Emlő ultrahangvizsgálat

Az emlő ultrahangvizsgálat elsődleges képalkotó módszerként a fiatal korosztály (30 évesnél fiatalabb) esetén alkalmazható, 30 év felett kivételes esetben (pl. terhesség és szoptatás során kialakuló panaszok), azonban emlőrák szűrésre már nem alkalmas elsődleges képalkotó módszernek. A röntgen mammográfia az emlőrák korai felfedezésének bizonyítottan leghatásosabb eszköze, 30-35 éves kortól alapvizsgálatként javasolt! Az ultrahangvizsgálat 30 év feletti panaszos betegekben már primer diagnosztikára nem alkalmas, a mellrák szűrővizsgálatára nem megfelelő és nem helyettesíti a mammográfiát. Az ultrahangvizsgálatnak találati biztonsága nem 100 %-os. Előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki.

Az optimális vizsgálati módszert több tényező dönti el (életkor, emlő mérete, családi anamnézis, emlőrák közeli hozzátartózónál, genetikai tényezők), a vizsgálati módszer kiválasztásának kompetenciája a radiológus szakorvosé!

 • más képalkotóval daganatra gyanús eltérés esetén azonnali mammographia
 • 30 éves kor alatt UH vizsgálat
 • 30-35 éves kor átlagos rizikó mellett kétévente mammographia
 • 30-35 éves kor fokozott rizikó mellett évente mammographia
 • 45 éves kor feletti átlagos rizikó mellett évente mammographia

Emlő ultrahang ajánlott:

 • 30 év alatti korosztály esetén az emlőben kialakuló csomó megjelenése, körülírt fájdalom, váladékozás, vérzés, nem gyógyuló seb, emlő alakjának megváltozása, az emlő vagy a bimbó bőre behúzódása, a bőr színének és jellegének megváltozása (duzzadt, piros, kemény), valamint hónalji csomó tapintása esetén. Ebben a korosztályban a rosszindulató emlődaganatok előfordulása rendkívül ritka!
 • fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú gyógyszerek (inseminatio, lombik program) esetén indokolt az évenkénti vizsgálat.
 • terhesség és szoptatás során kialakuló fájdalom, bőrpirosodás, induratio (deszkakemény bőr) és láz együttes előfordulása esetén (tályog kimutatás)
 • mammographia során nem negatívnak minősített páciensek esetén a rosszindulatú betegség megerősítése vagy kizárása, az ultrahangvizsgálattal már a mammographiás vizsgálat során kimutatott eltéréseket célzottan karakterizáljuk és szükség esetén az elvégzendő biopsziás mintavételt vezéreljük.

30 éves kor alatti betegeknél az emlők áttapintását követő első képalkotó vizsgálat az ultrahang, mely sugárzásmentes, biztonságos, kíméletes módszer. Rendszerint jóindulatú emlődaganatot, cisztákat, tályogokat mutatunk ki vele. Rosszindulatú daganatos betegségek is detektálhatóak vele, de a korai kimutatásukra a mammographia (hagyományos mammographia, tomoszintézis, MRI mammographia) alkalmasabb, korábban detektálja a kis eltéréseket (nagyobb szenzitivitás és specificitás).

Mastodynia (emlőfájdalom) a mammographia során alkalmazott összenyomásra és az implantatum jelenléte nem indikáció az ultrahangvizsgálatra!

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
 • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.

Czeizel Intézet Postnatal