Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet - Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

DIETETIKA

Gyermekdietetikai szakrendelés

 Az étkezés koragyermekkorban egy életreszóló kaland kezdete. Fontos, hogy a gyermek mit eszik, hiszen ez alapvető hatással van a fejlődésére.

Nem is gondolnánk, de a kutatások szerint a szülők napi teendője 3O%-ban a gyermek táplálásáról szól. A családok a legtöbbet ezzel kapcsolatban aggódnak, főleg az élet első 1 évében, csecsemőkorban.

A babák óriási növekedéséhez megfelelő kalóriaforrás kell, amelyek szó szerint felépítik őt.

Amint a baba elkezd szilárd ételeket enni, bekapcsolódik a családi élet ezen részébe is. Megnyílik egy ajtó, amikor megtudja, hogy ezek az ételek milyen finomak és érdekesek.

A természet úgy gondoskodik a babáról, hogy vasat halmoz fel az anyaméhben, amely az első 4 hónapra elég megszületése után a megfelelő fejlődéséhez. A baba tanulásáért és memóriáért felelős agyi terület nem működik megfelelően, ha vashiány van. A várandósság alatt szükséges (több más tápanyagon kívül) a vasbevitelt is biztosítani. A szülők a megszületés után is gondoskodhatnak a megfelelő bevitelről, ha odafigyelnek az étrendre. Ez az egyik legfontosabb objektív oka a hozzátáplálás megkezdésének (nem a mennyiségi kiegészítés).

A hozzátáplálás során az egyik legfontosabb elv, hogy a szülő felismerje a baba jelzéseit, időben és megfelelően reagáljon rá, és adjon róla visszajelzést a picinek. Ez az igazi igény szerintiség, mely a baba jelzéseinek követéséről szól. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ebben az érzékeny periódusban (12 hónapos kor alatt) lehetőségünk van bizonyos betegségek megelőzésére. Ehhez az egyik legfontosabb kulcs a megfelelő táplálás (pl. megfelelő allergén-expozíció).

A szülő feladata, hogy biztosítja gyermekének a megfelelő ételeket térben és időben, és kínálja meg vele. A gyermek feladata eldönteni, kér-e belőle, és ha igen, mennyit. Ezt a feladatmegosztást nem érdemes megcserélni (E. Satter FDM-Modell).

Kisgyermekkorban a legtöbb szülő tárt karokkal áll: hogyan tovább? Eddig ott voltak a babaételek, na de mi jön most? Nagy kérdés, és csak a család étrendjének ismeretében lehet azt mondani, hogy egye azt, amit a többiek (apró kitételekkel): hiszen ez a legjobb megoldás. Az ételeket ne címkézzük "jó" és "rossz" kategóriákkal, ez még nem szükséges. A cél, hogy a gyermek megszeressen enni, és ne azért egyen, mert muszáj.

Sok anyának nehéz elfogadni, hogy ekkor már a gyermek önállóan szeretne enni, és nem bébiételeket, hanem nagyon finom "ovis" falatokat.

Ebben a korban jelenik meg "válogatós korszak", mely könnyen válhat rémálommá, ha a szülő nem megfelelően reagál rá. Normál esetben ez elmúlik, de sajnos a gyakorlatban rosszabb is lehet, évekig, évtizedekig tarthat a szelektív evés. A gyermekre így hatalmas nyomás hárul, a szülők pedig tanácstalanok és egy végeláthatatlan spirálba kerülnek bele. Szerencsére többfajta evéssel összefüggő zavar létezik, és a megfelelő szakemberekhez fordulva a helyzet jelentősen javulhat.

Óvodáskorban, kisiskoláskorban már stabilabb az ízpreferencia és az ízlés. Nehezebben fogadnak el a gyermekek újdonságokat, változtatásokat. A játék az egyetlen módja, hogy a gyermek étrendjét módosítsuk úgy, hogy azt ő is akarja.


Milyen tünetekkel érdemes a gyermekdietetikai rendelés felkeresése?

Általánosan bármikor, amikor az anya megérzése azt sugallja, hogy valami gond van a táplálkozással, vagy/és a táplálás folyamatos gondot jelent számára.

Csecsemőkorban:

 • szoptatás alatti anyai táplálkozás

 • hozzátáplálás (felkészülés, allergénbevezetés, étrend ellenőrzés, fejlődés nyomonkövetése, technikai változtatások, étrend összetétele, problémás etetési helyzetek megoldása)

 • állagok elutasítása, problémás fogyasztása (pl. darabos ételek, öklendezés)

 • ha csak minimális mennyiséget fogad el a gyermek

 • táplálás elutasítása

 • gyermek-gasztroenterológiát érintő tünetek esetén a megfelelő táplálás tervezése, módosítása (pl. reflux, gyarapodási zavar, ételallergia, cöliákia, stb.)

 • a szülők nem egyforma elvárása a táplálás területén

Kisgyermekkorban, iskoláskorban:

 • korosztálynak megfelelő étrend tervezése, ellenőrzése

 • közösségbe kerülés után: a közétkeztetés és az otthoni táplálás összehangolása

 • súlyproblémák (túlsúly, alultápláltság, nem megfelelő növekedés)

 • ha a gyermek étkezés közben vagy előtt sír/feszült lesz/dühös lesz

 • válogatás, szelektív evés (fontos a megfelelő zavar kategóriájának azonosítása, és eszerinti tanácsadás úgy, hogy a gyermek ezt ne érezze kényszernek, hanem élvezze)

 • gyermek-gasztroenterológiát érintő tünetek esetén a megfelelő táplálás tervezése, módosítása (pl. reflux, gyarapodási zavar, ételallergia, cöliákia, stb.)

 • a szülők nem egyforma elvárása a táplálás területén


Gyermekdietetikai szakrendelésünk szolgáltatásai:

 • Táplálási napló elemzés (egymást követő napok részletes adatai, melyből megtudható, hogy a gyermek táplálása minőségben és mennyiségben megfelelő-e, ill. ha tünete van, azt mely összetevő okozhatja)

 • Táplálási szituáció elemzés (felvétel vagy helyszíni megfigyelés az etető személy és a gyermek táplálási szituációjában lévő interakciókról, elcsúszásokról melyek sikertelenséget okozhatnak)

 • Különböző tünetek, állapotok miatti speciális étrend tervezése (ha szakember által megerősített javaslat van az étrendből való egy vagy több összetevő kizárására)

 • Táplálási terv készítése (gyermekre ÉS családra szabva, minden körülményt figyelembe véve, reális, modern elvek mentén)

 • Hozzátáplálási tanácsadás (allergének bevezetése, technikák, megfelelő eszközök ismerete, összetétel, bevásárlásban és elkészítésben való dietetikai segítség)

 • Válogatós/szelektív evő gyermekek kísérése, étrendjének beállítása (a kategória azonosítása, és speciális tanácsadási folyamat megkezdése az étrend minőségi kiegészítésével, ill. az ételek kategorizálására szolgáló technika alkalmazása)Mire van szükség a gyermekdietetiai vizsgálathoz?

A vizsgálatra kérjük, hozza magával gyermeke korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit! Kérjük, telefonban jelezze a probléma jellegét röviden (gyermeke életkora, probléma). Javasoljuk, hogy a gyermekét készítse fel, hová jönnek, mit fog tapasztalni (fájdalmat és kellemetlenséget nem!).

A tanácsadás előtt gondoljuk át, hogy mit jelent számunkra az evés. Milyen mintákat mutattunk a gyermeknek, mi magunk milyen mintákat hozunk gyermekkorunkból. Ha van probléma, ez mikor jelentkezett? Milyen megoldással próbálkoztunk eddig? Más terület (alvás/játék/sírás/megnyugtathatóság/mozgás/stb) is érintett a problémában?

Ajánlott, de nem feltétel, hogy mindkét szülő részt vegyen a tanácsadáson.

A gyermekdietetiai vizsgálat menete

Az első tanácsadás alkalmával a szakember állapotfelmérést végez. Ez egy részletes kikérdezést (anamnézis felvétel) jelent a gyermek életéről (várandósság, születés, csecsemőkor, stb.), adatairól, korábbi leletei átnézéséről. Ezalatt megfigyeli a gyermeket (szükség szerint fájdalommentes méréseket végez).

A kontroll konzultáció során személyre szabott táplálási tervet javasol / vagy a táplálás módosítását vázolja fel a gyermek életkora, állapota, szükségletei alapján.

A tanácsadási folyamat a problémától függően általában több alkalmat jelent. Ezeken az alkalmakon a táplálási tervnek megfelelően halad a szakember a családdal tovább a megoldáshoz vezető úton. Ha a gyermek már 1 év feletti, őt is bevonja a tanácsadásba, megfigyeli speciális játék közben reakcióit. A fókusz nem kizárólag az étrend összetételén, hanem a mindenki számára kellemes táplálási szituáció megteremtésén van.

Az Ön szerepe a minőségi vizsgálat érdekében

Tisztelt Páciensünk!

Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.

 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton a vizsgálandó személy mellett egy fő részvételére van lehetőség, amennyiben ahhoz a rendelést adó orvos hozzájárul.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kérjük, tájékozódjon a járványhelyzetben életben lévő intézkedéseinkről!

Kapcsolódó témák

7+1 szuper ásványianyag-forrás, amit érdemes rendszeresen adni a babának

Az ásványi anyagok olyan elemek, melyekre ugyan kisebb mennyiségben van szükségünk, de annál nagyobb a jelentőségük, hiszen nélkülözhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez.

Zöldséges tojásmuffin

Egy fáradt nap végén olykor nehéz kitalálni, mi legyen a vacsora. Nekünk van egy ötletünk, hogy ne kelljen még ezen is gondolkodni!

Czeizel Intézet
Postnatal

Bejelentkezés:

Telefon: +36 1 273 1913

Címünk:

1025 Budapest,
Felső Zöldmáli út 13.