FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

A kismedencei ultrahang az alábbi esetekben ajánlott:

  • éves rákszűrés (családban előforduló petefészek-, méhtest-, vagy emlődaganatok esetén a kismedencei ultrahang szűrést évente érdemes elvégezni, de pozitív családi anamnézis nélkül is)

  • szűrővizsgálatok vagy más képalkotó módszerrel végzett vizsgálatok során észlelt kismedencei képletek (pl. myoma, ciszta, daganat, polyp) pontosítására

  • terhesség megállapítása

  • A Polycisztás petefészek (PCO) gyanújakor az ultrahang a legfontosabb diagnosztikai marker.

  • meddőségi kivizsgálás kapcsán, a petefészkek állapotának felmérésére, esetleg kiegészítve más, pl.: petevezeték átjárhatósági vizsgálattal (lásd Meddőségi UH)

A hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatra nőgyógyászati tapintási vizsgálat során észlelt eltérés, vérzészavar, kismedencei fájdalom, meddőség, valamint szűrővizsgálatok esetén kerülhet sor. A terhesség korai szakaszában végzett ultrahang-vizsgálatokat (12. hét előtt), a nagyobb képi felbontás érdekében általában hüvelyen keresztül végezzük, ami természetesen sem a kismamát, sem a magzatot nem veszélyezteti.

kismedencei szervek ultrahang-vizsgálatának ez a legcélszerűbb és leghatékonyabb módja (transzvaginális szonográfia /TVS/). A speciális, ún. "hüvelyi-vizsgálófej" (transzducer) a kötelező sterilizálást követően közvetlenül a kismedencébe helyezhető, így kikerülve a hasfalat, amelynek következtében a részletgazdagabb képalkotás pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A petefészkek szerkezetének pontos megfigyeléséhez is fontos a közelség, így látható a PCO (polycisztás ovarium) és esetleges endometriosis is.

Központunkban a kismedence ultrahang-vizsgálatára hasi vagy hüvelyi úton van lehetőség. A legmagasabb színvonalú, nagy felbontású felvételek készítésére alkalmas General Electric Voluson ultrahang készülékek állnak rendelkezésre, amelyeken tapasztalt szülész-nőgyógyász szakorvosaink végzik a vizsgálatot 2, szükség esetén 3 vagy 4 dimenziós technikával.

 

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.