Nőgyógyászati vizsgálat

A nőgyógyászati vizsgálatok célja a női nemi szervek élettani működésének ellenőrzése, illetve a kórállapotok felismerése, kezelésének mielőbbi megkezdése.

A komplex nőgyógyászati vizsgálat minden esetben a külső nemi szervek megtekintéséből, a hüvely feltárásából és a méhnyak kolposzkópos (kb. 12-szeres nagyítást biztosító vizsgálóeszközös) megtekintéséből, valamint - ha egy éven belül nem történt meg – citológiai mintavételből áll.

A citológiai mintavétel  (méhnyakrák szűrés) lehetővé teszi a méhnyak kóros folyamatainak időben történő felismerését. Lényeges hangsúlyozni, hogy az évenként végzett nőgyógyászati rákszűrés gyakorlatilag teljes mértékben képes megelőzni a méhnyak súlyos rosszindulatú folyamatainak kialakulását, mert ezen állapotok korai felismerése lehetővé teszi komoly csonkító műtétek nélküli gyógyításukat.

Szükség esetén lehetőség van a hüvely baktérium flórájának, esetleges fertőzöttségének vizsgálatára kenetvétel révén, illetve a nemi úton terjedő komoly jelentőségű méhnyak fertőzések (HPV, Chlamydia stb.) irányában végzett tenyésztéses vizsgálatok elvégzésére is.

A nőgyógyászati vizsgálat következő lépése a kismedencei szervek áttapintása un. bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálattal: ily módon felismerésre kerülhetnek a méh, illetve a függelékek (petefészkek, petevezetők) kóros elváltozásai. Vizsgálatunkat kismedencei ultrahang segítségével tesszük még informatívabbá: segítségével pontos képet nyerünk a női belső nemi szervek állapotáról, működéséről.