Várandós torna

II. és III. trimeszterben lévő várandósoknak

A várandós torna célja a test erősítése, a testtartás javítása, és a fizikai állapot javítása a várandósság alatt. A torna segíthet a várandósság alatti fájdalmak csökkentésében, javíthatják a vérkeringést, és erősíthetik a medencei izmokat, amelyek fontosak a szülés során.

A várandós tornák alacsony intenzitású, a terhes nők számára kialakított gyakorlatokból állnak, amelyek során figyelembe vesszük a várandósok egyéni igényeit és fizikai állapotát.

Az orvosi javaslatokat be kell tartani a tornák során, hogy a kismamák biztonságosan és hatékonyan tudják végezni a gyakorlatokat. A várandós torna segít a fizikai és érzelmi stressz enyhítésében.

Várjuk szeretettel a Czeizel Intézet Postnatal részlegébe, ahol az 1 órás torna kiscsoportos, maximum 8 fős létszámban zajlik.

Akkor válaszd a tornát, ha

  • betöltötted a terhesség 12. hetét
  • ha várandósan is olyan testmozgást választanál, ami alaposan megmozgat, energizál
  • ha szeretnéd, hogy a várandósággal együtt járó tünetek mérséklődjenek ( hát/derék fájdalom, vizesedés)
  • ha fontos számodra, hogy az edződ egyben szülésznő is, aki tudja, hogy milyen mozgás formák vannak tiltó listán a terhesség alatt. Illetve a a szüléssel kapcsolatban, valamint a szülés utáni kérdéseidre is választ adhat
  • ha szeretnéd megtanulni a légzés technikákat, melyek segítségedre lesznek a szülés során a vajúdáskor és a kitolási szakaszban
  • ha a terhességed előtt is rendszeresen sportoltál, de akkor is jöhetsz ha nem
  • ha a várandósság alatt bármilyen speciális problémád van (pl. reflux, terhességi cukor betegség), ami a speciális, egyénre szabott tornával javítható
  • ha szeretnéd, hogy a testmozgás során javuló vérkeringésed több oxigént juttasson a magzati vérkeringésbe, ezzel fokozva a baba méhen belüli kellemes közérzetét és fejlődését.
  • ha szeretnél együtt mozogni a többi várandós kismamával

Intézetünkben a tornát Bartos Rita, diplomás szülésznő, kismama torna oktató, 3 gyerekes anyuka tartja.

„Kismama torna oktatóként 2019-ben végeztem.  Több évig versenyszerűen teniszeztem, ezért a megfelelő mozgásforma kiválasztása fontos szempont volt a várandósságaim alatt is. Megtetszett a terhes torna világa, a korábban tévhitként keringő gondoltatok, hogy „ez nem erős”, „nem fogom megérezni a mozgást” az első órám után felülíródtak. Első fiam megszületése után pár évvel én is belevágtam az oktatói képzése, hiszem azt, hogy szülésznőként nagyobb bizalommal fordulnak hozzám a babájukat féltő, de sportolni vágyó édesanyák is. Várlak szeretettel edzéseimen.”

A várandós torna minden kismamának ajánlott, hogy testileg felkészüljenek a várandóssággal járó változásokra és a szülésre. Fontos azonban, hogy a torna megkezdése előtt minden várandós konzultájon orvosával, különösen a veszélyeztetett terhesek, az esetleges problémák elkerülése végett.

Czeizel Intézet Postnatal