Fejlődéspszichológiai állapotfelmérés

Fejlődéspszichológiai állapotfelmérés a korszerű Bayley-III Fejlődési Skála segítségével

Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet – Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

Kíváncsi gyermeke pszichomotoros fejlődésére? Szeretné tudni, hogy gondolkodása, kommunikációja, mozgásfejlődése, társas készségei, alkalmazkodókészsége megfelel-e életkorának? Esetleg valamelyik területen fejlődési késés, vagy eltérő fejlődésmenet áll fenn?

Miért fontos ez?

Az idejében, még a korai életkorban (0-3 év) diagnosztizált megkésett fejlődés és az ezt követő korai beavatkozás bizonyítottan hatékony a később kialakuló problémák megelőzésében. Az időben felismert nehézségek, és a megfelelően kialakított terápia segítségével gyermeke eljuthat arra a szintre, ameddig a lehetőségei engedik, és képességei fejlődnek. Ezáltal a későbbiekben igen gyakran kialakuló tanulási és beilleszkedési, illetve alkalmazkodási nehézségek valószínűsége csökken, a család kompetenciái pedig erősödnek.
A korai beavatkozás komplex szemléletben, a multidiszciplináris team (orvos, pszichológus, gyógypedagógus, mozgásterapeuta) segítségével történik, a család igényeinek, körülményeinek figyelembevételével.

Intézményünkben lehetőséget biztosítunk a világon az egyik legkorszerűbb vizsgálóeljárás (Bayley-III Fejlődési Skála) segítségével gyermekének korai életkorában (6 hónap-42 hónap) történő komplex fejlődéspszichológiai felmérésére. A szűrővizsgálat segítségével meg tudjuk állapítani, hogy gyermeke gondolkodása, nyelvi készségei, mozgása, társas készségei (pl.: érzelmek kifejezése, beszélgetés másokkal) és a viselkedése (pl.: játék, önellátás) hasonló-e, mint a vele azonos korú gyermekek készségei. Ha bármilyen eltérést tapasztalunk, a kapott eredményeknek megfelelően lehetőséget biztosítunk további speciális (pl.: neurológia) vizsgálatokra, továbbá korai fejlesztésbe irányítjuk/vesszük a gyermeket. Gyermekének követését, és a fejlesztések utáni kontroll felmérését szintén készségesen elvégezzük.

A fejlődéspszichológiai vizsgálatot kétféleképpen végezzük:

  • az egészséges gyermekek számára szűrővizsgálat formájában (kb.: 50 perc)
  • a fejlődési eltérés gyanújával érkező gyermekek részére teljes diagnosztikai vizsgálat (kb.: 90 perc)

A vizsgálatok után a szülők írásbeli szakvéleményt kapnak az eredményről.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Postnatal