Zöldséges tojásmuffin

Hozzávalók:

45 g zöldborsó
40 g palermo paprika
20 g cheddar sajt
3 db tojás
1 ek tej
só (1 éves kor felett)
A tálaláshoz ½ szelet rozskenyér

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Összesen: 30 perc

A zöldséges tojásmuffin elkészítéséhez a zöldborsót a kis kockákra vágott palermo paprikával gőzpároló kosárban, víz felett, fedő alatt néhány percig pároljuk. Ha aggódunk, hogy gyermekünk félrenyeli, érdemes a borsószemeket egy villával lelapítani. Amennyiben friss, zsenge zöldborsóval készítjük az ételt, nem szükséges előpárolni a zöldségeket.
A cheddar sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat feltörjük, egy tálba tesszük, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, majd villával felverjük.
Papírt teszünk a muffinsütő formába, egyenletesen elosztjuk benne a zöldborsót, a paprikát és a sajtot, majd beleöntjük a tojásos keveréket is. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük a muffinokat, egészen addig, amíg enyhén megpirul a tetejük.

TIPP

A zöldséges tojásmuffin a tojásnak és a sajtnak köszönhetően szuper fehérjeforrás. A zöldségeknek hála pedig még vitaminokban és rostban is bővelkedik. Rozskenyérrel tálaljuk, így laktató, egészséges reggeli vagy vacsora az egész család számára.

TIPP 2

Tojásos ételeknél mindig ügyeljünk arra, hogy jól átsüljön az étel. Így biztosan elpusztulnak a héjról esetleg az ételbe került kórokozók, mint például a szalmonella.

Ajánlott életkor

Kb. 9 hónapos kortól, amennyiben az alapanyagok már gond nélkül bevezetésre kerültek az étrendbe, és a darabos ételeket is ügyesen eszi a gyermek. Kisebb babáknak érdemes enyhén megpirítani a kenyeret.
Egyéni állapotok esetén (allergia vagy allergia rizikó, evésproblémák stb.) azonban keressen fel egy szakembert, mielőtt az ételt kínálná a babának!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint táplálja, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, és a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelni kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével. Használatával megtudhatja, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Forrás: streetkitchen.hu/kids