Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

A kismedencei ultrahang az alábbi esetekben ajánlott:

  • éves rákszűrés (családban előforduló petefészek-, méhtest-, vagy emlődaganatok esetén a kismedencei ultrahang szűrést évente érdemes elvégezni, de pozitív családi anamnézis nélkül is javasolt),
  • szűrővizsgálatok vagy más képalkotó módszerrel végzett vizsgálatok során észlelt kismedencei képletek (pl. myoma, ciszta, daganat, polyp) pontosítására,
  • terhesség megállapítására,
  • policisztás petefészek (PCO) gyanújakor az ultrahang a legfontosabb diagnosztikai marker,
  • a meddőségi kivizsgálás kapcsán, a petefészkek állapotának felmérésére szolgál, esetleg kiegészítve más, pl.: petevezeték átjárhatósági vizsgálattal (lásd.: meddőségi UH)

A hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatra abban az esetben kerülhet sor, ha a nőgyógyászati tapintási vizsgálat során észlelt eltérést találtak Önnél, vérzészavart, kismedencei fájdalmat tapasztalt. A hüvelyi ultrahangvizsgálat az általános nőgyógyászati vizsgálat részeként is kérhető. A terhesség korai szakaszában végzett ultrahangvizsgálatokat (12. hét előtt), a nagyobb képi felbontás érdekében általában hüvelyen keresztül végezzük, ami természetesen sem Önt, sem a magzatot nem veszélyezteti.

A kismedencei szervek ultrahangvizsgálatának ez a legcélszerűbb, és leghatékonyabb módja (transzvaginális szonográfia /TVS/). A speciális, ún. „hüvelyi vizsgálófej” (transzducer) a kötelező sterilizálást követően közvetlenül a kismedencébe helyezhető, így kikerülve a hasfalat, amelynek következtében a részletgazdagabb képalkotás pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A petefészkek szerkezetének pontos megfigyeléséhez is fontos a közelség, így látható a PCO (policisztás ovarium), és az esetleges endometriosis is.

Központunkban a kismedence ultrahangvizsgálatára hasi vagy hüvelyi úton van lehetőség. A legmagasabb színvonalú, nagy felbontású felvételek készítésére alkalmas General Electric Voluson ultrahang készülékek állnak rendelkezésre, amelyeken tapasztalt szülész-nőgyógyász szakorvosaink végzik a vizsgálatot 2, szükség esetén 3 vagy 4 dimenziós technikával.

A 3 dimenziós hüvelyi ultrahang technika különösen alkalmas a méh, és a méhüreg veleszületett (pl. méhsövény), valamint szerzett rendellenességeinek kimutatására. A vizsgálatnak elsősorban meddő, és habituális vetélő női betegek esetén van nagy jelentősége. Intézetünkben nagy tapasztalatú ultrahang speciálisták végzik a méh, és méhüreg speciális 3 dimenziós vizsgálatát. 

A női reproduktív kor leggyakoribb, nem daganatos, krónikus betegsége az endometriosis, mely a magyar hölgyek 6-10%-át is érintheti. A betegség hüvelyi ultrahangvizsgálatát képzett endometriosis specialisták végzik, akik a kismedencei szervek alapos vizsgálata mellett a hashártya, a vastagbél és végbél, a hugyúti rendszer és a retroperitoneum érintettségét is elemzik erre a súlyos, életminőséget rontó betegségre. Az endometriosis pontos megítélése alapfeltétele a műtéti beavatkozás pontos megtervezésének. 

Az Intézetünkben dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akkreditált szakember.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Postnatal