FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

A kismedencei ultrahang az alábbi esetekben ajánlott:

  • éves rákszűrés (családban előforduló petefészek-, méhtest-, vagy emlődaganatok esetén a kismedencei ultrahang szűrést évente érdemes elvégezni, de pozitív családi anamnézis nélkül is)

  • szűrővizsgálatok vagy más képalkotó módszerrel végzett vizsgálatok során észlelt kismedencei képletek (pl. myoma, ciszta, daganat, polyp) pontosítására

  • terhesség megállapítása

  • A Polycisztás petefészek (PCO) gyanújakor az ultrahang a legfontosabb diagnosztikai marker.

  • meddőségi kivizsgálás kapcsán, a petefészkek állapotának felmérésére, esetleg kiegészítve más, pl.: petevezeték átjárhatósági vizsgálattal (lásd Meddőségi UH)

A hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatra nőgyógyászati tapintási vizsgálat során észlelt eltérés, vérzészavar, kismedencei fájdalom, meddőség, valamint szűrővizsgálatok esetén kerülhet sor. A terhesség korai szakaszában végzett ultrahang-vizsgálatokat (12. hét előtt), a nagyobb képi felbontás érdekében általában hüvelyen keresztül végezzük, ami természetesen sem a kismamát, sem a magzatot nem veszélyezteti.

kismedencei szervek ultrahang-vizsgálatának ez a legcélszerűbb és leghatékonyabb módja (transzvaginális szonográfia /TVS/). A speciális, ún. "hüvelyi-vizsgálófej" (transzducer) a kötelező sterilizálást követően közvetlenül a kismedencébe helyezhető, így kikerülve a hasfalat, amelynek következtében a részletgazdagabb képalkotás pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A petefészkek szerkezetének pontos megfigyeléséhez is fontos a közelség, így látható a PCO (polycisztás ovarium) és esetleges endometriosis is.

Központunkban a kismedence ultrahang-vizsgálatára hasi vagy hüvelyi úton van lehetőség. A legmagasabb színvonalú, nagy felbontású felvételek készítésére alkalmas General Electric Voluson ultrahang készülékek állnak rendelkezésre, amelyeken tapasztalt szülész-nőgyógyász szakorvosaink végzik a vizsgálatot 2, szükség esetén 3 vagy 4 dimenziós technikával.

 

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 2-3 kísérő legyen jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!