FELNŐTT ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

PCO Diagnosztika

Polycisztás petefészek, Poly Cystic Ovarium

A PCO, illetve a PCO szerű petefészkek (hormonlaboreltérés nélkül) Magyarországon a fertilis korú nők 25%-át érinti. Az ezzel járó ciklus és anyagcsere-változások befolyásolják a teherbeesést és a magát a várandóságot is.

Az esetek nagy részében „csak” a petefészek szerkezetében látszik az átlagtól való eltérés, kisebb részében tesztoszteronszint-emelkedés, még ritkábban az LH/FSH (serkentő nemi hormonok) arány felborulása látható. A PCOS (PCO szindróma) diagnózishoz mindhárom összetevő szükséges, ha csak petefészek eltérést látunk, akkor PCO-szerű petefészek az elnevezés.

Az ilyen petefészekben az átlagosan látható 7-8 antrális tüsző helyett 10 feletti, akár 30-40 antral folliculus is látható. A páciensek változó mértékben számolnak be anovulációs (peteérés nélküli) ciklusokról, vagyis ritkább, rendszertelen, akár spontán nem is jelentkező menzeszről.

A PCO diagnosztikában, a fent leírtakból következik, hogy elengedhetetlen a korrekt hüvelyi ultrahangvizsgálat, amely során tüzetesen átvizsgáljuk a petefészek szerkezetét.
Az ultrahangvizsgálat során PCO-szerűnek ítélt petefészekkel rendelkező pácienseknek a Hormonprofilon (3.ciklusnapon levehető hormonok + tesztoszteron) kívül hasonló, vagy még fontosabb az Inzulin Rezisztencia és vércukorterhelés vizsgálat elvégzése is, mivel a szénhidrát-anyagcsere eltérése igen gyakori ezeknél a pácienseknél.

A laborvizsgálat a következőket tartalmazza:

  • FSH
  • LH
  • Totál tesztoszteron
  • Inzulin rezisztencia vizsgálat

Az ultrahang- és laborvizsgálatok külön is kérhetőek!

A diagnosztikus terv felállítása az ultrahang és a laborvizsgálatok együttes elemzése után érdemes.

 

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!