KARDIOLÓGIA

Gyermekkardiológia

Országosan is elismert szakorvosainkkal és a neves amerikai General Electric cég legmodernebb EKG és szívultrahang berendezéseivel az ország egyik legszínvonalasabb gyermekkardiológiai járóbetegrendelését kívántuk megteremteni, magánkörülmények között.

Gyermekbarát környezetben, rövid várakozási idővel, beutaló nélkül, a szülők minden kérdésének megválaszolására elegendő időt adó rendelési idővel várjuk kedves Pácienseinket.

Specialistáink a legszélesebb spektrumban fedik le a gyermekkardiológiai járóbetegrendelés különböző területeit: magzati kardiológia, általános gyermekkardiológia, ritmuszavarok ellátása, sportkardiológia, gyermekszívsebészeti konzultáció, felnőttkorba ért veleszületett szívbeteg gyermekek ellátása.

Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet - Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.


Minden terheléses EKG vizsgálathoz szükséges 3 napnál nem régebbi negatív koronavírus teszt (Ag vagy PCR).
Intézetünkben COVID-19 Ag gyorsteszt elvégzésére van lehetőség, amelyet a vizsgálati díj nem tartalmaz.

A gyermekkardiológiáról:

A gyermekkardiológia a gyermekgyógyászat egyik specialitása, amely a veleszületett és szerzett gyermekkori szívbetegségekkel foglalkozik. Magyarországon évente közel 1000 gyermek születik szívbetegséggel, akiknél jelentős részben műtéti, illetve szívkatéteres beavatkozásra van szükség. Szerencsére vannak olyan szívbetegségek is, pl.: a szív üregeit elválasztó sövényen megjelenő kisebb hiány, melyek spontán műtét nélkül is záródnak.

Nagy jelentősége van annak, hogy a gyanút keltő tünetek alapján időben kiderüljön a szívbetegség, mert ilyenkor a gyógyítás általában jó eredménnyel megtörténhet.

 

Milyen esetekben javasoljuk a gyermekkardiológiai vizsgálatot? 

Leggyakrabban a következő tünetek miatt keresnek fel minket:

 • a gyermekorvosi vizsgálat szívzörejt észlelt, bár ilyenkor gyakran a zörej jellege ártalmatlan eredetre utal, mégis a teljes biztonságot csak egy műszeres gyermekkardiológiai vizsgálat ad.
 • Elégtelen súlygyarapodás , esetleg testsúly csökkenés a csecsemőkorban.
 • Étvágytalanság, fáradékonyság.
 • A bőr lilás elszíneződése ( cianózis) súlyos szívbetegségre utalhat. 
 • Szapora légzés, vagy szívverés szám, kóros vérnyomás értékek. A ritmuszavarra utalhat a szívverés magas vagy alacsony frekvenciája, illetve szívverés nem ritmusos megjelenése, vagy épp rohamokban megjelenő ritmuszavar. 
 • Magzati kardiológiai vizsgálat során gyakran kérünk gyermekkardiológiai kontrollt a születés után, mert bizonyos szívbetegségek, vagy magzati korban már észlelt eltérések súlyosbodása, csak akkor észlelhető. 
 • A családban elforduló veleszületett szívbetegségek fennállása esetén is érdemes a gyermekek vizsgálatát kérni.
 • Gyakran jelentkezik az igény sportolók vizsgálatára.

Bár tünetmentes esetben a gyermekkardiológiai vizsgálat luxusnak tűnik, de tekintettel  a vizsgálat teljesen veszélytelen voltára, jó szívvel ajánljuk szűrővizsgálatként is.

A gyermekkardiológiai vizsgálat menete:

Klinikánk recepcióján várjuk az időpontra érkező pácienseinket. A rendelőben a gyermekkardiológussal és egy aszisztensnővel találkoznak. Első lépésként rövid beszélgetés keretében az adatok felvétele, a vizsgálat indoka, más tünetek, betegségek, illetve a családban előforduló betegségekről lesz szó. Ezután EKG-t készítünk a rendelő egy erre a célra kialakított helységében. Az EKG során a felsőruházatot levesszük és kis tappancsokat érintünk a bőrhöz, amelyeket zselével kenünk be az optimális vezetés miatt. Az EKG készítés pár percig tart teljesen fájdalmatlan.Ugyanitt vérnyomást , és bőrön át oxygenizációt ( saturációt ) is mérünk.  A következő lépésben egy másik helységben a gyermekkardiológus szakvizsgálata történik, amely a máj tapintása és az erek vizsgálata mellett a szív hallgatózását is magába foglalja. Ezt követően szívultrahangot készítünk. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, nincs semmilyen káros mellékhatása. Az ultrahang vizsgálófejét speciális zselével kenjük be és a mellkas megfelelő pontjaihoz érintjük.  A színes doppler szívultrahang a modern gyermekkardiológia alapja, a legfontosabb képalkotó eljárás.

Végül az eredményeket, az esetleg felmerülő teendőket megbeszéljük és mindezt egy leletben rögzítjük.

A vizsgálat a szülők jelenlétével történik.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 2-3 kísérő legyen jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Czeizel Intézet
Postnatal

Bejelentkezés:

Telefon: +36 1 273 1913

Címünk:

1025 Budapest,
Felső Zöldmáli út 13.