Virtuális méhtükrözés

SALINKONTRAST – SONOHYSTEROGRAPHIA, VIRTUÁLIS HYSTEROSCOPIA

A méhüreg vizsgálatát csak a méh feltöltésével lehet pontosan elvégezni, de nem kell hozzá feltétlenül műtét. A feltöltést egy vékony katéteren keresztül sóoldattal vagy kontrasztanyaggal is elvégezhetjük. Eközben 3 és 4 dimenziós hüvelyi vizsgálófejjel szkenneljük be a méhet, így a méhüreget rétegről rétegre lehet ábrázolni, valamint felszíni üzemmóddal elkészíthető az üreg virtuális 3 dimenziós képe. Észrevehető pl.: a méh alaki deformitása, nyálkahártya-kettőzet (endometrium-polypus).

Ezzel a speciális módszerrel annyira precízen lehet ábrázolni a méh alakját és a méhüreget, a méhnyálkahártya felszínét, hogy a vizsgálat a méhtükrözéssel megegyező diagnosztikus értékkel bír. Ugyanakkor a méhtükrözéssel észlelhető elváltozásokon túl (pl. méhsövény, polyp, összenövések), a méhfalban rejtőző eltérések (pl.: myoma) is láthatóvá tehetők, amire a méhtükrözés nem képes. További előny a méhtükrözéssel szemben, hogy nem szükséges altatás és méhnyak tágítás sem, valamint a lelet fotódokumentációja is átadható a páciensnek.

Természetesen az általános kismedencei nőgyógyászati ultrahang is része a vizsgálatnak, így a petefészkekről, kismedencei eltérésekről is tájékozódunk. (ld.: hüvelyi kismedencei ultrahangvizsgálat)

A kontrasztanyagos 3 és 4 dimenziós hüvelyi ultrahangvizsgálat és a méhtükrözés összehasonlítása:

Diagnosztikai tényezőVirtuális méhtükrözés + HYCOSYHSG
Röntgen sugár terhelés ✔️
Méh alakjának megítélése ✔️
Méhüreg alakjának megítélése ✔️✔️
Méhnyálkahártya vizsgálata ✔️
Polyp diagnosztika ✔️
Méhsövény diagnosztika ✔️✔️
Méhüregi összenövés diagn. ✔️✔️/-
Méhüregi myoma diagn. ✔️✔️
Egyéb myoma diagn. ✔️
Petevezető átjárhatóságának vizsgálata ✔️✔️
Ambulánsan végezhető ✔️
Írásos és képi lelet azonnal ✔️
Fotódokumentáció ✔️✔️/-

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal