VÁRANDÓSSÁG ALATTI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Magzati szívultrahang vizsgálat (18-22.hét)

A magzati szívultrahang vizsgálat a szív anatómiájánakellenőrzése mellett, a szívizom, a billentyűk, az áramlás, a szívritmus megfigyelésére is alkalmas, s így számos fejlődési rendellenességre fény derülhet.
A csecsemőhalandóságon belül jelenleg a két legfőbb kórokot a koraszületések és a fejlődési rendellenességek jelentik. Ez utóbbiak közül a legjelentősebb csoport a szív és a nagy erek kóros elváltozásai, amelyek a fejlődési rendellenességek okozta csecsemőhalandóság több mint egyharmadáért felelősek. Kromoszóma rendellenességgel fogant magzat esetében pedig akár 80% is lehet a veleszületett szívbetegségek előfordulásának aránya.

A várandósság mely időszakában lehet elvégezni a vizsgálatot?

A szív anatómiai vizsgálatának optimális időpontja a várandósság 18-22. hete közé esik. Bizonyos esetekben azonban - pl. orvosi javallatra -, szükségessé válhat a terhesség ennél korábbi szakaszában is. A "korai echókardigráfiás vizsgálat" esetében ugyanakkor, amelyet már akár 12 hetes korban is el lehet végezni, egy későbbi időpontban kontrollvizsgálat szükséges.

Milyen esetben érdemes kérni magzati szívultrahang vizsgálat?

 • Magzati ritmuszavart mutattak ki.
 • Általános magzati ultrahang vizsgálatnál egyéb fejlődési rendellenességet mutattak ki, vagy a szív fejlődési rendellenességének gyanúja felmerült.
 • Ultrahanggal megállapított egyéb eltérés: pl. kórosan sok vagy kevés magzatvíz, kóros magzati növekedés, folyadék a mellkasban, szívburokban.
 • Koraterhességben mért kóros áramlás (ductus venosus flow)
 • Vastagabb tarkóredő a 11-12. heti ultrahangvizsgálatnál
 • Cardiovascularis malformáció előfordulása valamelyik szülőnél vagy korábban született testvérnél
 • Többszörös fejlődési rendellenességgel sújtott magzatoknál, különösen, ha kromoszómaaberráció okozza. Például a Down-kóros magzatok 40%-ában fordul elő súlyos cardiovascularis malformáció, leggyakrabban pitvar-kamrai septumdefektus.
 • A cukorbetegek magzatában várható jellemző fejlődési rendellenességeknek is része lehet a cardiovascularis malformáció, elsősorban nagyér-transzpozíció.

Miben különbözik a rutin ultrahangvizsgálattól a magzati szívultrahang-vizsgálat?

A magzati szív vizsgálata óriási gyakorlatot és alapos gyermek-kardiológiai szakorvosi ismereteket igényel. Magzati Diagnosztikai Központunkban a vizsgálatokat Dr. Hajdú Júlia egyetemi magántanár, Magyarország legismertebb magzati szívultrahang specialistája végzi. Dr. Hajdú Júlia tagja a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak, munkássága során több tízezer magzati szívultrahang vizsgálatot végzett, hazai és nemzetköziszaklapokban számos tudományos publikációja jelent meg.

Biztonsági okokból a felvételeket kizárólag az Intézetünkben minden alkalommal újonan vásárolt pendrive-okra tudjuk rögzíteni.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 2-3 kísérő legyen jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.
 • A páciens kérésére a terhességi ultrahangvizsgálatot adathordozóra rögzítjük. Ezt az igényét vizsgálat megkezdése előtt kell jeleznie. A vizsgálatról egyéb kép, illetve hangrögzítés tilos!

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Fontos tudni!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.