Szemészeti szakvizsgálat

A gyermekek (6-14 éves korig) időbeni és rendszeres szűrése az egészség megőrzése és az életminőség fenntartása szempontjából kiemelkedően fontos.

Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet – Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

A hatékony megelőzés már egészen kicsi korban kezdődik, hiszen sok esetben rejtve maradhatnak azok a tünetek, amelyek felhívhatnák a szem funkcionális és anatómiai eltéréseire a figyelmet. Az Intézetünkben végzett speciális szűrővizsgálat már 1 éves kortól is elvégezhető, egyszerű, gyors, játékos, barátságos, és teljesen biztonságos minden kisgyermek számára.

Intézetünkben az alábbi vizsgálatokat biztosítjuk:

  • szemészeti szűrővizsgálat kisgyermekek részére
  • csecsemők könnycsatorna elzáródásának kezelése
  • gyermekek általános szemvizsgálata 14 éves korig (látásromlás, szemgyulladás)
  • színtévesztés
  • szemfenék vizsgálat (szemészeti vagy általános betegség esetén)
  • alkalmassági vizsgálat sportoláshoz
  • általános betegségek esetén a társszakmák kérésére konzíliumi tevékenység (reumás betegségek , cukorbetegség esetleges szemészeti szövődményei)
gyermek szemészet

Szülők részére a kisgyermek szemészeti szűrővizsgálatával egyidejűleg kedvezményes szakorvosi vizsgálatot biztosítunk.

Részletek a szűrővizsgálatról

Könnycsatorna elzáródási problémák

A könnycsatorna működési zavarainak kezelése átfecskendezéssel, szondázással történik.
Az újszülöttkori, csecsemőkori könnyezés, váladékozás oka, hogy a könnylevezető utakban elzáródás, akadály áll fenn. Születéskor az első légzésvételkor a könnyelvezető rendszer szabaddá válik. Ha ez nem alakul ki, a könny megreked a szemrésben, majd kicsordul. A rendszer helyreállítása szükséges, de nem sürgős. Spontán megnyílásra az arckoponya fejlődése során van esély. Két, három hónapig fennálló könnyezés, váladékozás esetén a beavatkozás már szükséges.

Ez a procedúra kellemetlen a csecsemő számára. Érzéstelenítő szemcsepp adása után kis szonda bevezetése történik a könnyponton keresztül, majd a járatba folyadék befecskendezésével végződik. Fontos tudni, hogy a beavatkozást az esetek felében meg kell ismételni, ha az eredmény nem tökéletes.

Általános gyermek szemészeti vizsgálat

Kisgyermekkorban a szem fénytörési hibái csak abban az esetben okoznak tüneteket, ha igen nagyfokúak, vagy kétoldaliak. A gyermekeknél a szem nagyon alkalmazkodó, tűrhető látásélességet eredményezve, így rejtve maradhatnak a komoly dioptriahibák.
A jó látás a fejlődési folyamat eredménye, így ha a szemnek az éleslátást nincs lehetősége megtanulni, tompalátás alakul ki, különösen igaz ez akkor, ha csak az egyik szem eltéréséről van szó. Az ilyen szem a hibás képet törli, s az ezen oldali látószerv nem tanul meg élesen látni. Szerencsére, ritkán, de előfordulhatnak a szemészeti vizsgálat során felfedezett betegségek, amelyek a szem belső szöveteit érintik. Felfedezésre kerülhetnek gyulladások esetleg más, általános betegséghez kapcsolódó szemészeti szövődmények, fejlődési rendellenességek.

Az iskolás korban (7-14 éves korosztály) a szemgolyó fénytörése változó, a szem korrekciós készsége is nehezebbé válik.
A szem törőerejének meghatározása (keratorefraktometerrel azaz komputerrel és / vagy Plusoptix eszközzel történi. Ezek alapján a vizsgálatok alapján történik a szemüveg rendelése. Szintén a vizsgálat részét képezi az esetleges szemészeti betegségek felderítése, ellenőrzése, a szemben esetlegesen zajló gyulladásos folyamatok megállapítása. A szem felszínének – a szemhélyak, a szemgödör, a kötőhártya, szaruhártya -gyulladásai kisgyermekkorban viszonylag gyakoriak. A szem felszínén ugyanúgy kórokozók élnek, mint a bőrünkön. Nátha, felső légúti megbetegedések esetén a szem felülfertőzése is gyakori. Kezelése szükséges, de a látás élességét csak a szaruhártyát érintő gyulladásos folyamatok befolyásolják.
A szem belsejét érintő gyulladásos eredetű betegségek ritkák, súlyosak, de minden esetben tünetet okoznak.
A részletes szakvizsgálat ezekre is fényt derít.

Színtévesztés

Veleszületett adottságról van szó, amely az élet során változatlan módon áll fenn. Ma már lehetőség van speciális, a színlátás zavarát kijavító szemüveg rendelésére, amellyel az élet minősége javítható.(Color lite színlátást korrigáló rendszer)

Kancsalság

Lehet veleszületett, vagy csecsemőkorban kezdődő, gyakran az 1-3 éves korban jelentkezik.
Okai: Veleszületett szemizombénulás, fénytörési hibák, tompalátás, öröklődő szemizomegyensúlyzavarok. Az észlelést követően minél előbb szemorvosi vizsgálat szükséges! Az okok felderítése után folyamatos, hosszú évekre szóló kezelési terv és ellenőrzés szükséges a szülő és a gyermek szemorvos együttműködésével.

Szemfenékvizsgálat

Mit jelent a szemfenék vizsgálat?
Az ideghártya a retinában futó erek, valamint a látóidegfő vizsgálata. A vizsgálat eredménye az orvos számára nagyon fontos képet ad a gyermek egészségi állapotáról. Különböző betegségeknél a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni a szemészeti lelet alapján.

Milyen szemfenék vizsgálati módok vannak?

A vizsgálatot a szemtükör nevű eszközzel végezzük. Ennek során a szemfenék vizsgálat előtt a pupillát megfelelő szemcseppel kitágítják. A szemtükrözés során a szemfenék többszörös nagyításban, de szűk területen látszanak. Az orvos a vizsgálatot a szemrés feltárásával végzi.

A gyermekek szemfenék vizsgálata rövid hatású pupilla tágító szemcsepp alkalmazása mellett kivitelezhető.

Czeizel Intézet Postnatal