Csecsemő hallásvizsgálat

Szemünk és fülünk a legfontosabb érzékszerveink. Fordítson különös figyelmet kisbabája hallásvizsgálatára, mivel a beszédfejlődésük alapja a csecsemőkortól fennálló ép hangérzékelés!
A halláskárosodásra még akkor kell fényt deríteni, mielőtt bármilyen tünetet okozna! A rosszul halló gyermek beszéde nem fejlődik, szókincse elmarad a kortársaitól.

Milyen módszerek alkalmasak a hallás vizsgálatára?

Csecsemő és kisgyermekkorban az objektív hallásvizsgálati módszerek javasoltak elsősorban. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat során, akár BERA, akár OAE vizsgálatról van szó, a kisbaba visszajelzése nélkül tudunk pontos képet kapni a hallásáról, ami legjobban az alvó gyermeken végezhető el.

Csecsemő- és gyermek hallásvizsgálat
Csecsemő- és gyermek hallásvizsgálat

Melyik életkorban melyik módszer jön szóba?

A BERA vizsgálaton célszerű max. 6 hónapos korig átesni. 1-5 éves korig elsősorban a TOAE, 4-6 évesen már a játékaudiometria is szóba jön mint hallásvizsgálati módszer, de ha egy jól közreműködő gyermekről van szó, akkor már kb. 5 éves kortól a tisztahang audiometria is elvégezhető.

Intézetünkben gyermekek számára elérhető hallásvizsgálati módszerek:

 • BERA
 • TOAE
 • játékaudiometria
 • tisztahang audiometria
 • tympanometria
 • GOH, GMP – beszédpercepciós vizsgálatok

A hallásvizsgálatokról általában

Mennyi idős korban ajánlott a hallásszűrés?
Fontos, hogy a születéskori hallásszűrés és a 3 éves korban történő státusz felmérésen kívül is javasolt a gyermek hallásvizsgálata ha felmerül a halláscsökkenés lehetősége. Ilyen tünetek a megkésett beszédfejlődés, vagy ha gyermekünk visszakérdezget, feltűnik, hogy kevésbé hall, mint korábban. Ilyen esetben a hallásvizsgálat előtt a gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálata is történjen meg!

Miért fontos az időben elvégzett vizsgálat?
Az időben diagnosztizált halláscsökkenés esetén a megkezdett hallásrehabilitáció nagyban segíti a halláscsökkent gyermekek nyelvi, szókincsbeli fejlesztését, szocializálódását.

Mi az audiológus szakorvos feladata?
Fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekkori halláscsökkenés – legyen az hallóideg károsodás, vagy vezetéses halláscsökkenés -, eredményes korai kimutatásához és korai ellátásához elengedhetetlen a kivizsgálási módszerek átgondolt összehangolása, kiértékelése. Ennek koordinálása a fül-orr-gégész – audiológus szakorvos feladata.

A gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai többek között:

 • Pozitív családi anamnézis, azaz halláscsökkent családtag
 • Veleszületett halláskárosodást okozó méhen belüli infekciók (pl. cytomegalovírus, herpes, rubeola, szifilisz és toxoplazmozis)
 • Fül- és egyéb craniofaciális fejlődési rendellenességek
 • 1500 g-nál kisebb születési súly
 • Hallóideg károsodással járó postnatalis infekciók (pl. bakteriális meningitis)
 • Hallóideg, vagy vezetéses halláscsökkenéssel társuló szindrómára utaló elváltozás vagy vizsgálati eredmény (pl.: Treacher Collins szindróma, Down-kór, Waardenburg szindróma, stb.)

Ha a baba ezen rizikófaktorok bármelyikével rendelkezik, még ha ,,megfelelt,, is az újszülöttkori szűrésen, akkor is félévente audiológiai kontroll szükséges 3 éves koráig.

BERA (Brainstem Evoked Response Audiometry) és TOAE (Tranziens Otoakusztikus Emisszió)

A halláscsökkenés és a hallóideg veleszületett károsodásának kizárására, a BERA-szűrővizsgálat Magyarországon minden újszülött számára kötelező!
Az első, teljeskörű hallásszűrést BERA készülékkel lehetőség szerint a kisbaba 4 hetes kora előtt kell elvégezni! Koraszülöttek esetén, a szakmai protokoll szerint félévente kontroll vizsgálat szükséges a gyermek 3 éves koráig.
Az TOAE-s hallásszűrés bármely életkorban elvégezhető, éber gyermeken is és gyors eredményt ad. A legkönnyebben tolerálható, kivitelezhető objektív vizsgálati módszer. Megkésett beszédfejlődés esetén elsősorban ezt a módszert ajánljuk.

Hogyan történik a BERA és TOAE vizsgálat?

A vizsgálatok nagy előnye, hogy nem járnak fájdalommal. A szülő jelenlétében, nyugodt körülmények között gyorsan elvégezhetőek. Ideális esetben alvó csecsemőn, vagy nyugodt gyermeken történik a mérés. BERA esetén ajánljuk a kisbabák megszoptatását, elaltatását a vizsgálat előtt a sikeres mérés érdekében!
A BERA vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe, a TOAE pedig körülbelül 10 percet. A TOAE esetén a gyermek egy puha szilikon füldugón keresztül berregő hangot hallgat. Ideális körülmények között egy fülön 1 percen belül ez le is zajlik. A vizsgálatokat szakasszisztens végzi, mindkét fülön mért eredményről nyomtatott leletet adunk. A hallásvizsgálattal egyidejűleg szakorvosi vizsgálat, vagy konzultáció is kérhető.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
 • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.
Czeizel Intézet Prenatal