VÁRANDÓSSÁG ALATTI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Magzati szívultrahang vizsgálat (18-22.hét)

A magzati szívultrahang vizsgálat a szív anatómiájánakellenőrzése mellett, a szívizom, a billentyűk, az áramlás, a szívritmus megfigyelésére is alkalmas, s így számos fejlődési rendellenességre fény derülhet.
A csecsemőhalandóságon belül jelenleg a két legfőbb kórokot a koraszületések és a fejlődési rendellenességek jelentik. Ez utóbbiak közül a legjelentősebb csoport a szív és a nagy erek kóros elváltozásai, amelyek a fejlődési rendellenességek okozta csecsemőhalandóság több mint egyharmadáért felelősek. Kromoszóma rendellenességgel fogant magzat esetében pedig akár 80% is lehet a veleszületett szívbetegségek előfordulásának aránya.

A várandósság mely időszakában lehet elvégezni a vizsgálatot?

A szív anatómiai vizsgálatának optimális időpontja a várandósság 18-22. hete közé esik. Bizonyos esetekben azonban - pl. orvosi javallatra -, szükségessé válhat a terhesség ennél korábbi szakaszában is. A "korai echókardigráfiás vizsgálat" esetében ugyanakkor, amelyet már akár 12 hetes korban is el lehet végezni, egy későbbi időpontban kontrollvizsgálat szükséges.

Milyen esetben érdemes kérni magzati szívultrahang vizsgálat?

  • Magzati ritmuszavart mutattak ki.
  • Általános magzati ultrahang vizsgálatnál egyéb fejlődési rendellenességet mutattak ki, vagy a szív fejlődési rendellenességének gyanúja felmerült.
  • Ultrahanggal megállapított egyéb eltérés: pl. kórosan sok vagy kevés magzatvíz, kóros magzati növekedés, folyadék a mellkasban, szívburokban.
  • Koraterhességben mért kóros áramlás (ductus venosus flow)
  • Vastagabb tarkóredő a 11-12. heti ultrahangvizsgálatnál
  • Cardiovascularis malformáció előfordulása valamelyik szülőnél vagy korábban született testvérnél
  • Többszörös fejlődési rendellenességgel sújtott magzatoknál, különösen, ha kromoszómaaberráció okozza. Például a Down-kóros magzatok 40%-ában fordul elő súlyos cardiovascularis malformáció, leggyakrabban pitvar-kamrai septumdefektus.
  • A cukorbetegek magzatában várható jellemző fejlődési rendellenességeknek is része lehet a cardiovascularis malformáció, elsősorban nagyér-transzpozíció.

Miben különbözik a rutin ultrahangvizsgálattól a magzati szívultrahang-vizsgálat?

A magzati szív vizsgálata óriási gyakorlatot és alapos gyermek-kardiológiai szakorvosi ismereteket igényel. Magzati Diagnosztikai Központunkban a vizsgálatokat Dr. Hajdú Júlia egyetemi magántanár, Magyarország legismertebb magzati szívultrahang specialistája végzi. Dr. Hajdú Júlia tagja a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak, munkássága során több tízezer magzati szívultrahang vizsgálatot végzett, hazai és nemzetköziszaklapokban számos tudományos publikációja jelent meg.

Biztonsági okokból a felvételeket kizárólag az Intézetünkben minden alkalommal újonan vásárolt pendrive-okra tudjuk rögzíteni.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.