Magzati szív-ultrahangvizsgálat 18-22. hét

A magzati szív-ultrahangvizsgálat (vagy más néven magzati echokardiográfia) egy speciális ultrahangvizsgálat, amelynek célja a magzati szív anatómiájának és működésének részletes értékelése. Ez a vizsgálat lehetőséget nyújt a magzati szív rendellenességeinek korai azonosítására és értékelésére.

Ezt a vizsgálatot speciálisan képzett szakemberek végzik.

Intézetünkben a vizsgálatokat Prof. Dr. Hajdú Júlia egyetemi magántanár, Magyarország legismertebb magzati szív-ultrahangvizsgálat specialistája végzi.

A magzati szív-ultrahangvizsgálat a következő célokat szolgálja:

  • Szív anatómiájának értékelése: A vizsgálat során részletes képet kapunk a magzati szív anatómiájáról, beleértve a kamrákat, a pitvarokat, a szívbillentyűket és az erek rendszerét. Ezen információk segíthetnek az esetleges rendellenességek korai felismerésében.
  • Szív működésének értékelése: A vizsgálat lehetővé teszi a magzati szív működésének követését, például a szívritmus, a szívverések számának és erősségének értékelését. A működési problémák vagy rendellenességek idejében való azonosítása lehetőséget nyújt a megfelelő kezelési terv kidolgozására.
  • Rendellenességek korai felismerése: A magzati szív-ultrahangvizsgálat segítségével azonosíthatók a szívrendszeri rendellenességek vagy szívfejlődési rendellenességek, például szívbillentyű problémák, septum-rendellenességek (szívfal rendellenességek), vagy egyéb szívhibák. Az időben történő felismerés lehetőséget nyújt a megfelelő kezelési stratégiák kidolgozására vagy az előkészítésre a születés utáni beavatkozásokra.
  • Szállító artériák értékelése: A vizsgálat során a szakember megvizsgálja a magzati szív szállító artériáit, például a bal és a jobb aortát. Ezeknek az érrendszeri elemeknek az értékelése is fontos a magzati szív működésének és fejlődésének nyomon követéséhez.

A csecsemőhalandóság két legfőbb oka a koraszületés, illetve a fejlődési rendellenességek.

A fejlődési rendellenességek legjelentősebb csoportja a szív és a nagy erek kóros elváltozásai, amelyek a csecsemőhalandóság több, mint egyharmadáért felelősek. Kromoszóma-rendellenességek esetében akár 80% is lehet a veleszületett szívbetegségek előfordulásának aránya.

A várandósság mely időszakában lehet elvégezni a vizsgálatot?

A szív anatómiai vizsgálatának optimális időpontja a várandósság 19-22. hete között van, ha nincs egyéb eltérés a magzatnál, illetve a családi anamnézisben.

Bizonyos esetekben – pl. orvosi javaslatra -, szükségessé válhat a vizsgálat a terhesség korábbi szakaszában is. A „korai” szív-ultrahangvizsgálat esetében, amelyet már akár 14 hetes korban is el lehet végezni, egy későbbi időpontban kontroll vizsgálat szükséges. A 18 hetes magzatok egy jelentős részénél a szív mérete miatt a kontroll a nemzetközi elvek alapján feltétlenül indokolt. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben nincs egyéb fontos indok, a magzat töltse be a terhesség 19. hetét!

Magzati szívultrahang vizsgálat (18-22.hét)
Magzati szívultrahang vizsgálat (18-22.hét)

A vizsgálatról kizárólag ultrahang felvételek készülnek, pendrive-on és Czeizel-streaming szolgáltatáson keresztül nem adunk ki videót!

FONTOS TUDNI!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatják különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Czeizel Intézet Prenatal