyre inkább a kisgyermekeket nevelő családok kerültek a munkám fókuszába. Amióta szülőkkel dolgozom együtt, és a gyermekek nevelése, a számukra biztosítható optimális környezet kérdéseivel foglalkozom, újra és újra tapasztalom, hogy milyen sokszínűek a családok, milyen sokféle módon működhet, és működhet jól egy szülő-gyermek kapcsolat. Szülőnek lenni semmihez sem fogható élmény, a szülőség egyszerre a legbonyolultabb és a leginkább magától értetődő szerepünk az életben. Ez a komplexitás viszont azzal is együtt jár, hogy rendre kérdéseket fogalmazunk meg, bizonytalanságokat élünk át a gyerekekkel való interakcióinkban, nevelési helyzetekben. Számos elvárás fogalmazódik meg társadalmi szinten is a szülők felé, ezek az üzenetek nemhogy időnként egymásnak is ellentmondanak, de nagyon gyakran ítélkezőek is.

A szülőség kihívásait nem érdemes egységes, egyszerűsítő receptek alapján megválaszolni. Én abban hiszek, hogy a családoknak, szülőknek a saját témáikat, kérdéseiket kell segítenünk megfogalmazni, végiggondolni, hogy a saját megoldásaikra rátalálhassanak.

A várandósság a szülővé válás kiemelt időszaka, amikor az anya és a gyermek fizikai egységének, együtt létezésének élménye mellett számos pszichés változás is elkezdődik. A kisbaba érkezésére való felkészülés, az anyaság és apaság kérdéseinek előzetes megfogalmazása, az aggodalmak, fantáziák és várakozások elfogadó légkörben való átgondolása megkönnyítheti a kezdeti időszakot, a kisbabával kibővült család alkalmazkodását. A támogató beszélgetések, a közös konzultáció, a közösség megtartó erejének megtapasztalása segít felkészülni az együttélés mindennapos kihívásaira.

Tanulmányok:

  • 2009, ELTE PPK, Pszichológus, Pszichológia szakos tanár
  • 2014, ELTE PPK, Tanácsadó szakpszichológus
  • 2021, SOTE Mentálhigiénés Intézet, Integrált szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens