Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet - Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

HALLÁSVIZSGÁLAT

Csecsemő hallásvizsgálat

Szemünk és fülünk a legfontosabb érzékszerveink. Fordítsunk különös figyelmet kisbabánk hallásvizsgálatára, mivel a beszédfejlődésük alapja a csecsemőkortól fennálló ép hangérzékelés!

A halláskárosodásra még akkor kell fényt deríteni, mielőtt bármilyen tünetet okozna! A rosszul halló gyermek beszéde nem fejlődik, szókincse elmarad a kortársakétól.

A halláscsökkenés és a hallóideg veleszületett károsodásának kizárására, a BERA-szűrővizsgálat minden újszülött számára kötelező!

 

Milyen módszerek alkalmasak a hallás vizsgálatára?

Csecsemő és kisgyermekkorban az objektív hallásvizsgálati (a gyermek részéről visszajelzést nem igénylő) módszerek javasoltak. A BERA és az OAE vizsgálat esetén a kisbaba visszajelzése nélkül tudunk pontos képet kapni a hallásáról.

A halláscsökkenés és a hallóideg veleszületett károsodásának kizárására, a BERA-szűrővizsgálat minden újszülött számára kötelező!

 

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálatok nagy előnye, hogy nem jár fájdalommal. A szülő jelenlétében, nyugodt körülmények között gyorsan elvégezhető. Ideális esetben alvó csecsemőn, vagy nyugodt kisgyermeken történik a mérés. Ajánljuk a kisbabák megszoptatását a vizsgálat előtt, amelyre Intézetünkben külön helyiséget biztosítunk.

A BERA vizsgálat kb. 20 percet, az OAE vizsgálat megközelítőleg 10 percet vesz igénybe. A vizsgálatokat szakasszisztens végzi, mindkét fülről nyomtatott – a szülők számára is egyértelmű – leletet adunk. A hallásvizsgálattal egyidejűleg szakorvosi ellenrőzés és konzultáció is kérhető, amely utóbbi akár későbbi (2 hónapon belül) időpontban is történhet.

Mennyi idős korban ajánlott a hallásszűrés?

Az első, teljeskörű hallásszűrést BERA készülékkel a kisbaba 4 hetes kora előtt kell elvégezni!
Koraszülöttek esetén, félévente kontroll vizsgálat szükséges, 3 éves korig a szakmai protokoll szerint.
Az OAE-s hallásszűrés bármely életkorban elvégezhető, pontos, gyors eredményt ad. A legkönnyebben tolerálható objektív vizsgálati módszer.
Fontos, hogy az első napoktól az iskolás korig időszakosan történjen hallásvizsgálat!

Miért fontos az időben elvégzett vizsgálat?

Az időben megkezdett hallásrehabilitáció nagyban segíti a halláscsökkent gyermekek nyelvi, szókincsbeli fejlesztését, beilleszkedését.

Mi az audiológus feladata?

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekkori hallóideg károsodás, vagy vezetéses halláscsökkenés eredményes korai kimutatásához és korai ellátásához elengedhetetlen a kivizsgálási módszerek átgondolt összehangolása, kiértékelése. Ennek koordinálása a fül-orr-gégész - audiológus szakorvos feladata.

A gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai többek között:

- Pozitív családi anamnézis, azaz halláscsökkent családtag.

- Veleszületett halláskárosodást okozó méhen belüli infekciók (pl. cytomegalovírus, herpes, rubeola, szifilisz és toxoplazmozis)

- Fül- és egyéb craniofaciális fejlődési rendellenességek

- 1500 g-nál kisebb születési súly

- Hallóideg károsodással járó postnatalis infekciók (pl. bakteriális meningitis)

- Hallóideg, vagy vezetéses halláscsökkenéssel társuló szindrómára utaló elváltozás vagy vizsgálati eredmény (pl.: Treacher Collins szindróma, Down-kór, Waardenburg szindróma, stb.)

Ha a baba ezen rizikófaktorok bármelyikével rendelkezik, még ha ,,megfelelt,, is az újszülöttkori szűrésen, akkor is audológiai kontroll szükséges félévente 3 éves koráig.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Czeizel Intézet
Postnatal

Bejelentkezés:

Telefon: +36 1 273 1913

Címünk:

1025 Budapest,
Felső Zöldmáli út 13.