VÁRANDÓSSÁG ALATTI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

Ultrahangvizsgálat genetikai szakvéleménnyel

Diagnosztikus ultrahangvizsgálat genetikai szakvéleménnyel, amennyiben:

  • Más intézményben vagy a Czeizel Intézetben elvégzett ultrahang szűrővizsgálat során magzati rendellenesség látható vagy annak gyanúja merül fel.

  • A szűrő ultrahangvizsgálat során olyan ultrahangeltérések láthatóak, amely kapcsán felmerül társuló genetikai rendellenesség gyanúja és a genetikai tanácsadás mellett szükséges, hogy megerősítő/kontroll ultrahangvizsgálat is történjen a genetikai tanácsadással együtt (ezt a páciens is kérheti).


A vizsgálatot klinikai genetikus szakvizsgával rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos végezi.

A terhességi ultrahangvizsgálatokat végző szakembereinek az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akkreditált szakember.

A vizsgálatot pendrive-ra rögzítjük* és nyomtatott képeket készítünk.

*Biztonsági okokból a felvételeket kizárólag az Intézetünkben minden alkalommal újonnan vásárolt pendrive-okra rögzítjük.


Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • A páciens kérésére a terhességi ultrahangvizsgálatot adathordozóra rögzítjük. Ezt az igényét vizsgálat megkezdése előtt kell jeleznie. A vizsgálatról egyéb kép, illetve hangrögzítés tilos!

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Fontos tudni!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.