VÁRANDÓS DIETETIKA

Várandóság alatti táplálkozás

A várandóság önmagában is nagy változás a női szervezet számára, ilyenkor egyes anyagcsere folyamatok megváltoznak hormonális hatásra, ekkor kulcsfontosságú a helyes táplálkozás.

A fogantatás pillanatától kb. 3 éves korig az édesanya táplálkozása meghatározó lesz a gyermek jövőjét illetően ezért érdemes már a fogantatás előtti időszakban tudatosan figyelni az étkezésre.
Az anyaméhben fejlődő magzatot az édesanyja táplálja, ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott, optimális étrend a várandóság alatt.

Várandósság alatt, a terhesség különböző szakaszaiban más-más a tápanyagigény. Megváltozik a test, a hormonháztartás, ez befolyással van az anya étvágyára, hangulatára, közérzetére. Megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel csökkenthetőek az anyai és magzati szövődmények, valamint kedvező hatással van a születendő gyermek életminőségére.

Érdemes már a várandósság tervezésekor dietetikushoz fordulni, hogy megfelelő súllyal, tápanyagellátottsággal készítsük fel a testet a várandósságra, de a várandósság elején mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

A dietetikai tanácsadás menete várandósoknak


Dietetikai tanácsadásunkon segítünk úgy kialakítani a táplálkozást, hogy az megfelelő összetételű legyen annak érdekében, hogy mind a magzat mind pedig az édesanya tápanyagellátottsága hiánytalan legyen.

A táplálkozási szokásokat a megváltozott anyagcsere állapothoz igazítjuk és folyamatosan ellenőrizzük (pl.:inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség).

Hiteles információ forrást biztosítunk, akire bátran lehet támaszkodni, ha bármilyen kérdés felmerül az egyes élelmiszerekkel kapcsolatosan (pl.:élelmiszerbiztonsági kérdések). Tippeket, gyakorlati tanácsot adunk minden táplálkozást érintő témakörben (pl.:reggeli rosszullét).

Segítünk az optimális súlygyarapodásban, túlsúly esetén is.

Felkészítjük a szervezetet a szülésre.

 • Az első alkalommal átnézzük a kismama a táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrendkiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen.

 • Kérjük, hozza magával a korábbi labor eredményeket, orvosi leleteket, minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségével kapcsolatos.

 • Minden trimeszter más-más tápanyagigénnyel jár, ezért célszerű minden trimeszter elején a kontroll tanácsadás. Ezen alkalmakkor a kismama étrendi ajánlást, tippet, tanácsot kap az étrendtervezéshez, bevásárláshoz, ételkészítéshez, stb.

 • Az első tanácsadás kb. 1 órát vesz igénybe, a további kontroll alkalmak 20 percetTerhességi cukorbetegek


Amennyiben volt korábban terhességi cukorbetegsége, vagy magas kockázatú (pl.:inzulinreziztens, diabetes előfordulása az elsőfokú rokonok között, ikerterhesség), akkor érdemes már a várandósság elején foglalkozni az étrenddel. A terhességi cukorbetegségben a precízen betartott diétával, esetenként inzulin adásával tudjuk a vércukorszintet megfelelő tartományban tartani. Az étrend rendkívül fontos a terhesség alatt kialakuló magzati és anyai szövődmények megelőzése szempontjából.

 • Az első alkalommal átnézzük a kismama a táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrendkiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen

 • Kérjük, hozza magával a korábbi labor eredményeket, orvosi leleteket, minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségével kapcsolatos

 • A terhességi diabétesz diagnosztizálása után mindenképpen dietetikai konzultáció szükséges, ekkor táplálkozási ajánlást és étrendet kap a kismama

 • Ebben az esetben nagyon fontos a kismama után követése, folyamatos konzultációk beiktatása (akár online is)

 • Az első tanácsadás kb. 1-1,5 óra (fontos időt szánni arra, hogy a kismama elsajátítsa azt a tudást, amellyel a saját étkezéseit menedzselni tudja saját magától)

 • A kontroll alkalmak 30 percesek


Bármilyen más egyéb probléma (autoimmun betegség, endokrin betegség, cukorbetegség, túlsúly, alultápláltság)


Amennyiben Önnek diagnosztizált autoimmun-, endokrin- vagy cukorbetegsége van, táplálkozása fokozott odafigyelést igényel ebben a kritikus időszakban.

 • Az első alkalommal átnézzük a kismama a 3 napos táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrendkiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen

 • Kérjük, hozza magával a korábbi labor eredményeket, orvosi leleteket, minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségével kapcsolatos

 • Táplálkozási tervet, ajánlást adunk, szükség esetén konkrét étrendet, majd igény szerint további kontroll javaslunk

 • Az első alkalom 1 óra hosszúságú, majd a kontroll alkalmak 20 percesek


Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!