Várandósság alatti táplálkozás

A várandósság önmagában is nagy változás a női szervezet számára, ilyenkor egyes anyagcsere folyamatok megváltoznak hormonális hatásra, ekkor kulcsfontosságú a helyes táplálkozás.

A fogantatás pillanatától kb. 3 éves korig az édesanya táplálkozása meghatározó lesz a gyermek jövőjét illetően ezért érdemes már a fogantatás előtti időszakban tudatosan figyelnie az étkezésére.
Az anyaméhben fejlődő magzatot az édesanyja táplálja, ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott, optimális étrend a várandósság alatt.

Várandósság alatt, a terhesség különböző szakaszaiban más-más a tápanyagigény. Megváltozik a teste, a hormonháztartása, és ez befolyással van az étvágyára, hangulatára, közérzetére. Megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel csökkenthetők az anyai és magzati szövődmények. Ez kedvező hatással lehet a születendő gyermeke életminőségére is.

Érdemes már a várandósság tervezésekor dietetikushoz fordulni, hogy megfelelő súllyal, tápanyagellátottsággal készítse fel a testét a várandósságra.  Már a várandósság elején mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia!

A dietetikai tanácsadás menete várandósoknak

Dietetikai tanácsadásunkon segítünk Önnek úgy kialakítani a táplálkozását, hogy az megfelelő összetételű legyen annak érdekében, hogy mind a magzat mind pedig az Ön tápanyagellátottsága hiánytalan legyen.

A táplálkozási szokásokat a megváltozott anyagcsere állapothoz igazítjuk és azt folyamatosan ellenőrizzük (pl.:inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség).

Hiteles információ forrást biztosítunk, amire bátran lehet támaszkodni, ha bármilyen kérdés felmerül az egyes élelmiszerekkel kapcsolatban (pl.:élelmiszerbiztonsági kérdések). Tippeket, gyakorlati tanácsokat adunk minden táplálkozást érintő témakörben (pl.:reggeli rosszullét).

Segítünk az optimális súlygyarapodásban, túlsúly esetén is.

Felkészítjük a szervezetet a szülésre.

Az első alkalommal átnézzük az Ön táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrend-kiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen.

Kérjük, hozza magával a korábbi labor eredményeket, orvosi leleteket, továbbá minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségével kapcsolatos.

Minden trimeszter más-más tápanyagigénnyel jár, ezért célszerű minden trimeszter elején a kontroll tanácsadás. Ezen alkalmakkor étrendi ajánlást, tippet, tanácsot adunk az étrendtervezéshez, bevásárláshoz, ételkészítéshez.

Az első tanácsadás kb. 1 órát vesz igénybe, a további kontroll alkalmak pedig 20 percet.

Terhességi cukorbetegek

Amennyiben volt korábban terhességi cukorbetegsége, vagy magas kockázatú (pl.:inzulinreziztens, diabetes előfordulása az elsőfokú rokonok között, ikerterhesség), akkor érdemes már a várandósság elején foglalkozni az étrenddel. A terhességi cukorbetegségben a precízen betartott diétával, esetenként inzulin adásával tudjuk a vércukorszintet megfelelő tartományban tartani. Az étrend rendkívül fontos a terhesség alatt kialakuló magzati és anyai szövődmények megelőzése szempontjából.

Az első alkalommal átnézzük a kismama a táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrend-kiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen.

Kérjük, hozza magával a korábbi labor eredményeket, az orvosi leleteket, és minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségével kapcsolatos!

A terhességi diabétesz diagnosztizálása után mindenképpen dietetikai konzultáció szükséges, ekkor táplálkozási ajánlást és étrendet kap a kismama.

Ebben az esetben nagyon fontos a kismama utánkövetése, és a folyamatos konzultációk beiktatása (akár online is).

Az első tanácsadás kb. 1-1,5 óra (fontos időt szánni arra, hogy a kismama elsajátítsa azt a tudást, amellyel a saját étkezéseit menedzselni tudja saját magától).

A kontroll alkalmak 30 percesek.

Táplálkozás

Bármilyen más egyéb probléma (autoimmun betegség, endokrin betegség, cukorbetegség, túlsúly, alultápláltság)

Amennyiben Önnek diagnosztizált autoimmun-, endokrin- vagy cukorbetegsége van, táplálkozása fokozott odafigyelést igényel ebben a kritikus időszakban.

Az első alkalommal átnézzük a kismama 3 napos táplálkozási naplóját, amelyből megismerjük a táplálkozási szokásait, milyen étrend-kiegészítőket, gyógyszereket alkalmaz rendszeresen.

Kérjük, hozza magával a korábbi labor eredményeket, orvosi leleteket, illetve minden olyan fontos dokumentációt, amely az egészségével kapcsolatos.

Táplálkozási tervet, ajánlást adunk, szükség esetén konkrét étrendet, majd igény szerint további kontrollt javaslunk.

Az első alkalom 1 óra hosszúságú, majd a kontroll alkalmak 20 percesek.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
  • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.
Czeizel Intézet Prenatal