MEDDŐSÉGI KIVIZSGÁLÁS

Virtuális méhtükrözés

SALINKONTRAST – SONOHYSTEROGRAPHIA, VIRTUÁLIS HYSTEROSCOPIA

A méhüreg vizsgálatát csak a méh feltöltésével lehet pontosan elvégezni, de nem kell hozzá feltétlenül műtét. A feltöltést egy vékony katéteren keresztül sóoldattal vagy kontrasztanyaggal is elvégezhetjük. Eközben 3 és 4 dimenziós hüvelyi vizsgálófejjel szkenneljük be a méhet, így a méhüreget rétegről rétegre lehet ábrázolni, valamint felszíni üzemmóddal elkészíthető az üreg virtuális 3 dimenziós képe. Észrevehető pl.: a méh alaki deformitása, nyálkahártya-kettőzet (endometrium-polypus).

Ezzel a speciális módszerrel annyira precízen lehet ábrázolni a méh alakját és a méhüreget, a méhnyálkahártya felszínét, hogy a vizsgálat a méhtükrözéssel megegyező diagnosztikus értékkel bír. Ugyanakkor a méhtükrözéssel észlelhető elváltozásokon túl (pl. méhsövény, polyp, összenövések), a méhfalban rejtőző eltérések (pl.: myoma) is láthatóvá tehetők, amire a méhtükrözés nem képes. További előny a méhtükrözéssel szemben, hogy nem szükséges altatás és méhnyak tágítás sem, valamint a lelet fotódokumentációja is átadható a páciensnek.

Természetesen az általános kismedencei nőgyógyászati ultrahang is része a vizsgálatnak, így a petefészkekről, kismedencei eltérésekről is tájékozódunk. (ld.: hüvelyi kismedencei ultrahangvizsgálat)

A kontrasztanyagos 3 és 4 dimenziós hüvelyi ultrahangvizsgálat és a méhtükrözés összehasonlítása:

Diagnosztikai tényezőVirtuális méhtükrözés + HYCOSYMéhtükrözés
Altatás szükséges-
Méhnyak tágítás szükséges-
Méh alakjának megítélése-
Méhüreg alakjának megítélése
Méhnyálkahártya vizsgálata
Polyp diagnosztika
Méhsövény diagnosztika
Méhüregi összenövés diagn.
Méhüregi myoma diagn.
Egyéb myoma diagnosztika-
Terápiás beavatkozási lehetőség-
Petevezető átjárhatóságának vizsgálata✔/-
Fotódokumentáció-

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.