Ultrahangos Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HYCOSY)

Ultrahangos, pozitív kontrasztanyagos vizsgálattal nemcsak tökéletesebben ábrázolható a méhüreg alakja, hanem a petevezetők, és azok átjárhatósága is megítélhető. A 2, 3 és 4 dimenziós hüvelyi ultrahanggal végzett kontrasztanyagos vizsgálóeljárás eredményessége megegyezik a röntgen kontrasztanyaggal végzett klasszikus, régebbi módszerrel, a HSG-vel, de annál kíméletesebb, pontosabb, és nem jár röntgensugárzás terheléssel.

A speciális, ún. „hüvelyi vizsgálófej” (transzducer) a kötelező sterilizálást követően közvetlenül a kismedencébe helyezhető, így kikerülve a hasfalat, amelynek következtében a részletgazdagabb képalkotás pontosabb diagnózist tehet lehetővé. A vizsgálat során először 2 dimenziós ultrahangvizsgálatot végzünk a nőgyógyászati szervek vizsgálatára, melyet 3 dimenziós vizsgálattal is kiegészítünk. Ezt követően hüvelyi feltárás során a méh üregébe vékony steril katétert helyezünk, melyen keresztül a speciális ultrahang kontrasztanyag befecskendezéssel láthatóvá válik a teljes méhüreg és a két petevezető.

Amennyiben pontos méhüregi képre és a petevezetők átjárhatóságának véleményezésére is szüksége van, kérje egyszerre a Virtuális hysteroscopiát és a HyCoSy-t, mivel a 2 vizsgálat egyidőben, egymás után elvégezhető. Méhüregi kóros képletek gyanúja esetén (pl. méhüregi myomagöb, polypus, összenövések) javasoljuk az ultrahangvizsgálat kiegészítését steril sóoldatos befecskendezéssel (virtuális méhtükrözés), mely lehetővé teszi a kóros méhüregi elváltozások pontos megítélését és klasszifikációját.

3 és 4 dimenziós HYCOSY és a röntgennel végezett HSG vizsgálatok összehasonlítása:

Diagnosztikai tényezőVirtuális méhtükrözés + HYCOSYHSG
Röntgen sugár terhelés ✔️
Méh alakjának megítélése ✔️
Méhüreg alakjának megítélése ✔️✔️
Méhnyálkahártya vizsgálata ✔️
Polyp diagnosztika ✔️
Méhsövény diagnosztika ✔️✔️
Méhüregi összenövés diagn. ✔️✔️/-
Méhüregi myoma diagn. ✔️✔️
Egyéb myoma diagn. ✔️
Petevezető átjárhatóságának vizsgálata ✔️✔️
Ambulánsan végezhető ✔️
Írásos és képi lelet azonnal ✔️
Fotódokumentáció ✔️✔️/-

A vizsgálatra a menstruáció első napján szükséges felvenni a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, mert a menstruáció első napjától számolva 10-12 napon belül (még peteérés előtt) kell, hogy a vizsgálat megtörténjen.

A HYCOSY vizsgálathoz továbbá szükséges:

  • negatív hüvelyváladék baktérium és gomba tenyésztés lelet (nem cytológia, és nem STD panel, és nem mikroszkópos kenet), kérjük hozza magával leletét a vizsgálatra!
  • a vizsgálat megelőző 3 este lefekvéskor, Betadinos hüvelykúp használata (recept nélkül lehet kapni a gyógyszertárban)
  • a vizsgálat napján a megadott időpont előtt 1 órával fájdalomcsillapító használata amit menstruációs görcsökre használ a páciens. Ha nincs ilyen, a Cataflam 50 mg-ot szoktuk javasolni.
  • kérjük, hogy egy kísérő legyen jelen, mert ritka esetben előfordulhat, enyhe rosszullét, szédülés, vérnyomásesés.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.