DIETETIKA

Táplálkozási tanácsadás családtervezőknek

A születendő gyermek egészsége, szellemi fejlődése szempontjából rendkívül fontos az édesanya és az édesapa egészségi állapota.

Már a tervezés időszakában nagy jelentősége van annak, hogy a szülők milyen életmódbeli szokásokkal rendelkeznek, hogyan táplálkoznak, ezek befolyásolják a születendő kisbaba egészséges jövőjét. A fogantatás pillanatától kb. 3 éves korig az édesanya táplálkozása meghatározó lesz a gyermek jövőjét illetően ezért érdemes már a fogantatás előtti időszakban tudatosan figyelni az étkezésre.

Családtervezők számára dietetikai szolgáltatásunk során felmérjük a pár egészségi állapotát, táplálkozási szokásaikat, egyéni szükségleteiket. A jövendőbeli szülők tanácsadás során képet kapnak egy olyan étrend kialakításához, amely az egészséges táplálkozás elemeit tartalmazza egyénre szabva, ezzel felkészítve a szervezetet a fogantatásra, és a jövőben a várandóságra.

A magzat fejlődése érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő tápláltsági állapottal induljon neki a szülő a fogantatásnak és majd a várandósságnak.


Miben nyújtunk segítséget a tervezés időszakában?

 • Feltérképezzük a leendő édesanya és édesapa táplálkozási szokásait

 • Segítünk kialakítani egy olyan étrendet, amely hosszútávon az egész család számára megfelelő és kiegyensúlyozott

 • Segítünk az édesanyának az optimális súly elérésében

 • Anyagcsere betegségek, autoimmun betegségek esetén segítünk az étrend finomhangolásában


A menstruációs zavarból adódó meddőségi problémát a rosszul rögzült, esetleg helytelenül beállított diéta is okozhatja. Olyan állapotokban, mint a PCOS, inzulinrezisztencia a dietoterápia az egyik legfontosabb része a kezelésnek, sok esetben az egyedüli terápiás megoldás. Egyéb endokrin és autoimmun betegségekben kiemelten fontos, hogy a jövendőbeli kismamák szervezete fel legyen készülve a várandósságra.

A szakszerű táplálkozási tanácsadást ajánljuk minden leendő anyukának már a várandósság elején, hiszen ebben az állapotban megnő az egyes tápanyagok szükséglete.

Dietetikai szolgáltatás menete:

 • Az első alkalommal átnézzük a pár táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrendkiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen.

 • Kérjük, mindketten hozzák magukkal a korábbi labor eredményeket, orvosi leleteket, minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségükkel kapcsolatos.

 • Táplálkozási anamnézist veszünk fel, antropometriai méréseket végzünk (súly, magasság, testzsír%).

 • A tanácsadás kb. 1-1,5 óra hosszúságú, amely során a páciensekkel együtt kialakítjuk az étrendi szokásokat egyéni igényekre szabva.

 • A tanácsadást követően elkészülnek a táplálkozási ajánlások, egyénre adaptálva.

 • A tanácsadás után igény szerint konkrét étrendet kapnak a Páciensek.

 • Kontroll nem minden esetben szükséges


Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!