MEDDŐSÉGI KIVIZSGÁLÁS

Virtuális méhtükrözés

SALINKONTRAST – SONOHYSTEROGRAPHIA, VIRTUÁLIS HYSTEROSCOPIA

A méhüreg vizsgálatát csak a méh feltöltésével lehet pontosan elvégezni, de nem kell hozzá feltétlenül műtét. A feltöltést egy vékony katéteren keresztül sóoldattal vagy kontrasztanyaggal is elvégezhetjük. Eközben 3 és 4 dimenziós hüvelyi vizsgálófejjel szkenneljük be a méhet, így a méhüreget rétegről rétegre lehet ábrázolni, valamint felszíni üzemmóddal elkészíthető az üreg virtuális 3 dimenziós képe. Észrevehető pl.: a méh alaki deformitása, nyálkahártya-kettőzet (endometrium-polypus).

Ezzel a speciális módszerrel annyira precízen lehet ábrázolni a méh alakját és a méhüreget, a méhnyálkahártya felszínét, hogy a vizsgálat a méhtükrözéssel megegyező diagnosztikus értékkel bír. Ugyanakkor a méhtükrözéssel észlelhető elváltozásokon túl (pl. méhsövény, polyp, összenövések), a méhfalban rejtőző eltérések (pl.: myoma) is láthatóvá tehetők, amire a méhtükrözés nem képes. További előny a méhtükrözéssel szemben, hogy nem szükséges altatás és méhnyak tágítás sem, valamint a lelet fotódokumentációja is átadható a páciensnek.

Természetesen az általános kismedencei nőgyógyászati ultrahang is része a vizsgálatnak, így a petefészkekről, kismedencei eltérésekről is tájékozódunk. (ld.: hüvelyi kismedencei ultrahangvizsgálat)

A kontrasztanyagos 3 és 4 dimenziós hüvelyi ultrahangvizsgálat és a méhtükrözés összehasonlítása:

Diagnosztikai tényezőVirtuális méhtükrözés + HYCOSYMéhtükrözés
Altatás szükséges-
Méhnyak tágítás szükséges-
Méh alakjának megítélése-
Méhüreg alakjának megítélése
Méhnyálkahártya vizsgálata
Polyp diagnosztika
Méhsövény diagnosztika
Méhüregi összenövés diagn.
Méhüregi myoma diagn.
Egyéb myoma diagnosztika-
Terápiás beavatkozási lehetőség-
Petevezető átjárhatóságának vizsgálata✔/-
Fotódokumentáció-

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!