GERINC ULTRAHANGVIZSGÁLAT

A gerinc ultrahangvizsgálat az újszülöttkor első 3 hónapjában kivitelezhető.

Mikor ajánlott elvégezni?

A gerinc ultrahangvizsgálat az újszülöttkor első 3 hónapjában kivitelezhető. Ezt követően, a csigolyák hátsó ívének becsontosodása miatt már csak jóval nehezebben kivitelezhető és diagnosztikus értéke is alacsonyabb (6. hónapig megkísérelhető).

Kiknek ajánljuk?

Olyan újszülötteknél végezzük a vizsgálatot, ahol a rejtett gerinczáródási rendellenesség és gerincfejlődési rendellenesség lehetősége felmerül.

Klinikai indikáció:

Bőrelváltozások, amelyek rejtett záródási rendellenességekkel asszociáltak: keresztcsont-farokcsont feletti behúzódás, gödröcske (sinus pilonidalis), keresztcsont tájékon tapintható duzzanat, szőrösödés, bőr elszíneződése, haemangioma (érmalformatio), multiplex fejlődési rendellenesség (cloaca, anus atresia, sacralis agenesia stb), újszülöttkori agyvérzés.

Ki kérheti a vizsgálatot?

A gerinc ultrahangvizsgálatot legtöbbször a gyermekgyógyász, neurológus esetleg gyermeksebész kezdeményezi, azonban ritkábban a szülő is kérheti, ha eltérést lát a keresztcsont-farokcsont régiójában a bőrön (behúzódás, elszíneződés, váladékozás).

Kivitelezés

A vizsgálatot gyermekradiológus végzi! A vizsgálat speciális előkészítést nem igényel. Optimális, ha a csecsemő jóllakott, nyugodt. Vizsgálat közben a baba cumizhat, vagy kevés cukros oldatot adhatunk neki (nyugodt gyermek, gyorsabb, pontosabb vizsgálat). A gyermek oldalfekvő helyzetben, kissé meghajlítva fekszik, ez biztosít optimális betekintést a gerincére. Lehet hason fekvő pozícióban is összehajtogatott lepedőre fektetve, kissé megemelt fejjel. A vizsgálathoz nyugodt, lesötétített környezetet biztosítunk.

Mit vizsgálunk?

Gerincvelő alakja, hosszúsága, gerinccsatorna tágassága, gerincgyökök lefutása, oszcillációja, csigolyatestek morfológiája, csigolyák hátsó ívének anatomiája, gerincfolyadék mennyisége, eloszlása.

Lehetséges kóros eltérések

Hasadt gerinc (diastematomyelia), gerincvelői folyadék mennyiségének pathologiás változása, canalis centralis kitágulása diffúzan vagy fokálisan (hydromyelia), a gerincvelő kóros hosszúsága, kipányvázott és kóros lefutású ideggyökök (tethered cord), gerincvelői tumorok, gerinccsatorna tumorok, lipoma, heamangioma, csigolyatest fejlődési rendellenességek, csigolya hátsó ív záródási rendellenességek, fistulajáratok, meningocele stb.