Nőgyógyászati vizsgálat

A nőgyógyászati vizsgálatok célja a női nemi szervek élettani működésének ellenőrzése, illetve a kórállapotok felismerése, kezelésének mielőbbi megkezdése.

A komplex nőgyógyászati vizsgálat minden esetben a külső nemi szervek megtekintéséből, a hüvely feltárásából és a méhnyak kolposzkópos (kb. 12-szeres nagyítást biztosító vizsgálóeszközös) megtekintéséből, valamint - ha egy éven belül nem történt meg – citológiai mintavételből áll.

A citológiai mintavétel  (méhnyakrák szűrés) lehetővé teszi a méhnyak kóros folyamatainak időben történő felismerését. Lényeges hangsúlyozni, hogy az évenként végzett nőgyógyászati rákszűrés gyakorlatilag teljes mértékben képes megelőzni a méhnyak súlyos rosszindulatú folyamatainak kialakulását, mert ezen állapotok korai felismerése lehetővé teszi komoly csonkító műtétek nélküli gyógyításukat.

Szükség esetén lehetőség van a hüvely baktérium flórájának, esetleges fertőzöttségének vizsgálatára kenetvétel révén, illetve a nemi úton terjedő komoly jelentőségű méhnyak fertőzések (HPV, Chlamydia stb.) irányában végzett tenyésztéses vizsgálatok elvégzésére is.

A nőgyógyászati vizsgálat következő lépése a kismedencei szervek áttapintása un. bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálattal: ily módon felismerésre kerülhetnek a méh, illetve a függelékek (petefészkek, petevezetők) kóros elváltozásai. Vizsgálatunkat kismedencei ultrahang segítségével tesszük még informatívabbá: segítségével pontos képet nyerünk a női belső nemi szervek állapotáról, működéséről.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 2-3 kísérő legyen jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!