DOWN-KÓR SZŰRÉS

Terhességi toxémia szűrés

Mi a toxémia és mik a tünetei?

A terhességi toxémia – orvosi nevén pre-eclampsia, korábban gyakran terhességi mérgezésként is emlegették – a terhesség második felében előforduló szövődmény, amely magas vérnyomás és fehérjevizelés együttes jelentkezése alapján ismerhető fel. (Korábban a test szerte kialakuló vizenyőt is tünetének tartották, de ez más okok miatt is kialakulhat, ezért az újabb nemzetközi ajánlások már nem sorolják a diagnózis kritériumai közé.) A terhességi toxémia kedvezőtlenül befolyásolja a magzat fejlődését, a méhen belüli súlynövekedés elmaradását eredményezheti. 

Ez a szolgáltatásunk a szegedi és székesfehérvári képviseletünkön is elérhető!

Intézetünk ISO minősítése

Mi okozza a terhességi toxémiát?

A toxémia egy méhlepény fejlődési rendellenesség, melynek kialakulásának pontos oka nem ismert ugyan, de valószínűleg a lepény nem megfelelő beágyazódása a korai terhességi időszakban központi jelentőségű létrejöttében. A magzat a méhlepényen keresztül kapcsolódik az anyához, és ezen keresztül jutnak el hozzá a tápanyagok, illetve az oxigén. Toxémia során a lepény nem képes annyi tápanyagot és oxigént szállítani, mint amennyire szükség lenne, és ez okoz problémát a magzatnál, illetve az anyánál, más más okok miatt. Bizonyos anyai jellemzők (magas BMI, dohányzás, diabetes, krónikus magas vérnyomás, lupus, antifoszfolipid szindróma) növelik a kialakulásának kockázatát és az első terhesség kapcsán is gyakrabban észlelhető.


Mit okozhat a toxémia az anyánál?

Szerencsére a toxémia általában enyhe lefolyású, de néha nagyon súlyos is lehet. Legjellemzőbb tünetei a magas vérnyomás, és a fokozott fehérjeürítés. A betegség kialakulásának kezdetén semmilyen tünete nincsen, de azután gyorsan elfajulhat. Amennyiben a toxémia az anyát vagy a magzatot veszélyezteti, a terhességet idő előtt meg kell indítani, vagy idő előtti császármetszéssel világra hozni a babát. 


Mit okozhat a toxémia a magzatnál és az újszülöttnél?

Mivel toxémiánál a magzat nem jut elég tápanyaghoz és oxigénhez, ez a növekedés lassulását okozhatja. Ilyen esetben folyamatosan ellenőrizni kell a magzat fejlődését és amennyiben a szakember úgy ítéli meg, el kell indítani a szülést, vagy császármetszést kell alkalmazni. Természetesen ez minél korábban következik be, annál kisebb a születési súly, és annál jelentősebbek lehetnek a koraszülés következményei.


Mivel csökkenthetem a kockázatot?

A világ legnagyobb magzati rendellenesség szűréssel foglalkozó intézete a Fetal Medicine Foundation (London), 2017 szeptemberében egy átfogó tanulmányt adott ki, melyben számos országból származó eredményeket ösżˇszesítették. Ez ma a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány, amely a következő megállapításokat tartalmazza:

  • A toxémia kialakulása nem csökkenthető ágynyugalommal, vagy étkezési szokások változtatásával, beleértve a só bevitel korlátozását, vagy a magnézium, cink, C, D, E vitamin, folát vagy halolaj pótlását. Alacsony kalcium fogyasztású terheseknél a kalcium pótlás csökkentheti a kialakulás kockázatát.
  • Aszpirin: A tanulmány azt mutatta ki, hogy az alacsony dózisú aszpirin alkalmazása 62 %-al csökkentette a toxémia gyakoriságot, és 82 %-al a súlyos, korai, 34. hét előtt bekövetkező toxémiát. Az aszpirin szedését mielőbb meg kell kezdeni, a 16. hét után elkezdett aszpirin kúra már egyáltalán nem csökkenti a kockázatot. Az aszpirin adagolását 34. hétig kell alkalmazni. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a szabálykövető kismamák esetén, akik több, mint 90 %-ban bevették az előírt dózist, vagyis nem felejtették el rendszeresen bevenni, a kockázat csökkenés lényegesen magasabb volt.

A terhességi toxémia szűrés Intézetünkben egy egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető a 14. terhességi hétig.

A fent leírt tájékoztató nem helyettesíti a kezelőorvossal történő konzultációt. Terhesség alatt, mindennemű gyógyszer szedése előtt kezelőorvosi konzultáció szükséges! A kúra nagyobb hatékonysága érdekében mielőbb keresse fel kezelő orvosát.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

SZÉKESFEHÉRVÁRI
KÉPVISELET

Bejelentkezés:

Mobil: +36 20 290 0570
Telefon: +36 22 800 760

Címünk:

8000 Székesfehérvár,
Budai Kapu, Budai út 49-51.