Második (genetikai) ultrahangvizsgálat (19-21. hét)

Ezt nevezik ún. „genetikai” ultrahangvizsgálatnak, hiszen ez a vizsgálat képezi a magzati szűrés központi, legfontosabb elemét. A „genetikai ultrahangvizsgálat” elnevezés persze nem pontos, mégis elterjedt a gyakorlatban. Az ultrahangvizsgálattal ugyan nem lehet a magzat teljes genetikai vizsgálatát elvégezni, azonban ebben a fejlődési stádiumban válik a magzat jól vizsgálhatóvá az egyes fejlődési rendellenességek kimutatása szempontjából. Ekkor éri el a magzat az ultrahangkészülékek felbontóképességéhez képest a megfelelő méretét, hogy jól felismerhető legyen a legtöbb rendellenesség az ultrahangot végző vizsgáló számára.

Ez a szolgáltatásunk a szegedi és székesfehérvári képviseletünkön is elérhető!

A vizsgálat során megmérjük a magzat méreteit (biometriai vizsgálat), megállapítjuk a magzat fejlődési ütemét, méretét. Vizsgáljuk a magzat testkontúrjait, alaposan és részletesen ellenőrizzük a szervek, valamint a testrészek épségét, egészséges kifejlődését, különös tekintettel a magzat szívére, az agyszerkezetére, a gerincére, a hasi szerveire, továbbá a végtagjaira.

A vizsgálat alkalmával a méhlepény megfelelő tapadási helye is ellenőrzésre kerül és a magzatvíz mennyiségét is megállapítjuk. 

A méhnyak hosszának megállapításával jól szűrhetők a koraszülésre hajlamos terhességek, melyhez hüvelyi ultrahangvizsgálat szükséges.

Ebben a korban – ideális esetben – már megállapítható a magzat neme is.

A genetikai ultrahangvizsgálat elvégzése általában hasi vizsgálófejjel történik, de bizonyos esetekben (pl. a magzat elhelyezkedése, nagyon vastag anyai hasfal, a magzati idegrendszer célzott vizsgálata miatt) hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végzünk. 

Biztonsági okokból a felvételeket kizárólag az intézetünkben minden alkalommal újonnan vásárolt pendrive-okra tudjuk rögzíteni.

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akkreditált szakember.

FONTOS TUDNI!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal