BABAGONDOZÁS

Programozott császármetszésre való felkészítés (diplomás szülésznővel)

 

Tanfolyamunkra azokat az anyukákat várjuk, akik a lenti okok miatt előre tudják, hogy nem szülhetnek hüvelyi úton, így számukra a szülésre való felkészítés tudnivalói speciális ismeretekkel bővülnek.

A programozott császármetszés komoly orvosi indikációval megvalósuló műtéti eljárás. Okai lehetnek anyai, vagy magzati esetleg anyai és magzati eredetűek is. Ilyen például a magzat méhen belüli harántfekvése, vagy az anyánál fellépő terhességi, vagy terhesség előtti kórelőzmény.

Segítünk eligazodni a fogalmak sűrűjében, mit jelent, a programozott-, sürgős- és a gyengéd császármetszés. Beszélünk a műtét előtti időszakról - a terhesség hányadik hetében történik, elindulhat-e természetes úton a szülés és milyen vizsgálatok szükségesek a műtét előtt, mire lesz szükségünk a kórházi tartózkodás alatt.

Fontos információkat adunk a műtét menetéről, mi történik a babával a műtét alatt, milyen műtéti előkészítés vár ránk, érzünk-e fájdalmat a beavatkozás közben. Megtudjuk, hogy a baba kiemelése után van-e különleges újszülött ellátás és lehetséges-e az aranyóra.

Szót ejtünk a műtét utáni kórházi tartózkodásról, az első 6 óra eseményeiről, a fájdalom csillapításról, étkezésről, a baba elhelyezéséről, hiszen sokszor kérdés, hogy császármetszés után velünk egy szobában, vagy külön lesz-e a gyermek. Tudunk-e szoptatni, mikor indul el a tejelválasztás?


Megbeszéljük, hogy a szülés utáni 6 hét regenerálódási időszakában mire kell odafigyelni, hogyan változik a testünk, létezik-e szülés utáni depresszió?

Az első hat hét eltelte után is számtalan kérdés merül fel az anyukákban. Szülhet-e még hüvelyi úton? Mikor tűnik el a műtéti heg? Mikor kezdhet el sportolni és mikortól élhet házaséletet? Lehetséges-e, hogy szétnyílik a hasizom és lehet-e ezen segíteni?

Ha tapasztalt szakembertől szeretnél válaszokat ezekre a kérdésekre, akkor jelentkezz bátran tanfolyamunkra! Szeretettel várunk!

A tanfolyam időtartama: 2,5 óra, szünettel.


Előadó: Bartos Rita
diplomás szülésznő

Letölthető anyagok

Kapcsolódó témák