Nehezített fogamzás

Az elmúlt 10 év kutatásai azt igazolják, hogy az ismert tényezőkön kívül a velünk, a beleinkben élő mikroorganizmusok (mikrobiom) állapota (milyensége, mennyisége, eloszlása) is befolyásolja a fogamzás létrejöttét.

Ha ezekkel a „jó” baktériumokkal nincs minden rendben (pl. antibiotikum kúra után, hasmenést követően) akkor létrejön a diszbiózis állapota. Néha ennek tünetei észlelhetők, puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi görcsök formájában, sokszor azonban semmi különös tünet nem jelentkezik, de a gyulladás ott dolgozik a szervezetben, alattomosan károsítva a cukoranyagcserét, az ízületeket, az idegrendszert vagy a fogamzásban fontos szerepet játszó szerveket, hormonokat.

Így történhet meg az, hogy az ember teljesen egészségesnek hiszi és érzi magát, a szervezetében azonban zajlik egy önkárosító folyamat, ami csak hosszabb idő után okoz tüneteket (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, ízületi betegség) vagy teszi nehézzé a kívánt fogamzás elérését.
A felmérések szerint a gyermeket tervező párok egyharmadánál fordul elő, hogy bár a kivizsgálásuk során a fogamzásnak nincs akadálya, a kívánt állapot mégsem következik be.

Dr. Dobó Márta vár a magánrendelésére minden nehezített fogamzással küzdő párt, különösen azokat, akik a szokásos kivizsgáláson már átestek.

Nehezített fogamzás

Sikereink

Eszternél 3 éve szeptemberben pajzsmirigybetegséget diagnosztizáltak, a szövettan papillaris carcinomát és Hashimoto pajzsmirigy gyulladást igazolt.

A diagnozis megszületésétől, közös munkával kialakítottuk Részére a táplálkozásterápia elvei szerinti gyulladáscsökkentő diétát, amellyel életmódváltást kezdett. Felkeresett egy pszihológust is lelki problémái megoldására. Decemberben eltávolították pajzsmirigye több mint a felét, pajzsmirigy hormont pótló terápiát kapott.
Babát szerettek volna, de orvosai egy része lebeszélte őket a gyermekvállalásról. Ennek ellenére áprilistól elkezdtek felkészülni a baba vállalásra. Az eddigi táplálkozásterápia folytatása mellett magzatvédő vitamint és barátcserjét kezdett szedni.

Júliusban pozitív lett a terhességi teszt, ez év márciusában megszületett kisfiuk, aki most 7 hónapos, egészséges.

Idézet Esztertől: „A 3 éve elkezdett diéta az első 2 hétben nagyon nehéz volt, teljesen meg kellett változtatni az eddigi táplálkozási szokásaimat, cserébe viszont kevesebb időt kellett a konyhában töltenem, hiszen egyszerűbben elkészíthetőek a „mentes” ételek. Egyik kedvenc nassolnivalóm a nyers karfiol és alma párosítása lett. Azt gondolom, hogy a táplálkozás megváltoztatása és a lelki okok megszűnése jelentősen hozzájárult kisfiam érkezéséhez.”

6 éve védekezés nélküli nemi élet mellett nem esett teherbe.

20 éves korában petefészek cysta miatt az érintett petefészkét csonkolták. Hormonstátusza, peteérése ezt követően is rendben volt.

Az elmúlt években inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak Nála, ezt követően hagyományos cukorbeteg diétát követett. Sári életében sok a stressz, egy időben pánikbeteg volt, illetve reflux-al, székrekedéssel, puffadással küzd.

2021. áprilisában jelentkezett a rendelésen, ezt követően elkezdtük a táplálkozásterápia elvei szerinti gyulladáscsökkentő diétát, életmódváltást.
Az 1 hónap múlva elvégzett vizsgálat szerint inzulinrezisztenciája, refluxa, székrekedése és puffadása megszűnt, a táplálék intolerancia teszt több alap élelmiszerrel szemben igazolt intoleranciát, ezeket elhagyta.

Augusztusban jelentkezett nőgyógyászánál, ahol az ultrahang vizsgálat 5 hetes várandósságot igazolt.

Sári: „Elképesztőnek tartom, hogy ez az életmódváltás és diéta ilyen hatásos lehet! Nagyon boldog vagyok!”

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal