Magzati szív-ultrahangvizsgálat 18-22. hét

A magzati szív-ultrahangvizsgálat a szív anatómiájának ellenőrzése mellett, a szívizom, a billentyűk mozgása, az áramlás, a szívritmus megfigyelésére is alkalmas, és így számos fejlődési rendellenességre fény derülhet.

A csecsemőhalandóságon belül jelenleg a két legfőbb kórokot a koraszülöttség és a fejlődési rendellenességek jelentik.

Ez utóbbiak közül a legjelentősebb csoport a szív és a nagy erek kóros elváltozásai, amelyek a fejlődési rendellenességek okozta csecsemőhalandóság több, mint egyharmadáért felelősek. Kromoszóma rendellenességgel fogant magzat esetében akár 80% is lehet a veleszületett szívbetegségek előfordulásának aránya.

A várandósság mely időszakában lehet elvégezni a vizsgálatot?

A szív anatómiai vizsgálatának optimális időpontja a várandósság 19-22. hete között van, ha nincs egyéb eltérés a magzatnál, illetve a családi anamnézisben.

Bizonyos esetekben – pl. orvosi javaslatra -, szükségessé válhat a vizsgálat a terhesség korábbi szakaszában is. A „korai” szív ultrahang vizsgálat esetében, amelyet már akár 14 hetes korban is el lehet végezni, egy későbbi időpontban kontroll vizsgálat szükséges. A 18 hetes magzatok egy jelentős részénél a szív mérete miatt a kontroll a nemzetközi elvek alapján feltétlenül indokolt. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben nincs egyéb fontos indok, a magzat töltse be a terhesség 19. hetét!

Magzati szívultrahang vizsgálat (18-22.hét)
Magzati szívultrahang vizsgálat (18-22.hét)

A vizsgálatról kizárólag ultrahang felvételek készülnek, pendrive-on és Czeizel-streaming szolgáltatáson keresztül nem adunk ki videót!

FONTOS TUDNI!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal