Terhességi toxémia szűrés

Mi a terhességi toxémia?

A terhességi toxémiát – orvosi nevén pre-eclampsia, korábban gyakran terhességi mérgezésként is emlegették. A terhesség második felében előforduló betegség, amely magas vérnyomás és fehérjevizelés együttes jelentkezése alapján ismerhető fel. (Korábban a testszerte kialakuló vizenyőt is a tünetének tartották, de ez más okok miatt is kialakulhat, ezért az újabb nemzetközi ajánlások már nem sorolják a diagnózis kritériumai közé.) A terhességi toxémia általában együtt jár a magzati lepény működés zavarával, ezért kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat fejlődését. A leggyakoribb következménye a méhen belüli súlynövekedés elmaradása, amely gyakran koraszülöttséghez és alacsony születési súlyhoz vezet, így a későbbi életesélyt nagy mértékben ronthatja. A terhességi toxémia súlyosbodása az anyában epilepsziához hasonló görcsrohamot (un. eclampsiát) is okozhat, amely mind az anya, mind a magzat életet közvetlenül veszélyeztetheti. 

Ez a szolgáltatásunk a székesfehérvári képviseletünkön is elérhető!

Mi okozza a terhességi toxémiát?

A toxémia egy méhlepény fejlődési rendellenesség, melynek kialakulásának pontos oka nem ismert. A magzat a méhlepényen keresztül kapcsolódik az anyához, és ezen keresztül jutnak el hozzá a tápanyagok, illetve az oxigén. Toxémia során a lepény nem képes annyi tápanyagot és oxigént szállítani, mint amennyire szükség lenne, és ez okoz problémát a magzatnál, illetve az anyánál, más-más okok miatt. Bizonyos anyai jellemzők (magas BMI, dohányzás, diabetes, krónikus magas vérnyomás, lupus betegség, antifoszfolipid szindróma), illetve az asszisztált reprodukció (IVF) mind növelik a kialakulásának kockázatát. A betegség gyakrabban megjelenik azoknál a hölgyeknél, akik először szülnek. 

Mit okozhat a toxémia az anyánál?

A toxémia legjellemzőbb tünetei a magas vérnyomás, és a fokozott fehérjeürítés. Szerencsére a toxémia általában enyhe lefolyású és csak a terhesség utolsó heteiben alakul ki (késői típusú toxémia). Ezek az esetek nem okoznak koraszülést, és jóval kevesebb káros következménnyel járnak az anyukára és a magzatra nézve. Ritkábban azonban a toxémia súlyos, korai formája jelentkezik a 32. hét előtt, amely komoly veszélyt jelent. A betegségre jellemző még, hogy sokáig tünetmentes lehet, mire azonban a tünetek jelentkeznek már nagy lehet a baj. Az anyai tünetek közül a legfontosabb a magas vérnyomás, a fejfájás, az ödéma, súlyosabb esetben pedig a szikralátás, a jobb oldali májtáji vagy gyomortáji hasi fájdalom, az idegrendszeri tünetek és a vizelet mennyiségének jelentős csökkenése.  Amennyiben a toxémia az anyát vagy a magzatot veszélyezteti, a terhességet idő előtt meg kell indítani vagy idő előtti császármetszéssel világra kell hozni a babát. 

Mit okozhat a toxémia a magzatnál és az újszülöttnél?

Mivel toxémiánál a magzat nem jut elég tápanyaghoz és oxigénhez, ez a növekedés lassulását okozhatja. Ilyen esetben folyamatosan ellenőrizni kell a magzat fejlődését, és amennyiben a szakember úgy ítéli meg, el kell indítani a szülést, vagy császármetszést kell alkalmazni. Természetesen ez minél korábban következik be, annál kisebb a születési súly, és annál jelentősebbek lehetnek a koraszülés következményei.

A terhességi toxémia szűrése, vizsgálata

A terhességi toxémia kialakulásának a kockázata meghatározható az első trimeszterben. A vizsgálatot általában az első trimeszteri kombinált teszttel együtt végezzük Intézetünkben. A kockázatbecslés során számos paramétert veszünk figyelembe. Ezek bizonyos anyai jellemzők (életkor, testsúly, bizonyos krónikus betegségek megléte), a vizsgálat során mért anyai vérnyomás értékek, az anyai vérből mért magzati fehérje koncentrációk (PlGF) és speciális ultrahangvizsgálattal, az anyaméh fő erén mért áramlás értékek. Ezekkel a paraméterekkel a korai terhességi toxémia kialakulásának esélye akár 90 %-os hatékonysággal előre jelezhető, 10 %-os fals pozitív arány mellett. 

Toxémia megelőzése

A szűrés által meghatározott magas kockázatú csoportnál alkalmazott megelőző kezeléssel a toxémia kialakulása elkerülhető, vagy jelentősen késleltethető, így a magzat életkilátásai lényegesen javíthatóak. A kezelést, orvosi felügyelet mellett történő, alacsony dózisú aszpirin (100-150 mg) adásával végezzük. A kezelés csak akkor hatásos, ha a 16. hét előtt elkezdjük, ezért is fontos az első trimeszteri, korai szűrés. 

Miért fontos a toxémia szűrés?

A toxémia szűrés során az ismert kockázati tényezők mellett, egyéb módon nem látható (vérvizsgálat, speciális toxémia szűrő ultrahang) paraméterekkel is számolunk. Ezek együttes használatával lehet legpontosabban meghatározni, hogy mekkora a toxémia kockázata az adott terhességre nézve. Amennyiben Ön az alacsony kockázatú csoportba tartozik, nem kell tartania attól, hogy a legveszélyesebb korai toxémia kialakulna, hiszen annak valószínűsége nagyon kicsi lesz. Ha Ön a 10 % körüli magas kockázatú csoportba tartozik, egy egyszerű, alacsony dózisú aszpirin kúrával, illetve szigorúbb terhesgondozással, jelentősen csökkentheti a toxémia kialakulásának a valószínűségét, vagy annak kialakulását késleltetheti. Minél nagyobb terhességi korig jut el, annál kisebb a koraszülés szövődményeinek a kockázata, így jelentősen hozzájárulhat babája egészséges fejlődéséhez.

Terhességi toxémia

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.

Czeizel Intézet Prenatal