Kiterjesztett második (genetikai) ultrahangvizsgálat (18-20. hét)

A második trimeszteri ultrahangvizsgálat, elterjedtebb nevén „Genetikai Ultrahangvizsgálat” a várandósság során elvégzett legfontosabb ultrahang szűrővizsgálat, hiszen ennek a vizsgálatnak a feladata a magzati szervi rendellenességek és a genetikai betegségekre utaló ultrahangeltérések időben történő felismerése. Jelentősége tehát központi a terhességi vizsgálatok sorában, meghatározza a terhesgondozás és a további vizsgálatok menetét.

Intézetünk így elhatározta, hogy bevezeti a kiterjesztett II. trimeszteri ultrahangvizsgálatot a terhesség 18-20. hetében. Az Intézetünkben rendelkezésre álló ultrahangkészülékek (GE Voluson E10™) a legkorszerűbbek a magzati szervek részletes vizsgálatára, a szűrő és a diagnosztikus vizsgálatokat a legmagasabb szintű hazai gépparkkal végezzük.

A terhességi ultrahangvizsgálatokat végző szakorvosaink, az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által akkreditált, kiváló szakemberek, az anyai-magzati orvostudomány specialistái (Fetal-Maternal specialists).
Vizsgálatainkat a hazai protokollok (MSZNUT) szigorú betartásával végezzük, melyet kiegészítünk a nemzetközi szülészet-nőgyógyászati ultrahang társaság (ISUOG) és az FMF ajánlásaival. A vizsgálatainkat így a hazai elvárásokat jelentős mértékben meghaladó kritériumok szerint, nagy alapossággal végezzük. Intézetünk minden vizsgálója kiterjesztett vizsgálatot végez, külön erre a célra létrehozott Intézeti protokoll szerint.

A kiterjesztett második trimeszteri ultrahangvizsgálat szempontjai:

  • Magzati fejlődés és anatómia vizsgálata: A második trimeszteri ultrahangvizsgálat során alaposan megvizsgáljuk a magzat anatómiáját és fejlődését. A központi idegrendszer, szív, a vesék, a máj és a belső szervek, illetve a végtagok részletes vizsgálata a magzat rendellenességeinek a kiszűrését célozza.
  • Genetikai betegségek szűrése: A vizsgálat során kifejezetten keressük azokat a szervi (strukturális) magzati eltéréseket és a minor vagy más néven ultrahangos gyanújeleket, melyek genetikai, pl. kromoszóma-rendellenességekre utalhatnak.
  • A magzati idegrendszer és szív vizsgálata: Különösen vizsgáljuk a magzati idegrendszer, az agy és a szív eltéréseit, hiszen ezek az eltérések képezik a magzati szervi rendelleneségek legnagyobb csoportját, gyakran társulnak genetikai betegséggel és ebben a terhességi korban általában jól vizsgálhatóak és felismerhetőek.
  • Növekedés ellenőrzése: Az ultrahangvizsgálat segítségével a vizsgáló szakember megméri a magzat méretét és súlyát, és ezek az adatok segítenek abban, hogy az orvos megállapítsa, hogy a magzat megfelelően fejlődik-e a terhesség időszakában.
  • Méhlepény és magzatvíz vizsgálata: Az ultrahangvizsgálat során megfigyelhető a méhlepény és a magzatvíz állapota. Abnormális méhlepény elhelyezkedés vagy magzatvíz mennyiség problémákat jelezhet. A méhnyak hosszának megállapításával jól szűrhetők a koraszülésre hajlamos terhességek (hüvelyi ultrahangvizsgálat 20-22. hét).
  • Nemi szervek megállapítása: A második trimeszteri ultrahangvizsgálat során általában jól vizsgálható a magzat nemi szerve, ami lehetővé teszi a szülőknek, hogy megtudják a magzat nemét, ha ezt szeretnék.

Különbség a hazai rutin II. trimeszteri ultrahangvizsgálat és a Czeizel Intézetben elvégzett kiterjesztett II. trimeszteri ultrahangvizsgálat között:

18-20. hét

második trimeszter

Különbség a hazai rutin II. trimeszteri ultrahangvizsgálat és a Czeizel Intézetben elvégzett kiterjesztett II. trimeszteri ultrahangvizsgálat között:

18-20. hét

Ez a szolgáltatásunk a szegedi és székesfehérvári képviseletünkön is elérhető!

FONTOS TUDNI!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.

Czeizel-streaming

Az ultrahangvizsgálat során készült felvételeket, HD minőségben rögzítve, az Ön számára kialakított galériában gyűjtjük össze, és egy személyes oldalon tároljuk a várandóssága időtartamára, ahonnan ezeket szabadon letöltheti és meg is oszthatja. A tárhelyéhez közvetlenül az ultrahangvizsgálat előtt fogunk küldeni Önnek hozzáférést, továbbá a leletére generált QR kód segítségével is megtekintheti azt.

A vizsgálat élményét lehetősége van megosztania szeretteivel Czeizel-streaming szolgáltatásunk segítségével élőben, valós időben, az interneten keresztül okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal