Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet - Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

GYERMEK SZEMÉSZET

Szemészeti szakvizsgálat

A gyermekek (6-14 éves korig) időbeni és rendszeres szűrése az egészségemegőrzés és az életminőség javítása szempontjából kiemelkedően fontos.
Gondoljuk végig, a látás minősége mennyire meghatározza tevékenységünket, munkavégzésünk szempontjából behatárolja lehetőségeinket.

A hatékony megelőzés már egészen kicsi korban kezdődik, hiszen sok esetben rejtve maradhatnak a hozzátartozók számára azok a tünetek, amelyek felhívhatnák a szem funkcionális és anatómiai eltéréseire a figyelmet. Az Intézetünkben végzett speciális szűrővizsgálat már 6 hónapos kortól, vagy korábban is elvégezhető, hiszen egyszerű, gyors, játékos, barátságos, és teljesen biztonságos minden kisgyermek számára.


Az 1 éves korán diagnosztizált kancsalság még gyógyítható!

Intézetünkben az alábbi vizsgálatokat biztosítjuk:

  • szemészeti szűrővizsgálat csecsemők és kisgyermekek részére
  • csecsemők könnycsatorna elzáródásának kezelése
  • gyermekek általános szemvizsgálata 14 éves korig (látásromlás, szemgyulladás)
  • színtévesztés
  • szemfenék vizsgálat (szemészeti vagy általános betegség esetén)
  • alkalmassági vizsgálat sportoláshoz
  • általános betegségek esetén a társszakmák kérésére konzíliumi tevékenység (reumás betegségek , cukorbetegség esetleges szemészeti szövődményei)

Filozófiánk, hogy a szülőkkel történő, bizalmon alapuló együttműködés hozhat sikert a gyógyításban, hiszen a szemészeti ellenőrzés és kezelés egyúttal gondozást is jelent.

Szülők részére a csecsemők szemészeti szűrővizsgálatával egyidejűleg kedvezményes szakorvosi vizsgálatot biztosítunk.

Szemészeti szűrővizsgálat csecsemők és kisgyermekek részére

Könnycsatorna elzáródási problémák

A könnycsatorna működési zavarainak kezelése átfecskendezéssel, szondázással történik.
Az újszülött kori csecsemőkori könnyezés, váladékozás oka, hogy a könnylevezető utakban elzáródás, akadály áll fenn. Születéskor az első légzésvételkor a könnyelvezető rendszer szabaddá válik. Ha ez elmarad akkor a könny megreked a szemrésben, majd kicsordul. A rendszer helyreállítása szükséges, de nem sürgős. Spontán megnyílásra az arckoponya fejlődése során van esély. Két, három hónap óta folyamatosan fennálló könnyezés, váladékozás esetén a beavatkozás már szükséges.

Ez a procedúra nem nagyon fájdalmas, de kellemetlen a csecsemő számára. Érzéstelenítő szemcepp adása után kis szonda bevezetése történik a könnyponton keresztül, majd a járatba folyadék befecskendezésével végződik. Fontos tudni, hogy a beavatkozást az esetek felében meg kell ismételni, ha az eredmény nem tökéletes.

 

Általános gyermek szemészeti vizsgálat

Kisgyermek korban a szem fénytörési hibái csak abban az esetben okoznak tüneteket, ha igen nagyfokúak, vagy kétoldaliak. Tudnunk kell, hogy gyermekeknél a szem nagyon alkalmazkodó, tűrhető látásélességet eredményezve, így rejtve maradhatnak a komoly diotriahibák.
A jó látás a fejlődési folyamat eredménye, így ha a szemnek az éleslátást nincs lehetősége megtanulni, tompalátás alakul ki, különösen igaz ez akkor, ha csak az egyik szem eltéréséről van szó. Az ilyen szem a hibás képet törli, s az ezen oldali látószerv nem tanul meg élesen látni. Szerencsére, ritkán, de előfordulhatnak a szemészeti vizsgálat során felfedezett betegségek, amelyek a szem belső szöveteit érintik. Felfedezésre kerülhetnek gyulladások esetleg más, általános betegséghez kapcsolódó szemészeti szövődmények, fejlődési rendellenességek.

Az iskolás korban (7-14 éves korosztály) a szemgolyó fénytörése változó, a szem korrekciós készsége is nehezebbé válik.  A mai kor embere egyre inkább rövidlátó lesz. Ezt a változást a szemünk közelre történő használata idézi elő, s emiatt távolra a korrigálatlan látásélesség csökken. A rövidlátás kijavítása az életkorhoz, egyúttal a tevékenységhez igazodik.
A szem törőerejének meghatározása (keratorefraktometerrel azaz komputerrel és / vagy Plusoptix eszközzel történi. Ezek alapján a vizsgálatok alapján történik a szemüveg rendelése. Szintén a vizsgálat részét képzei az esetleges szemészeti betegségek felderítése, ellenőrzése, a szemben esetlegesen zajló gyulladásos folyamatok megállapítása. A szem felszínének – a szemhélyak, a szemgödör, a kötőhártya, szaruhártya -gyulladásai kisgyermekkorban viszonylag gyakoriak. Tudnunk kell, hogy a szem felszínén ugyanúgy kórokozók élnek, mint a bőrünkön. Nátha, felső légúti megbetegedések esetén a szem felülfertőzése is gyakori. Kezelése szükséges, de a látás élességét csak a szaruhártyát érintő gyulladásos folyamatok befolyásolják.
A szem belsejét érintő gyulladásos eredetű betegségek ritkák, súlyosak, de minden esetben tünetet okoznak.
A részletes szakvizsgálat ezekre is fényt derít.

Színtévesztés

Veleszületett adottságról van szó, amely az let során változatlan módon áll fenn. Ma már lehetőség van speciális, a színlátás zavarát kijavító szemüveg rendelésére, amellyel az élet minősége javítható.( Color lite színlátást korrigáló rendszer)

Kancsalság

Lehet veleszületett, vagy csecsemőkorban kezdődő, gyakran az 1-3 éves korban jelentkezik.
Okai: Veleszületett szemizombénulás, fénytörési hibák, tompalátás, öröklődő szemizomegyensúlyzavarok. Fontos tudni! Késlekedésre nincs idő. Az észlelést követően minl előbb szemorvosi vizsgálat szüksége! Az okok federítése után folyamatos, hosszú évekre szóló kezelési terv és ellenőrzés szükséges a szülő és a gyermek szemovos együttműködésével.
Szemészeti szűrővizsgálatok

Szemfenékvizsgálat

Mit jelent a szemfenék vizsgálat?
Az ideghártya a retinában futó erek, valamint a látóidegfő vizsgálata. A vizsgálat eredménye az orvos számára nagyon fontos képet ad a gyermek egészségi állapotáról. Különböző betegségeknél a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni a szemészeti lelet alapján.

Milyen szemfenék vizsgálati módok vannak?

A vizsgálatot a szemtükör nevű eszközzel végezzük. Ennek során a szemfenék vizsgálat előtt a pupillát megfelelő szemcseppel kitágítják. A szemtükrözés során a szemfenék többszörös nagyításban, de szűk területen látszanak. Az orvos a vizsgálatot a szemrés feltárásával végzi, a talált állapotot írásban rögzíti.

FONTOS!
A gyermekek szemfenék vizsgálata rövid hatású pupilla tágító szemcsepp alkalmazása mellett kivitelezhető.

Czeizel Intézet
Postnatal

Bejelentkezés:

Telefon: +36 1 273 1913

Címünk:

1025 Budapest,
Felső Zöldmáli út 13.