SZEMÉSZET

Szemészeti szakrendelés

Intézetünkben magasan képzett szemész szakorvosokkal és speciális, modern vizsgálóeszközökkel várjuk kedves Pácienseinket. Szemfenékvizsgálatra FUNDUS kamera alkalmazását is biztosítjuk, így elkerülhető a pupillatágítás és a vizsgálatról digitális fényképeket rögzíthetünk.

 

Felnőtt szemészeti vizsgálatok (14 éves kortól)

Leggyakoribb szemészeti betegségek:

Általános betegségek szemészeti tünetei:

 • érbetegek szemészeti vizsgálata (magas vérnyomás, érszűkület, cukorbetegség)
 • egyéb betegségekkel kapcsolatban fontos információt jelent a szemben közvetlenül látható erek állapota a szervezet egészére vonatkozóan, illetve az alapbetegség stádiumára, prognózisára enged következtetni.

Speciális készülékeink:

 • Visus projektor A látástáblák legmodernebb eszköze, mely nemcsak a látásélességet vizsgáló szám betű és Ammon (villa) jeleket tartalmazza, hanem a binoculáris (kétszemes együtt-látás) megállapításához szükséges speciális jeleket is. A színlátás megállapításához szükséges ábrákat a projektor standard megvilágítással tartalmazza.
 • Keratorefraktometer A dioptriaérték és a görbületi értékek meghatározása mellett szaruhártya térkép készítésére is alkalmas.
 • Új, nagy felbontóképességű réslámpa
 • Non- kontact tonometer A szemnyomás mérése a szem érintése és érzéstelenítő csepp használata nélkül.

Áz általános szemészeti vizsgálat menete

A szemészeti szakvizsgálat a szemgolyó és védőszerveinek (szemhéj, szemizmok, szemgödör) állapotmeghatározását szolgálja. 

Minden esetben a vizsgálat a látásélesség megállapításával kezdődik. Komputerizált dioptria és szaruhártya-görbület méréssel meghatározzuk az esetleges fénytörési hibákat (dioptria-eltéréseket).

A vizsgálat úgynevezett réslámpás vizsgálattal (biomikroszkóp) folytatódik, amely segítségével nagyító alatt látjuk a szemgolyó elülső szegmensét.

A következő a szemfenék állapotának megítélése. Három anatómiai terület - a látóideg, az erek, és az ideghártya - vizsgálatára van szükség. Az ideghártya (látóideg és az érállapot) központi részének vizsgálata rendszerint megoldható normál tágasságú szembogár mellett is, ha a páciens kooperációja megfelelő. 

Abban az esetben, amikor a periférián elhelyezkedő esetleges elváltozások megállapítására van szükség, a vizsgálat pupillatágítással végezhető el. 

A komplett szemészeti vizsgálat kiegészül a szemnyomás mérésével. Kivételes esetektől eltekintve, non kontakt módon, tehát elkerülve a szem felszínének érintését, és érzéstelenítő szemcsepp alkalmazását, végezzük a mérést.

Az általános vizsgálat átlagosan 20 percet vesz igénybe.

Szülők részére a csecsemők szemészeti szűrővizsgálatával egyidejűleg kedvezményes szakorvosi vizsgálatot biztosítunk.

Információk a pupillatágító szemcseppekről

Hatásmechanizmus és hatástartam szempontjából:

 • Rövid hatású pupillatágító szemcsepp: Diagnosztikus célból alkalmazunk. Átlagosan 1-2 óra időtartamra tágítja ki a pupillát. Hatására a távoli korrigált (kijavított) látásélesség nem változik, a közeli látásélesség azonban romlik, a szem alkalmazkodási készsége jelentősen csökken. A csepp használata előtt felhívjuk a Pácienseink figyelmét a fent ismertetett változásokra, javasoljuk a vizsgálat után a gépkocsivezetés, munkavégzés néhány órára történő mellőzését.
 • Pupillatágítók, amelyek hatása pár napig is eltarthat: Ezeket a cseppeket ritka esetekben, bizonyos rejtett dioptriahibák megállapításához használjuk.

A szembogár megtágítása nem ártalmas módszer, a szemész szakorvos vizsgálati eszközeinek része (olyan, mint pl. a fonendoszkóp a belgyógyász számára). A szemcsepp gyógyszer, tehát nagyon ritkán, de előfordulhat túlérzékenység allergia a hatóanyaggal szemben. Ez az eljárás fokozottan befolyásolja a Páciens életvitelét a vizsgálatot követő pár napban. Természtesen, a kezelés alkalmával erről részletes tájékoztatást adunk.

.
 

Látásromlás

Látásromláskor az alábbi fénytörési hibákat különböztetjük meg:

 • Rövidlátás Manapság a szem leggyakoribb dioptria eltérése. Létrejöttének oka, hogy a tartós közelrenézés a szemgolyó hossztengely-növekedését idézi elő. A látásélesség távolra csökken, közelre változatlanul jó, nagyfokú rövidlátás esetén azonban közelre is korrigálást igényel. A rövidlátás orvosolható szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres látáskorrigáló műtéttel.
 • Távollátás Kisebb hossztengelyű szemalkatot jelent, amely közelre és távolra egyaránt a látásélesség csökkenését idézi elő. Az éleslátás helyreállítása a szem részére fokozott munkavégzést jelent, s már kisgyermekkorban előfordulhat, hogy különféle panaszokat okoz (fejfájás, gyengébb látásélesség, tompalátás). A távollátás korrigálása történhet szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres látáskorrigáló műtéttel.
 • Görbületi eltérések A szemnek, mint összetett optikai rendszernek a görbületi eltéréseiből adódik. Távolra, közelre egyaránt zavaró kontúros, elmosódott látást jelent. A fokozott javítási kényszer pislogásban, hunyorgásban nyilvánulhat meg.
 • Öregszeműség Az emberi szem élettani sajátossága, amely a 45-dik életév táján jelentkezik. Egyre nehezedő olvasási készséget jelent, amelyet közeli szemüveg, vagy speciális kontaktlencse felírásával orvosolhatjuk.

Látáskorrekció - melyiket válasszuk?

A megfelelő látásélesség a mai kor embere számára a jó életminőség alapvető feltétele. A járművezetés földön, vízen, levegőben komplex, dinamikus helyzet, amely megfelelő látást feltételez. A közeli munkavégzés, a tanulási folyamat, a számítógép használata ugyancsak igénybe veszi látószervünket, a látópályát és az agyi látóközpontot. Szemünk fénytörési hibáit ki kell javítani.

 • A látáshibák lehetnek: rövidlátás, távollátás, görbületi eltérések, öregszeműség.
 • A korrigálás lehetőségei: szemüveg, kontaktlencse, műtéti megoldás.

Melyiket válasszuk?

A válasz az egyén és a szakember oldaláról is megközelítendő. A választást az egyén részéről befolyásolja lelki beállítottsága, tevékenységi köre, esztétikai igénye. Szakorvosaink a páciens szemének optikai eltérései, esetleges szemészeti és általános betegségei alapján ad tanácsot a helyes döntés meghozatalához. Hazánkban a szemüveg a legelfogadottabb megoldás.  A szemüveg ötszáz éves múlttal rendelkezik, kezdetben csak a gazdagok kiváltságaként létezett. A ma népies elnevezésnek tartott „pápaszem" is utal erre a tényre. A XXI-ik században a szemüveg mindenki számára elérhető látásjavító eszköz. A jó szemüveg azonban nem piaci portéka, pontos, szakember által megállapított, javasolt, és elkészített gyógyászati segédeszköz. A nem megfelelő törésmutatójú, torzító lencsék vásárlása, használata csak tűzoltás céljára valók. A lencsegyártó cégek magas dioptriában is esztétikus, optikailag tökéletes szemüveglencséket állítanak elő, tehát a szemüvegviselés alternatíva lehet bármilyen fénytörési hiba esetén is.  45 éves kor felett a szem alkalmazkodóképességének csökkenése miatt a különböző távolságokra más-más dioptriaigény merül fel, amelynek legkorszerűbb javítását a multifokális, más néven progresszív lencsékkel érhetjük el. A speciális felületkezelések fényérzékenység, tartós számítógépes munkavégzés esetén fokozzák a komfortérzést.

Kontaktlencse

A fénytörési hibák korrekciójának másik lehetősége „láthatatlan szemüveg”, azaz a kontaktlencse. A nagy felfedezés immár több mint fél évszázados múltra tekint vissza és büszkék lehetünk rá, hogy magyar találmány! A kontaktlencse választék hihetetlen széles palettán mozog, ma már ezzel a módszerrel szinte minden fénytörési hiba korrigálható. A kontaktlencse viselőknek egy nagyon fontos tényezőt nem szabad elfelejteniük. A kontaktlencse gyógyászati segédeszköz. A Páciens szemének vizsgálata, az alkalmasság megállapítása, a kontaktlencse felírása, kiadása szakember feladata és felelőssége. Természetesen, a kontaktlencse viselés a Páciens számára is odafigyelést, pontosságot, a szabályok betartását jelenti. Évente legalább egyszer részletes szemészeti ellenőrzés szükséges, a legkisebb panasz, diszkomfortérzés esetén azonban azonnal szakemberhez kell fordulni. A szabályok betartása mellett nem kell félni a kontaktlencseviselés káros következményeitől.

Lézeres látáskorrekció

Az ezirányú mérnöki fejlesztések már 1977-ben megindultak. 1986 az első év, amikor a kísérleti stádiumon túl az első refraktív sebészetre alkalmas lézerek megjelentek. A sikeres kísérletek eredményeképpen sikerült egynemű 193 nm hullámhosszúságú lézerfényt előállítani. Ennek az egynemű argon-fluorid gáznak legfőbb jellemzője, hogy igen nagy energiájú, de kicsi hatótávolságú lézerfajta. A lézerfény kibocsátásakor hő gyakorlatilag nem keletkezik. A mai modern lézerkészülékek által kibocsátott nagyenergiájú lézerfénnyel a szaruhártya felszínét tudjuk formálni, aszerint, hogy milyen dioptria-eltérést kívánunk megszüntetni.

Száraz szem, szemszárazság, szemszáradás

Korunk betegsége. A szemszárazság összetett, szerteágazó tünetcsoportot jelent: szemszárazság, szemfáradtság, égő viszkető érzés, tartós közelre nézés esetén álmosság, a látás élesség ingadozása, szúrás, fájdalom. Kiváltó okok: a szem ki nem javított fénytörési hibái, levegőszárazság, levegőszennyezettség, tartós közelre nézés, ritka pislogás, monitor előtti folyamatos munkavégzés, allergiás betegségek, belszervi megbetegedések, gyógyszerek mellékhatása. Kezelése összetett, sok esetben a társszakmákat segítségül hívó kivizsgálás teszi lehetővé.

.
 

Szem - fejfájás

A szem eredetű fejfájások okai a következők lehetnek:

 • Heveny glaukoma
 • Fénytörési hiba
 • Szemizom-egyensúlyzavarok, intermittáló vagy bénulásos kancsalság

A szemészeti eredetű fájdalmak jelentősége jelentősen túlbecsült, és a fejfájást gyakran hozzák kapcsolatba a látással. A látási panaszokkal küszködők között nem gyakoribb a fejfájás, mint a tökéletes látásúak körében, kivéve a migrénesek csoportját, akiknél szignifikánsabban gyakoribb (5%) volt a szemizom működési zavar, és a rövidlátás. Ezen felmérés szerint látásproblémája a férfiak 29%-ának, a nők 39 %- nak volt. A fejfájás nélküli csoportban a szemészeti rendellenességek előfordulási gyakorisága nem bizonyult kisebbnek. A fejfájósok csoportjában a szemészeti rendellenességek korrekciója után ugyan csökkent a fejfájás, de ez még nem bizonyíték az oki összefüggésre, hiszen ismeretes, hogy a fejfájások nagy része, így a migrén is a legkülönbözőbb gyógymódok hatására mintegy 50 %-ban csökkenhet. Olyan betegek is a fejfájás csökkenéséről számoltak be, akik sík üveget kaptak.

Fontos! Az a tény, hogy a szem eredetű fejfájások lényegesen ritkábbak, mint ahogy azt általában vélik, nem csökkenti a szemészeti vizsgálatok jelentőségét, a fejfájásban szenvedő betegek kivizsgálásában.

A szem eredetű fejfájásokat a következőképpen osztályozhatjuk:

 1. Az egészséges szem anatómiai és fiziológiai rendellenességével kapcsolatos fej fájások
 2. A szem betegségeit kísérő fejfájások
 3. Szemtüneteket okozó nem szemészeti eredetű fejfájások

1. Anatómiai és fiziológíai rendellenességek

A fájdalom általában homloktáji, tompa jellegű, az erőtlen, gyenge látás résztünete. Leggyakoribb tünetei a gyors kifáradás, a szemben szúró-nyomó érzés, a látás elhomályosodása, idült kötőhártya gyulladás, homlok, ritkán tarkótáji fejfájás. A gyenge látás migrénes rohamot is kiválthat. Gyakoriak a vegetatív tünetek. Jellegzetesen a közeli munka, esetleg a frontbetörés, stressz váltja ki, és megszűnik, ha a közeli munka abbamarad. Rossz megvilágítás, fizikai megerőltetés, fokozza a panaszokat. A gyenge látás oka, az optikai teljesítőképesség és a követelmények közötti aránytalanság.

Többféle formája ismeretes: 

 • Optikai: Fénytörési hiba, elsősorban távollátóság. Az alkalmazkodás állandó igénybevétele a sugárizomzat túlterhelését jelenti. Ide sorolhatók az öregszeműséggel és a görbületi hibákkal kapcsolatos tünetek, valamint az anisometropia, azaz eltérő dioptriaérték, és a képnagyság különbözősége a két szemben.
 • Izom eredetű: A szemizomgyengeség zavarok akkor okolhatók a fejfájásért, amikor a fúziós kapacitás, nem elég a nyugalmi eltérés kényelmes kompenzálásához. Az állandó izomfeszülés okozza a panaszokat. A látási panaszok jellegzetesek, homályos látás, fénykerülés, kettőslátás. Főként tizenévesek és fiatal felnőttek betegsége. A normálisan 5-6 cm-re levő közelpont kitolódik. Oka lehet vírusfertőzés kimerülés, vérszegénység, gyulladás, pajzsmirigybetegség, de gyakran meghatározhatatlan. A változó méretű széttérő kancsalság, távolba nézéskor, vagy fáradtság figyelemhiány esetén jelentkezik, koncentrálás közelre tekintés megszünteti. Fejfájást a koncentrációhoz szükséges fokozott izommunka okozhat. Szemizom bénulásokban kettőslátás leküzdéséhez igénybevett izomfáradás magyarázza a fejfájást
 • Környezeti: A munkahely rossz megvilágítása, nem megfelelő szemüveg, a számítógép rossz elhelyezése, tükröző felületek, gyenge kontrasztosság válthatja ki a megterhelés okozta fejfájást. Bizonyos munkakörök sokszor ismétlődő fel-le, illetve közelre távolra tekintést igényelnek. A vertikális szemmozgások kevésbé fárasztóak, mint a horizontálisak.

2. Szembetegség okozta fejfájások

 • Heveny zöldhályog: Ködös látás, a fényforrás körüli szivárványgyűrű látása vezeti be az erős, általában féloldali szem, és szemkörüli fájdalmat, amely rossz közérzettel, hányingerrel, hányással járhat. A szem vörös deszkakemény tapintatú, a pupilla tág, ovális, fénymerev.
 • Másodlagos glaukoma: A magas szemnyomást, a szem egyéb betegsége okozza, pl.: gyulladás, daganat, duzzadó lencse.
 • Szivárványhártya gyulladás: Erős a környező területekre kisugárzó szemfájdalom jellemzi. Közelre nézéskor a sugárizom görcse miatt a fájdalom fokozódhat. Különböző mértékű, látásromlás és fénykerülés kíséri.
 • Övsömör: A herpeses hólyagok előtt 24 órával az érintett területen igen heves fájdalom jelentkezik, komoly differenciáldiagnosztikai nehézséget okozva. A bőrtünetek gyógyulása után hosszantartó kínzó féloldali fejfájást okozhat a herpest követő idegzsába.
 • Látóideg gyulladás: Féloldali látásromlás jellemzi a szemgolyóba, vagy a szemgödör perem környékére sugárzó, szemmozgásra fokozódó fájdalom kíséretében. Ez a fájdalom gyakran félrevezető tünet lehet, zöldhályog, vagy melléküreg gyulladás irányába tereli a figyelmet. A látásromlás a központi foltlátástól, a súlyos szem előtti ujjolvasásig terjedhet. A fényérzés mindig megtartott, a szem nem vörös.

3. Szemtüneteket okozó, nem szem szemészeti eredetű szemfájások

 • Migrén: Jellegzetesen rohamszerű kórkép. 4-72 órán át tartó fejfájásrohamok jellemzik. A migrénes betegek harmada aurával együtt járó migrénben szenved. Az auratünetek különböző idegrendszeri tünetek, leggyakrabban, vizuálisak, fokozatosan alakulnak ki és legfeljebb egy óráig tartanak. Esetenként fejfájás nélkül is jelentkezhetnek. A vizuális auratünetek igen változatosak: Fénylő növekvő, csillag alakú vagy buborékszerű alakzatok, amelyek fokozatosan elfoglalják az egész látóteret. Előfordul féloldali látótérkiesés, vagy a látótér koncentrikus beszűkülése. Ezek sokszor jobban zavarják a beteget, mint a fejfájás, ezért szemorvoshoz fordulnak. A migrén sajátos formája a szemészeti bénulásos, és a retinális migrén. Az előbbi ritka, egy, vagy több szemmozgató ideg bénulása miatt kettőslátás jellemzi. A retinális migrén reverzibilis vaksággal jár. A vizuális aura 60 percnél rövidebb ideig tart, a fejfájás egy órán belül követi, de meg is előzheti azt. Rohammentes időszakban a szemészeti vizsgálat eltérést nem mutat.
 • Agyideg idegfájdalom: Szemészeti betegség gyanúját kelti. A fájdalom másodpercekig tart, sokszor ismétlődik, általában nem jár vegetatív tünetekkel, pontosan lokalizálható.
 • Melléküreg gyulladás: Féloldali lokalizációban is előfordul, állandó, tompa a fej előrehajtásakor fokozódó fájdalommal jár. A melléküreg felett nyomásérzékenység észlelhető, az orrváladék gyakran gennyes.
 

Szürkehályog (cataracta)

Az emberi szemlencse elhomályosodását, átlátszóságának megszűnését jelenti. Elsősorban az idős kor betegsége, de minden életkorban előfordulhat, megoldása műtéti. Az elszürkült szemlencse eltávolítása után műlencse behelyezésére kerül sor, amely a tökéletes látásélesség visszanyerését teszi lehetővé. A modern ultrahangos, vagy lézeres műtéti technikával, a szürkehályogműtét egynapos sebészeti beavatkozássá vált. A műtét legnagyobb előnye, hogy rendkívül kicsi sebet kell készíteni (mindössze két-három mm) Ezen a nyíláson keresztül be lehet vezetni a szembe a lézerfénnyel vagy ultrahanggal működő vékony eszközt, amely képes a szemen belül az átlátszatlanná vált szemlencsét összetörni, majd állományát kiszippantani. Ezt követően a sebnyíláson keresztül egy összehajtogatott műanyag szemlencse behelyezésére kerül sor. A műlencsére azért van szükség, mert a saját szemlencsénk, kb. 20 dioptriás gyűjtőlencseként fogható fel, tehát törőerejét pótolni kell. A szürkehályognak műlencsebeültetéssel történő műtéti megoldása a látás teljes rehabilitációját teszi lehetővé.

Zöldhályog (glaucoma)

A közép-európai lakosság 2%-át érintő betegség legtöbbször az élet derekán, a 45-55 éves korban jelentkezik. Látványos, súlyos tüneteket okozó és alattomosan, lappangva jelentkező formája ismeretes. A kezdetben észrevétlen tünetek azt a veszélyt rejtik magukban, hogy a betegség felfedezésének időpontjában a látásfunkciók már károsodtak. Kiemelkedő fontosságú a szűrés, amely 1-2 évente történő, szemnyomásmérést is magába foglaló szakorvosi vizsgálatot jelent. A betegség beigazolódása esetén szemcseppek széles választéka áll rendelkezésre, amellyel a zöldhályog a páciensek többségénél egyensúlyban tartható, a látásfunkciók romlása megakadályozható. Ha a konzervatív kezelés nem elegendő, műtéti megoldásra is van lehetőség.

Időskori látóhártya elfajlás

A föld civilizált lakosságának jelentős részét érinti. Az elváltozás a látóhártya központi részének heges elfajulását jelenti, amely sajnos az éleslátás jelentős romlásával, ritkán annak elvesztésével jár. Igazán hathatós, eredményt hozó kezelése jelenleg nem ismeretes. Ezért kiemelkedő jelentősége van a megelőzésnek. A helyes életvitel csökkenti azokat a tényezőket, amelyek ezen súlyos betegség kialakulásához vezetnek.

Szemfenék vizsgálat

Mi a szemfenék?

A szemgolyó hátsó részének belső fala a szemfenék (fundus oculi). Ide érkeznek a pupillán át bejutó fénysugarak. A retina (ideghártya) és a benne futó erek területe ez. Kiemelten fontos része a látóidegfő (papilla), ahol a retina idegsejtjeinek rostjai látóideggé egyesülnek, valamint a makula (sárgafolt), amely az éleslátásért felelős központi terület. Az orvosoknak és a szakembereknek pontosan az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét olyan veszélyekre, amelyeknek nincsenek tudatában.

Mit jelent a szemfenék vizsgálat?

A szakorvos különféle vizsgálati módok (hagyományos vagy digitális) segítségével tekintheti meg a retinát és az ott futó ereket, valamint a látóidegfőt. A vizsgálat eredménye az orvos számára nagyon fontos képet ad a beteg egészségi állapotáról. Magasvérnyomásban, cukorbetegségben, érelmeszesedésben a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni a szemészeti lelet alapján. A fundus (szemfenék) vizsgálata gyakorlatilag minden szemészeti panasz esetén indokolt, különösen, ha a beteg szemfájdalmat érez, ha a látásélességében (rövid és távollátásban) változás következik be, ha mással nem magyarázható fejfájása van, ha (elsősorban daganat vagy agyi keringési zavar) okozta agynyomás fokozódás gyanúja áll fenn. Cukorbetegség, magas vérnyomás, általános érelmeszesedés esetén a szemfenéki erek eltérései alapján az egész szervezet kisérhálózatának állapotára, valamint a fenti betegségek kimenetelére lehet következtetni.

Milyen szemfenék vizsgálati módok vannak?

Történhet biomikroszkópos (szemtükör, Volk-lencse ) módszerrel. Ennek során a szemfenék vizsgálat előtt a szűk pupillájú (szembogarú) vagy homályosabb lencséjű betegeknél a pupillát megfelelő szemcseppel kitágítják. A szemtükrözés során a szemfenék többszörös nagyításban látszik. Az orvos a, az általa látott méréseket írásban rögzíti. 

Figyelem! A pupilla szemcseppes tágítás hatása a vizsgálatot követően néhány óra hosszat is eltarthat, ezért kérjük a gépjármű vezetés, munkavégzés néhány órára történő mellőzését.

A szemfenék vizsgálata ma már korszerű digitális eszközzel (FUNDUS kamera-linkelve) is elvégezhető. Ennek során nincs szükség pupilla tágításra, a kamera a szűkebb pupillán keresztül is képes a szemfenék fotózásra. Az elkészült fotó aztán pillanatok alatt számítógép képernyőjére kerül, ahol a kiértékelő orvos a pacienssel közösen látja az elkészült felvételt, így annak pontos magyarázatára s lehetőség nyílik. A rögzített kép tárolásra kerül, az a későbbiekben bármikor ellenőrizhető, összehasonlítható, a terápia eredményessége nyomon követhető.

Szemfenék vizsgálat FUNDUS kamerával

Szűk pupillán át kivitelezhető megoldás.

Miben segít a speciális kamera?

A különböző szemfenék betegségek, bonyolult biokémiai folyamatok által érfal-károsodást okoznak. A retina ereinek sérülése következtében az érfal helyenként buborékszerűen kiboltosul, illetve áteresztővé válik, ennek következtében vérzések jelennek meg a látóhártyán. Ha a folyamat a retina központi területére terjed, azonnal panaszt, látásromlást eredményez.

Amennyiben tovább fokozódik az elváltozás, akkor az ideghártyán új erek képződnek, amelyek gyengék, törékenyek, így belőlük kiterjedt vérzés indulhat a szem belsejének irányába. Ez olyan mértékű látásromlást idézhet elő, hogy a beteg vakságot él meg. A folyamat nagyon veszélyes, mert kezdeti időszakban, ha nem a centrumban jelentkezik, nem okoz tünetet. Nincs szemgyulladás, homályos látás, fájdalom, ami figyelmeztető jel lehetne. Nagyon fontos a rendszeres szűrő- és kontrollvizsgálat.

A FUNDUS kamera pupilla tágítás nélkül fényképet készít a szemfenékről. * A vizsgálat kíméletes, szemléletes információt nyújt páciens számára is.

A FUNDUS kamera másik nagy előnye, hogy a képek digitálisan tárolhatók, ennek alapján nyomon követhető a betegség folyamata, tervezhető például a lézeres kezelés, vagy kisebb mértékű elváltozás esetén a cukorbeteg diétájának szigorítása. A funduskamerás vizsgálat teljesen érintés- és fájdalommentes. Az elvégzett vizsgálat alapján megállapítható a szemészeti vagy belgyógyászati kezelés szükségessége.

 *kérjük, vegyék figyelembe, hogy bizonyos esetekben, pl. kisgyermekeknél, értelmi fogyatékosoknál, nem kooperáló egyéneknél, nagyon szűk szembogár esetén a szemfenék vizsgálata a hagyományos (pupillatágításos) módszerrel végezhető el.

Cukorbetegség és a szem

A cukorbetegség népbetegség. Kezdete, oka, lefolyása szerint több formája ismeretes. A betegség nem csak a cukorháztatás zavarát jelenti, az esetek jelentős részében az érrendszert is érinti. Az éreredetű szövődmények megjelenése (bár kivétel ez alól is akad) összefüggést mutat a betegség fennállásának időtartamával, a diabetes súlyosságával, melyik életkorban kezdődött, belgyógyászati szempontból milyen mértékben sikerült egyensúlyba hozni. A társbetegségek, elsősorban magas vérnyomás, zsírháztatási zavarok a kórképet és annak érrendszeri szövődményeit súlyosbítják. Az érrendszer állapota a szemorvos számára a szemfenék megtekintése során közvetlenül észlelhető. A látott elváltozások a szervezet érállapotának tükreként értékelendők. Az érszövődmények, oxigenizációs zavarok következtében lépnek fel. Kis kerek, vagy ovális értágulatok jönnek létre, majd új hajszálerek képződnek, amelyek fala gyakran megreped, és az ideghártya területén, vagy súlyosabb esetben a szem belsejét kitöltő üvegtesti térben vérzés keletkezik. Az ilyenfajta elváltozások már a látást súlyosan károsítják.

A beteg újonnan képződött erek az ideghártyát is leválaszthatják az alapjáról, és ideghártya leválást hoznak létre. A szemészeti és egyben érrendszeri szövődmények kialakulása hosszadalmas, és szerencsére nem mindig ilyen súlyos folyamat. Az állapot felismerése, követése, a kezelési stratégia felállítása a cukorbetegek rendszeres legalább évente történő ellenőrzésével lehetséges. Az enyhébb stádiumú elváltozások (kis kerek érújdonképződés, értágulat, körülírt vérzések) kezelésénél elsődleges szempont a diabetológus szakorvossal (link a diabetológiai részre) karöltve, az alapbetegség lehető legjobb beállítása. Ha ez sikeres, sok esetben a szemfenéki szövődmények spontán is visszafejlődnek. Ha a szemészeti beavatkozás mégis szükséges, az ideghártya argon —lézerrel történő fotokoagulálása az első kezelési lehetőség. A lézerkezelés a beteg területek keringésből való kiiktatását jelenti. Ezáltal javul az oxigenizáció, az újabb szövődmények megjelenésének esélye csökken. Érvédő gyógyszerekkel kiegészítve a kezelést, a folyamat megállítható. A felszívódást nem mutató üvegtesti vérzések és a szövődményes ideghártya leválás üvegtest-sebészeti és ideghártyaleválás elleni műtétet tesz szükségessé.