NEHEZÍTETT FOGAMZÁS

Nehezített fogamzás

Az elmúlt 10 év kutatásai azt igazolják, hogy az ismert tényezőkön kívül a velünk, a beleinkben élő mikroorganizmusok (mikrobiom) állapota (milyensége, mennyisége, eloszlása) is befolyásolja a fogamzás létrejöttét.

Ha ezekkel a "jó" baktériumokkal nincs minden rendben (pl. antibiotikum kúra után, hasmenést követően) akkor létrejön a diszbiózis állapota. Néha ennek tünetei észlelhetők, puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi görcsök formájában, sokszor azonban semmi különös tünet nem jelentkezik, de a gyulladás ott dolgozik a szervezetben, alattomosan károsítva a cukoranyagcserét, az ízületeket, az idegrendszert vagy a fogamzásban fontos szerepet játszó szerveket, hormonokat.

Így történhet meg az, hogy az ember teljesen egészségesnek hiszi és érzi magát, a szervezetében azonban zajlik egy önkárosító folyamat, ami csak hosszabb idő után okoz tüneteket (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, izületi betegség) vagy teszi nehézzé a kívánt fogamzás elérését.

A felmérések szerint a gyermeket tervező párok egyharmadánál fordul elő, hogy bár a kivizsgálásuk során a fogamzásnak nincs akadálya, a kívánt állapot mégsem következik be.

Dr. Dobó Márta várja a magánrendelésére minden nehezített fogamzással küzdő párt, különösen azokat, akik a szokásos kivizsgáláson már átestek.

BŐVEBBEN: Dobó Márta: Termékenység és mikrobiom

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 2-3 kísérő legyen jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak. Amennyiben a vizsgálaton kísérőként, gyermek is részt vesz, kérjük ügyeljenek arra, hogy ne zavarja a vizsgálatot.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!