COVID-19 fertőzés utáni kardiológiai szűrőcsomag

GYERMEKEK ÉS FELNŐTTEK RÉSZÉRE

A kardiológiai szűrővizsgálat javasolt a COVID-19 fertőzés súlyosságától függően 3-6 héttel a betegséget követően.

A COVID-19 okozta megbetegedés esetén magas a kockázata bizonyos, a szívet érintő szövődménynek. A kórházi ápolást igénylő betegek akár egyharmadánál kialakulhat ilyen kórkép. A hivatásos sportolók esetében fokozottan ajánlott a kardiológiai szűrés COVID fertőzés után1,2, de ez igaz a nagy terhelésű vagy rendszeres mozgást végző hobbi sportolókra is.

A speciális kardiológiai szűrővizsgálati csomagunk azonban mindenkinek ajánlott, aki átesett a vírusfertőzésen, tartósan fáradékonnyá vált, kisebb terhelésre nehézlégzése van.

Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet – Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

A szűrővizsgálat tartalmazza:

 • troponin gyorsteszt
 • anamnézis felvétel
 • fizikális vizsgálat
 • vérnyomás mérés
 • nyugalmi EKG
 • szív ultrahang
 • terheléses EKG vizsgálat

A laborvizsgálatok Intézetünkben elvégezhetők.

A szükséges kiegészítő vizsgálatokat (pl. Holter EKG, koronária-CT vagy szív-MR) megszervezzük.

Sportolók / hobbi sportolók vizsgálata:

 • Amennyiben tünetmentes volt, 3 hét után adható ki sportorvosi engedély. A kardiológiai vizsgálatot a negatív PCR teszt elvégzése után 2 hét és 3 hét között javasoljuk.
 • Amennyiben tünetei is voltak, a 4-6. hét után adható sportorvosi engedély. A kardiológiai vizsgálatot a negatív PCR teszt elvégzése után 3-6 hét között végezzük.

A terheléses EKG vizsgálat magas rizikójú, emiatt minden esetben a 14 nap karantén leteltét követően, – 3 napnál nem régebbi – negatív Ag vagy PCR teszt után végezzük el. Intézetünkben a COVID-19 szűrésére nincs lehetőség, így a hivatalos negatív leletet kérjük, hogy hozza magával!

A vizsgálat csakis negatív troponin teszt esetében végezhető el, amelyet a szűrőcsomag keretén belül, a vizsgálat elején Intézetünkben végzünk el.

1 A Game Plan for the Resumption of Sport and Exercise After Coronavirus Disease 2019 (COVID–19) Infection, JAMA Cardiology Published online May 13, 2020 American Medical AssociationA Game Plan for the Resumption of Sport and Exercise After Coronavirus Disease 2019 (COVID–19) Infection, JAMA Cardiology Published online May 13, 2020 American Medical Association

2 Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat ajánlat: 2020. június.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Postnatal