Régebbi híreink

Könnyebb, vagy nehezebb ma szülőnek lenni, mint régen?

Intézetünk operatív vezetője, Merhala Viktória a Reggeli műsor vendége volt.

Czeizel Barbara: "A gyerek születése a boldogságon túl hatalmas felelősség"

Interjú Czeizel Barbarával és Merhala Viktóriával.

Czeizel Endre orvos-genetikus professzor születésének 85. évfordulója alkalmából...

barátja és munkatársa, Bárdossy Péter, valamint az Intézetünk összefogásával dísztáblát emeltünk névadónk emlékére. Az Intézetünkben kihelyezett emléktábla ünnepélyes felavatása a fennálló körülmények miatt, egy későbbi időpontban kerül megrendezésre.

A régióban először Budapesten debütál a világ legkorszerűbb szűrőrobotja

Minden negyedik várandós szűrővizsgálatot a Czeizel Intézet biztosít Magyarországon, így különösen fontos mérföldkő, hogy a régióban először itt debütál a világ legkorszerűbb szűrőrobotja, a Kryptor Gold. Az új robot nem csak nagyobb volumenű vizsgálat egyidejű, gyorsabb elvégzését teszi lehetővé, de az eddigi legpontosabb szűrésekhez képest is minimalizálja a hibalehetőséget.

Nagy Adri elárulta, mi volt kisfia első szava

Nagy Adri tavaly ilyenkor még nem is gondolta volna, milyen mozgalmas nyara lesz az egyéves Benivel. Kisfia már szalad, elkezdett beszélni is, és nagyon kíváncsi az őt körülvevő világra. A csinos énekesnő azt is elárulta, mi volt kisfia első szava.

Indul az anyatejes hét! - Ön tudta ezeket az érdekes adatokat?

Tudta, hogy augusztus 1-ével kezdődik az anyatejes világhét?

Így szoptass kánikulában! 5+1 tanács a kisbabák nyári táplálásához

A rekkenő hőség és a változó légnyomás nem csak a felnőttek számára izzasztó és teszi nehezebbé a napokat. A kisbabák is rosszabbul viselik ezt az időszakot, így fontos, hogy maximálisan figyeljünk igényeikre.

A híres genetikus születésnapja alkalmából a róla elnevezett intézet vezetőjét, Merhala Zoltánt kérdeztük.

A 2015-ben elhunyt közismert genetikus, Dr. Czeizel Endrének április 3-án lenne a 84. születésnapja. Ebből az alkalomból a nevét viselő Czeizel Intézet alapítójával és vezetőjével, Merhala Zoltánnal beszélgettünk a professzorról és az intézetről.

A kérdés, amiről illik minden leendő szülőnek döntenie! - Interjú Merhala Zoltánnal, a Czeizel Intézet vezetőjével

Ma már szinte minden babvárás kapcsán felmerül a szülőkben a kérdés: levetessék-e gyermekük őssejtjeit, vagy ne! Ha máskor nem, a szülés előtt szinte minden egyes kórházban megkérdezik a kismamát, lesz-e őssejtlevétel.

Kardiológiai vizsgálat teleszkóppal

Mindig lenyűgöz, mire képes húsz óvodás. Például pillanatok alatt be tudnak lakni egy Gellért-hegyi, több emeletes villaépületet. A poroszlói gyerekek egy februári szombat délelőttön érkeztek a Czeizel-Intézetbe.

Újabb mérföldkő a Czeizel Intézet szakmai életében

Megnyílt a RUB-INT Női Egészségcentrum Székesfehérváron, amelyben helyet kapott a Czeizel Intézet első magyarországi képviselete.

Mádai Vivien és Kulcsár Edina jó ügy mellett kampányolnak

Mádai Vivien és Kulcsár Edina is örömmel csatlakozott a Czeizel Intézet karácsonyi kezdeményezéséhez. Az Intézet szakemberei ezúttal azoknak a gyerekeknek segítenek, akiknek nem könnyű eljutni a fogorvosi székig vagy hallásvizsgálatra, így hamarosan meglátogatja őket a Poroszlói Napsugár Óvoda és Bölcsőde Szőlő csoportja.

Pókember a Szőlő csoportban - Karácsonyi adománygyűjtés 

Építek neked egy edzőtermet, jó? - kérdezte Viktor a legós doboz mellett ülve. Edzőtermet ugyanis elég jól tud építeni. Hatéves, ragyog a szeme és nagyon lelkes. Jött két néni és bácsi Budapestről, ezért ma délután nem kell aludni, helyette játszhat. Alaposan ki is használja a lehetőséget, ahogyan a többiek is.

Kapócs Zsóka így védi kisfia egészségét

Alig fél éve édesanya Kapócs Zsóka, a népszerű színésznő élete azóta teljesen megváltozott. Bár a munkának sem fordított teljesen hátat, most a legfontosabb számára, hogy a lehető legtöbb időt töltse Borisszal.

Már a családtervezéskor gondoljunk a fogászati szűrésre!

Kevesen tudják, hogy a kismamák fogászati szűrését valójában már a várandósság előtt, a családtervezéskor érdemes elvégeztetni.

Hamarosan emberi szívet is építhetünk őssejtekből

Az őssejteket a gyógyászat számos területén alkalmazzák, de még nincsenek teljesen kiaknázva a bennük rejlő lehetőségek, a regeneratív medicinában még számos tudományos áttörés várható.

Nem fogja kinőni: a gyermekkori kancsalságot kezeltetni kell! - Már az első kötelező szűrővizsgálat előtt felfedezhetjük a tüneteket

A gyerekek körülbelül 4 százalékát érinti a kancsalság valamilyen formája. Az egyik leggyakoribb szembetegség lehet veleszületett, vagy 2-3 éves korban jelentkező, akár rejtett kancsalság is.

5 tipp a zökkenőmentes iskolakezdésért

Oviból suliba – készüljünk együtt a nagy változásra

Az iskolakezdés nem csak a 6-7 éves gyerkőcöknek, hanem az egész családnak hatalmas kaland. Új napi rutin, új közösség, új szabályok, új feladatok.

Becsengettek, avagy itt az iskolai vírusok szezonja

Elkerülhetjük-e az őszi megbetegedéseket?

A tanévkezdettel elindul az őszi megbetegedések időszaka is. A közösségbe visszatérő vagy az iskola kapuját először átlépő gyerekeket számtalan vírus és baktérium is elkíséri az osztályterembe.

Fertőzések a strandon: Előzd meg a gombát és a többi fürdőbetegséget!

A kánikula és a nedves környezet elősegíti a baktériumok és gombák szaporodását, ezért nyaralás közben és strandoláskor érdemes fokozottan figyelni az intim higiéniai szabályok betartására.

Apák napja - Így lettem bátor

Eleinte a fogorvostól féltem. Illetve nem is a fogorvostól, csak a fúrástól. A mai napig el tudom képzelni az életem a fúró hangja nélkül, de már nem reszketek, ha meghallom. A sors úgy hozta, hogy egy csinos fogorvosnőhöz kerültem egyszer és ilyenkor a férfi ugye nem mutathat gyengeséget. 

Bartos Rita Klubrádió interjú

Babagondozási tanfolyamunk vezetője, Bartos Rita a Klubrádió interjúban megválaszolta a leggyakoribb kérdéseket az újszülött ápolással kapcsolatban.

Lehet, hogy Ön is színtévesztő ?

Az emberi szem körülbelül 160 színárnyalat megkülönböztetésére képes, az emberiség 4%-a azonban valamilyen mértékben felcseréli vagy nem látja ezeket az árnyalatokat.

Furcsa szenvedélynek hódol Horváth Éva kisfia

Horváth Éva kisfia, az egyéves Kristóf – ahogy ebben a korban általában minden gyerek – egy izgő-mozgó kis energiabomba. Fáradhatatlan, egy pillanatra sem lehet egyedül hagyni, mindent megtalál, kipakol, semmi sem marad előtte rejtve.

Figyelem: az anyai szívnek is szüksége van gondoskodásra

Május első vasárnapján az édesanyák erejét és kitartását ünnepeljük. A mondás szerint az anyai szív mindent kibír, de ne feledjük, hogy mint minden nő – így ők is veszélyeztetettek lehetnek a halálozási statisztikákat vezető szív-és érrendszeri megbetegedések tekintetében.

Magyarország legmodernebb ultrahangkészüléke, a GE Voluson E10, megérkezett Intézetünkbe!

Új, GE Voluson E10 ultrahangkészülékünk a legmagasabb színvonalat képviseli a magzati diagnosztika területén. Élvezze Ön is a készülék élethű képeit, amely óriási élményt kínál kisbabája anyaméhen belüli megismerésében!

Mikor kell nephrológushoz fordulnunk?

Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, az érintettek nagy része azonban egyáltalán nincs tisztában állapotával. Kiválasztószervünk károsodása ugyanis akár évekig is észrevétlen maradhat, a tünetmentes elváltozásokat a kezdeti szakaszban csak a laborvizsgálat mutatja ki. 

Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban

A húgyúti fertőzések a csecsemőket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzések. A betegség akár súlyos komplikációkkal is járhat, ezért fontos a tünetek mielőbbi felismerése és az orvos felkeresése.

Kapócs Zsóka teljesen felkészülten várja kisfia érkezését

Csupán néhány hónap és Kapócs Zsóka édesanya lesz. Már most rendkívül erős anyai érzései vannak, minden gondolata kisfia körül forog, még munkával is nehéz visszarángatni a valóságba.

Minden, amit az őssejtekről tudni szerettél volna

Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője válaszolt a Music FM reggeli műsorában azokra a kérdésekre, amikre mindenki kíváncsi az őssejtekkel és az őssejt-kezelésekkel kapcsolatban.

Komoly előrelépés az őssejtterápiában

Az utóbbi években teljesen átértelmezték az őssejtek szerepét a szervezet regenerációs folyamataiban, ami egy sor új terápia előtt nyitotta meg az utat. Magyarországon jelenleg csak magáncélra lehet őssejteket tárolni, a társadalombiztosító pedig óriási pénzekért vásárol belőlük külföldi bankokból, ha szükségesek egy beteg gyógyításához.

Többet ér, mint az arany, de mi inkább kidobjuk

3D-printerrel nyomtatott szervek, a sebre kenhető és ott bőrré változó bioanyag, csontok növesztése – sci-finek tűnik, de nem az, ilyesmiket csinálnak a laborjaikban a regeneratív medicina úttörő kutatói.

Gönczi Gábor: " A fiam az egész életemet felülírja"

Gönczi Gábornak ennél már nem is lehetne kerekebb az élete: amióta kisfia, Áron megszületett, minden a pici körül forog, és ugyan érkezése némi kompromisszummal jár, ezt az újdonsült apuka csöppet sem bánja. Amikor csak lehet, családi üzemmódra kapcsol, és minden figyelmét párjára és a kicsire összpontosítja.

Merhala Zoltán az M1 Ma este című műsorában beszélt a magzati diagnosztika fejlődéséről, és új áttöréseiről.

14 új fejlődési rendellenességet azonosítottak gyerekeknél brit tudósok. Kimutathatóak-e ezek a betegségek a magzati fejlődés korai szakaszában?

Ezért vizsgáltassa meg mindenképp gyermeke hallását!

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. A probléma időben történő felismerésével és a megfelelő kezeléssel sokat tehetünk azért, hogy a gyermek meg tudja értetni magát és beilleszkedjen a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell még inkább odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását.

Gönczi Gábor felkészült az apaságra, játékbabán gyakorolja az újraélesztést

Budapest — Gönczi Gábor (41) és menyasszonya, Ildi életük egyik legszebb időszakát éli, már csak egy hónap, s világra jön az első közös gyermekük. A pár fontosnak tartja, hogy mindent megtegyenek a kicsiért, így rendszeresen járnak vizsgálatokra, ám eközben a babaszoba-dekorálásról sem feledkeztek meg.

Genetikai vizsgálatok magzati korban

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a magzati kórban elvégzett genetikai vizsgálatok manapság már rengeteg súlyos betegséget ki tudnak szűrni. Azonban, hogy pontosan mely vizsgálatokat kell, vagy ajánlott elvégezni, arról Merhala Zoltánt a Czeizel Intézet vezetőjét kérdezzük illetve vendégünk Sevcsik M. Anna, aki saját tapasztalatin felbuzdulva segíti a várandós nőket.

Anyagcsere vazar

Cukorbetegség? Kövérség? Anyagcserezavar? Megelőzhető!

A viszerek kialakulásáról

Vannak olyan hölgyek akiknél talán öröklött hajlam miatt, de már a várandósság előtt vannak viszereik és vannak akiknél a babavárás alatt alakul ki.

Czeizel Endre 75 ezer gyermek megszületéséhez járult hozzá

A világhírű genetikus, Czeizel Endre saját számítása szerint életében 75 ezer gyermek megszületésében működött közre. Közeli munkatársa és barátja, Merhala Zoltán szerint ennél a számnál jóval jelentősebb Czeizel hatása a társadalomra.

Caramel kicsit tart a pelenkázástól

Caramelnek kicsit magas ez az anyatejes történet, kedvesével már ellátogattak egy bababoltba, ahol megnézték a „fejőgépeket". Az énekes egyébként a pelenkázástól tart egy kicsit, már azon gondolkozik, milyen gázálarccal készüljön.