Gyermekdietetikai szakrendelés

Az étkezés koragyermekkorban egy életre szóló kaland kezdete. Fontos, hogy a gyermek mit eszik, hiszen ez alapvető hatással van a fejlődésére.

Ez a szolgáltatásunk a Czeizel Intézet – Postnatal egységünkben érhető el: 1025 Bp., Felső Zöldmáli út 13.

Nem is gondolnánk, de a kutatások szerint a szülők napi teendője 30%-ban a gyermek táplálásáról szól. A családok pedig a legtöbbet emiatt aggódnak, főleg a gyermek első évében, csecsemőkorban.
A babák növekedéséhez megfelelő kalória forrás kell, amelyek hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez.
Amint a baba elkezd szilárd ételeket enni, bekapcsolódik a családi élet ezen részébe is. Megnyílik egy ajtó, amikor megtudja, hogy ezek az ételek milyen finomak, és érdekesek.

A természet úgy gondoskodik a babáról, hogy vasat halmoz fel az anyaméhben, amely az első 4 hónapban elegendő mennyiség a baba fejlődéséhez a megszületését követően.
A baba tanulásáért, és memóriájáért felelős agyi terület nem működik megfelelően, ha vashiány van. A várandósság alatt szükséges (több más tápanyagon kívül) az elegendő mennyiségű vasbevitelt is biztosítani. A szülők a megszületés után is gondoskodhatnak a megfelelő bevitelről, ha odafigyelnek az étrendre. Ez az egyik legfontosabb objektív oka a hozzátáplálás megkezdésének (nem a mennyiségi kiegészítés).

A hozzátáplálás során az egyik legfontosabb elv, hogy a szülő felismerje a baba jelzéseit, időben és megfelelően reagáljon rá, valamint adjon róla visszajelzést a picinek. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ebben az érzékeny periódusban (12 hónapos kor alatt) lehetősége van bizonyos betegségek megelőzésére. Ehhez az egyik legfontosabb tényező a megfelelő táplálás (pl. megfelelő allergén-expozíció).
A szülő feladata, hogy biztosítsa, és mutassa meg gyermekének a megfelelő ételeket. A gyermek pedig eldönti, hogy kér-e belőle, és ha igen, mennyit. Ezt a feladatmegosztást nem érdemes megcserélni (E. Satter FDM-Modell).

Kisgyermekkorban a legtöbb szülő sok esetben tétlenül áll: hogyan tovább? Eddig ott voltak a bébiételek, na de mi következik ezután? Nagy kérdés, és csak a család étrendjének ismeretében lehet azt mondani, hogy egye azt, amit a többiek (apró kitételekkel): hiszen ez a legjobb megoldás. Fontos, hogy az ételeket ne cimkézze „jó” és „rossz” kategóriákkal, hiszen ez még nem szükséges. A cél, hogy a gyermek megszeresse az evést, és ne azért egyen, mert muszáj.

Gyermekdietetikai szakrendelés

Sok anyának nehéz elfogadni, hogy ekkor már a gyermek önállóan szeretne enni, és nem bébiételeket, hanem a nagyon finom „ovis” falatokat.
Ebben a korban jelenik meg a „válogatós korszak”, mely könnyen válhat rémálommá, ha a szülő nem reagál megfelelően bizonyos helyzetekre. Normál esetben ez elmúlik, de sajnos a gyakorlatban rosszabb is lehet, és évekig, évtizedekig tarthat a szelektív evés. A gyermekre így hatalmas nyomás hárul, a szülők pedig tanácstalanok és egy végeláthatatlan spirálba kerülnek. Több, evéssel összefüggő zavar létezik, és a megfelelő szakemberhez fordulva a helyzet jelentősen javulhat.

Óvodáskorban, kisiskoláskorban már stabilabb az ízpreferencia és az ízlés. Nehezebben fogadnak el a gyermekek újdonságokat, változtatásokat. A játék az egyetlen módja, hogy a gyermek étrendjét módosítsuk úgy, hogy azt ő is akarja.

Milyen tünetekkel érdemes a gyermekdietetikai szakrendelést felkeresnie?

Általánosan bármikor, amikor az anya megérzése azt sugallja, hogy valami gond van a táplálkozással, vagy/és a táplálás folyamatos gondot jelent a számára.

Csecsemőkorban:

 • szoptatás alatti anyai táplálkozás
 • hozzátáplálás (felkészülés, allergén bevezetés, étrend ellenőrzés, fejlődés nyomon követése, technikai változtatások, étrend összetétele, problémás etetési helyzetek megoldása)
 • állagok elutasítása, problémás fogyasztása (pl. darabos ételek, öklendezés)
  ha csak minimális mennyiséget fogad el a gyermek
 • táplálás elutasítása
 • gyermek-gasztroenterológiát érintő tünetek esetén a megfelelő táplálás tervezése, módosítása (pl. reflux, gyarapodási zavar, ételallergia, cöliákia, stb.)
 • a szülők nem egyforma elvárása a táplálás területén

Kisgyermekkorban, iskoláskorban:

 • korosztálynak megfelelő étrend tervezése, ellenőrzése
 • közösségbe kerülés után: a közétkeztetés és az otthoni táplálás összehangolása
 • súlyproblémák (túlsúly, alultápláltság, nem megfelelő növekedés)
 • ha a gyermek étkezés közben, vagy előtt sír/feszült lesz/dühös lesz
 • válogatás, szelektív evés (fontos a megfelelő zavar kategóriájának azonosítása, és ez alapján egy olyan tanácsadás, hogy a gyermek ezt ne érezze kényszernek, hanem élvezze)
 • a gyermek-gasztroenterológiát érintő tünetek esetén a megfelelő táplálás tervezése, módosítása elengedhetetlen(pl. reflux, gyarapodási zavar, ételallergia, cöliákia, stb.)
 • a szülők nem egyforma elvárása a táplálás területén

Gyermekdietetikai szakrendelésünk szolgáltatásai:

 • Táplálási napló elemzés (egymást követő napok részletes adatai, melyből megtudható, hogy a gyermek táplálása minőségben és mennyiségben megfelelő-e, ill. ha tünete van, azt mely összetevő okozhatja)
 • Táplálási szituáció elemzés (felvétel vagy helyszíni megfigyelés az etető személy és a gyermek táplálási szituációjában lévő interakciókról, elcsúszásokról melyek sikertelenséget okozhatnak)
 • Különböző tünetek, állapotok miatti speciális étrend tervezése (ha szakember által megerősített javaslat van az étrendből való egy, vagy több összetevő kizárására)
 • Táplálási terv készítése (gyermekre, és családra szabva, minden körülményt figyelembe véve, reális, modern elvek mentén)
 • Hozzátáplálási tanácsadás (allergének bevezetése, technikák, megfelelő eszközök ismerete, összetétel, bevásárlásban és elkészítésben való dietetikai segítség)
 • Válogatós/szelektív evő gyermekek kísérése, étrendjének beállítása (a kategória azonosítása, és speciális tanácsadási folyamat megkezdése az étrend minőségi kiegészítésével, illetve az ételek kategorizálására szolgáló technika alkalmazása)

A gyermekdietetiai vizsgálat menete

Az első tanácsadás alkalmával a szakember állapotfelmérést végez. Ez egy részletes kikérdezést (anamnézis felvétel) jelent a gyermek életéről (várandósság, születés, csecsemőkor, stb.), adatairól, korábbi leletei átnézéséről. Ezalatt megfigyeli a gyermeket (szükség szerint fájdalommentes méréseket végez).
A kontroll konzultáció során személyre szabott táplálási tervet javasol / vagy a táplálás módosítását vázolja fel a gyermek életkora, állapota, szükségletei alapján.
A tanácsadási folyamat a problémától függően általában több alkalmat jelent. Ezeken az alkalmakon a táplálási tervnek megfelelően halad a szakember a családdal tovább a megoldáshoz vezető úton. Ha a gyermek már 1 év feletti, őt is bevonja a tanácsadásba, megfigyeli speciális játék közbeni reakcióit. A fókusz nem kizárólag az étrend összetételén, hanem a mindenki számára kellemes táplálási szituáció megteremtésén van.

A gyermekdietetiai vizsgálat menete

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.

Kapcsolódó témák

gyermekdietetiai

7+1 szuper ásványianyag-forrás, amit érdemes rendszeresen adni a babának

Az ásványi anyagok olyan elemek, melyekre ugyan kisebb mennyiségben van szükségünk, de annál nagyobb a jelentőségük, hiszen nélkülözhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez.

Zöldséges tojásmuffin

Zöldséges tojásmuffin

Egy fáradt nap végén olykor nehéz kitalálni, mi legyen a vacsora. Nekünk van egy ötletünk, hogy ne kelljen még ezen is gondolkodni!

Czeizel Intézet Postnatal