Felnőtt hallásvizsgálat

Tisztahang audiometria:

A vizsgálat hangszigetelt helységben, ún. csendes kamrában történik, kb. 20 percet vesz igénybe.
A hallásküszöb megállapítása 6-10 frekvencián, audiometer segítségével történik. Pulzáló hangimpulzusra kell jeleznie a páciensnek, amint meghallja a hangot.
Mindkét fülön meghatározzuk a hallóideg és a hangvezető rendszer (dobhártya és hallócsontok) működését is, azaz a csont- és légvezetést is. Ezáltal pontosan meghatározható az esetleges halláscsökkenés mértéke és típusa.

Kiegészítő vizsgálatok:

Tisztahang audiometriával együtt értékelendő a kiegészítő vizsgálatok eredménye a pontosabb diagnózis érdekében.
Tympanometria: dobüregi nyomás viszonyokról, légtartalomról, dobhártya mozgathatóságáról, esetleges dobüregi folyadékról ad információt.
Stapedius reflex vizsgálat: a középfülben lévő izomreflex működéséről ad tájékoztatást különböző frekvenciákon. Ez a reflex védi a belső fület a túlzott hangerőtől.
Tinnitometria: szubjektíven (páciens visszajelzése alapján) tudjuk bemérni a fülzúgás frekvenciáját, hangerejét.
Kellemetlenségi küszöb meghatározás: A már zavaróan hangos hangok bemérése. A dinamikatartomány a már éppen hallott hangok és a kellemetlenül zavaró hangok közötti tartomány. Ennek beszűküléséről adhat információt kóros esetben.
Beszédaudiometria: Különböző hangerejű szavak visszamondása alapján a beszédértésről kapunk pontosabb képet.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.
Czeizel Intézet Prenatal