FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Pajzsmirigy ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy egy-egy hormontermelő mirigyes szerv, amelyek felelősek az anyagcsere-folyamatok ütemének szabályozásáért, valamint a kálciumháztartás rendjéért.

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálat a következő esetekben ajánlott:

 • Az anyagcsere felgyorsulásakor, amit okozhat a pajzsmirigy hibás működése:
  Tünetei például: fokozott verejtékezés, remegés, csökkent libidó, menstruációs zavarok, fogyás, kóros soványság, szapora szívverés, ritmuszavar, feszültség, idegesség, alvászavar, elalvási nehézség, fáradékonyság, hasmenés, magas vérnyomás, szemgolyók kidülledése.
  Ezen tünetek kialakulásakor indokolt a pajzsmirigy nagyságának és szerkezetének vizsgálata, hogy kizárhassuk tünetalkotó szerepét.

 • Pajzsmirigy alulműködés esetén:
  Tünetei például: gyengeség, fáradékonyság, memóriazavar, csökkent libidó és potenciazavar, száraz bőr, törékeny, fénytelen haj és köröm, szívritmuszavarok, duzzadt, vizenyős arc és végtagok, rossz alvás, súlygyarapodás, székrekedés, depresszió.
  Ezen tünetek oka leggyakrabban gyulladásos folyamatok kapcsán alakul ki, amely kimutatható ultrahangvizsgálattal. A pajzsmirigy megnagyobbodása nyaki gombócérzéssel, a nyak körfogatának növekedésével és nyelési nehezítettséggel járhat. Az ultrahangvizsgálattal a pajzsmirigy méretei pontosan meghatározhatók, és a megnagyobbodás lehetősége eldönthető. A pajzsmirigy daganatos elváltozásai, a cysták és jóindulatú elváltozások esetén, ahol ultrahangvizsgálattal vizsgálható a pajzsmirigy mérete és szerkezete egyaránt

 • Pajzsmirigyműtéteket megelőzően

Beutaló és várakozás nélkül, tapasztalt szakemberrel végezzük a vizsgálatot felnőttek és gyermekek részére egyaránt. Évente legalább egyszer javasolt felnőttkorban szűrővizsgálatot végeztetni az általános egészségi állapot követésére.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.