Felnőtt dietetika

A mai modern társadalomban egyre nagyobb szerepet kap a tudatosan megtervezett, egészséges táplálkozás. Felvetődik a kérdés, hogy vajon az egyénnek megvannak-e ehhez a megfelelő ismeretei, tudja-e mit is jelent egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozni.

Sajnos manapság a köztudatban még rengeteg téves információ kering az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatosan, amelyek olykor szélsőséges mintát sugallanak, akár az egészséget veszélyeztető egészségi állapotot eredményezhetnek. Dietetikai tanácsadás során felmérjük a páciens egészségi állapotát, táplálkozási anamnézist veszünk fel, amely alapján megismerjük a táplálkozási szokásait. Megpróbálunk egészen a születéstörténetig visszamenni, hiszen ma már tudjuk, hogy mennyire meghatározó a mikrobiom (emberi szervezetben élő mikrobák összessége) szempontjából az, hogy milyen módon született, milyen gyógyszeres kezeléseket kapott eddigi élete során, milyen meglévő betegségei vannak, milyen esetleges eltérések szerepelnek a laborjában. A mikrobiom egy máig kutatott terület, de az ismeretes, hogy alapvetően meghatározza az egészségi állapotunkat, azt, hogy a szervezetünk mennyire ellenálló, milyen krónikus betegségekre vagyunk hajlamosak. A táplálkozástudomány terápiás alkalmazása egyes betegségekben, egészségügyi állapotokban elengedhetetlen, vagy egyetlen módja a kezelésnek, gyógyulásnak.

Az élet számos területén segítségünkre lehet egy dietetikus szakember, aki ismeretei révén edukálja, támogatja a hozzá forduló pácineseket, segítve ezzel céljaik elérését. Mikor forduljon dietetikushoz?

 • Prevenciós céllal egy egészséges életmód kialakítása elején – sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás és életmód unalmas, nem ízletes, vagy szélsőséges étrendből és önsanyargatásból áll. Egy kiegyensúlyozott étrend nem tilt élelmiszereket vagy élelmiszer csoportokat, hanem beleilleszti a legkülönfélébb táplálékokat az étrendbe úgy, hogy az étkezés öröméről nem kell lemondania! Cél megtalálni az egyén életritmusához, egészségi állapotához, esetleges betegségeihez, aktuális panaszaihoz igazodó étrendet, figyelembe véve az egyén testi és lelki jóllétét.
 • Sportoló számára elengedhetetlen dietetikus szakember segítsége, legyen szó hobbi sportolóról vagy élsportolóról. A különböző jellegű, intenzitású edzésekhez alkalmazkodva ajánlott a sportoló egyéni adottságaihoz, céljaihoz, kondicionális állapotához igazítani a táplálkozást. Az étrend-kiegészítők alkalmazásának mérlegelése ezen a területen sok szempontból releváns. Egy hozzá nem értő sokszor nem tudja helyesen megítélni, milyen készítmény(ek) alkalmas(ak) a számára, és azt sem tudja eldönteni, hogy melyik termék pontosan milyen célt szolgál.
 • Fogyókúra esetén mindenképpen ajánlott dietetikushoz fordulni. A legtöbbek számára a fogyókúrázás egyet jelent a különösebb erőfeszítés nélküli és irreálisan rövid idő alatt leadott felesleges kilókkal. Ez azonban hosszútávon nem éri meg, hiszen ilyenkor biztosan számolhatunk visszahízással. Ebben az esetben is fontos az egyén kórtörténetének, egészségi állapotának, táplálkozási szokásainak, egyes laborparamétereinek ismerete, hiszen így tudunk individuális étrendet javasolni a páciens számára, hogy hosszútávon megőrizze a kívánt eredményt.
 • Túlzott testtömeg vesztés esetén (a kiváltó okok ismeretében), konzultáljon dietetikussal! Ha viszonylag rövid időn belül történt, nem akaratlagos, jelentős testsúlycsökkenés, érdemes minél előbb kivizsgálni az okát. Pontos diagnózis ismeretében már elkezdődhet a roborálás.
 • Táplálék allergia vagy intolerancia étrendi kezelése teljesen panaszmentessé teheti a pácienst. Bár szerencsére manapság már széles körben elérhetők a boltok polcain a különféle alternatív élelmiszerek és élelmiszerkészítmények, egy kiegyensúlyozott, az egyén számára fontos tápanyagokat tartalmazó étrend és életmód kialakítását mindenképpen dietetikus segítségével tegye meg!
 • Gyomor és bélrendszeri betegségek esetén, akár akut, akár krónikus állapotról van szó, az étrendi kezelés kiemelt jelentőségű vagy egyetlen eleme a terápiának. Fontos az egyéni különbségek figyelembevétele, egy gasztrointesztinális betegség esetén sokszor folyamatos étrendi változtatás szükséges a panaszmentességhez.
 • Cukorbetegség és inzulinrezisztencia terápiájában, szintén nagy jelentőségű a táplálkozás. Fontos megtanulni az étrend alappilléreit, elsajátítani hasznos praktikákat, amelyekkel a vércukorszintet megfelelően menedzselni tudja a páciens. Az anyagcserebetegségek esetében is nagy egyéni különbségek vannak, nincs olyan sablon, amelyet mindenkire rá lehet húzni, és mindenkinél ugyanúgy lehet alkalmazni. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetében is fontos a rendszeres kontroll.
 • Egyéb olyan esetekben, ahol az orvos javasolja a konzultációt dietetikussal.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
 • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.
Czeizel Intézet Prenatal