FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Férfi (here) ultrahangvizsgálat

 Az általános egészségi állapot követésére felnőtt korban évente legalább egyszer javasolt szűrővizsgálatot végeztetni. Beutaló és várakozás nélkül, tapasztalt szakemberrel végezzük a vizsgálatot felnőttek és gyermekek részére egyaránt. A here ultrahangvizsgálat a klasszikus urológiai-andrológiai vizsgálat kiegészítő módszere.

Elvégzése ajánlott FELNŐTTEKNÉL, ha:

 • fájdalmat érez a herék területén, ha csomó tapintható, megváltozik a herezacskó (scrotum) színe, duzzadttá válnak a férfi nemi szervek.
 • heresérv gyanúja esetén a vízsérvtől ultrahang vizsgálattal elkülöníthető egymástól a két kórállapot
 • here visszértágulat már a tünetmentes fázisban igazolható
 • a here- és a mellékhere nyúlványok csavarodása nagy fájdalommal járó állapotok. Időben történő felismerésével és korai műtétével a súlyos szövődmények megelőzhetők
 • kimutatható a here és a mellékhere gyulladásos megbetegedése
 • a sérülések és direkt traumák következményei is az ultrahang nagy felbontóképességének köszönhetően megjeleníthetőek
 • számos meddőséggel járó kórkép (pl: tapintással nem egyértelmű herevisszér tágulat – varicokele, állományi meszesedések - microlithiasis, cysta, kicsi heretumor stb.) felismerhető a here ultrahangvizsgálata során, amelynek kezelésével esetleg a folyamat és a meddőség is visszafordíthatóvá válik
 • a vizsgálat elvégzése indokolt lehet hereműtéteket megelőző időszakban.

Elvégzése ajánlott GYERMEKEKNÉL, ha:

 • gyermekkorban az egyik leggyakoribb probléma a rejtett heréjűség, amikor a fejlődésben levő here nem száll le a herezacskóba. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Ritkán a here vándorlása elmarad és úgynevezett rejtett heréjűség állapota alakul ki. Ennek időben történő felismerése, ultrahang vizsgálattal a here lokalizálása a lágyékrégióban vagy a hasüregben nagyban segítheti a műtét kivitelezését.

A here ultrahangvizsgálata gyors, fájdalom- és sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, amely szükség szerint többször ismételhető.

A vizsgálat menete:

A többi ultrahangvizsgáló módszerhez hasonlóan gél használatát követően nagy felbontóképességgel tudjuk ábrázolni a here szöveti szerkezetét, a mellékhere állományát, a here körüli artériákat és vénákat, valamint a herezacskó rétegeit. A vizsgálatot szükség esetén ki tudjuk egészíteni Doppler technológián alapuló keringési vizsgálattal is. A here elváltozásainak döntő többsége nagy érzékenységgel megjeleníthető ezzel a diagnosztikai módszerrel.

A vizsgálat becsült időtartama kb. 15 perc.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!