FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Nőgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat elsősorban a hüvely állapotának általános felmérésére, a gyulladások, fertőzések jeleinek keresésére irányul.

A hüvely ultrahangvizsgálata áttekinti a női belső szerveket, vizsgálja a méh, a méhnyálkahártya és a petefészkek szerkezetét, fényt deríthet többek között myomára vagy endometriosisra.

A méhnyakrák szűrésnek a kolposzkópia is része. A kolposzkóp egy speciális mikroszkóp, amellyel a méhnyak felszíni sejteit vizsgálhatjuk, így a rákmegelőző állapotok pontosabb felismerését teszi lehetővé.
A HPV gyanújának kiszűrése kenetvizsgálattal történik (citológia).

A nőgyógyászati tapintási vizsgálat során észlelt eltérés, vérzészavar, kismedencei fájdalom, meddőség, valamint szűrővizsgálatok esetén hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatra kerülhet sor.

A kismedencei szervek ultrahang-vizsgálatának ez a legcélszerűbb és leghatékonyabb módja (transzvaginális szonográfia /TVS/). A speciális, ún. "hüvelyi-vizsgálófej" (transzducer) a kötelező sterilizálást követően közvetlenül a kismedencébe helyezhető, így kikerülve a hasfalat, amelynek következtében a részletgazdagabb képalkotás pontosabb diagnózist tesz lehetővé.

A petefészkek szerkezetének pontos megfigyeléséhez is fontos a közelség, így látható a PCO (polycisztás ovarium) és esetleges endometriosis is.

Magzati Diagnosztikai Központunkban a kismedence ultrahang-vizsgálatára hasi vagy hüvelyi úton van lehetőség. Központunkban kiváló minőségű, nagy felbontású felvételek készítésére alkalmas ultrahang készülék (General Electric Voluson -E8) áll rendelkezésre, valamint tapasztalt szülész-nőgyógyász szakorvosok végzik a vizsgálatot 2, 3 és 4 dimenziós technikával.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.