Terheléses vércukorvizsgálat

A terheléses vércukorszint-mérés nagyon fontos eleme a várandósgondozásnak.
Fényt deríthet arra, hogy kialakult-e Önnél terhességi cukorbetegség, amely többek között befolyásolhatja a magzat fejlődését és káros hatással lehet az anya szervezetére is.

A terhesség egy csökkent cukortűrő-képességre hajlamosító állapot. A várandósok 5-8%-ában ún. terhességi cukorbetegség (GDM) alakul ki, mely szűrésére irányul a terheléses vércukorvizsgálat. A vizsgálatot legoptimálisabb a 24-28. héten elvégezni. A terheléses vércukorszint-mérés során az éhgyomri érték után azt vizsgáljuk, hogy a táplálékkal bejuttatott cukorra (75 grammos cukor oldat) 120 perc múlva hogyan reagál az Ön szervezete.

Bizonyos esetekben, a cukorterhelés elvégzése a fenti időponttól eltérően a 16-20. héten vagy többször ismételten történik, az alábbi okok miatt:

  • 40 év feletti anyai életkor
  • családi halmozódás, családban a közvetlen rokonságban előfordult cukorbetegség
  • az előző terhességben előfordult terhességi cukorbetegség
  • az aktuális terhességben észlelt nagy magzati méret, sok magzatvíz (polihidramnion)
  • az aktuális terhességben, a cukorterhelés során határérték közeli 120 perces cukorérték

A Czeizel Intézetben végzett terheléses vércukorvizsgálat keretein belül, kellemes körülmények között, beutaló és várakozás nélkül végezzük el a vizsgálatot. 

A terheléses vércukorvizsgálat minden hétköznap elérhető a Czeizel Intézetben, előzetes bejelentkezés alapján.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.
Czeizel Intézet Prenatal