ŐSSEJTMEGŐRZÉS

Czeizel Intézet - őssejtmegőrzés

Mik is azok a köldökzsinór-őssejtek?
A köldökzsinórvérből származó őssejtek olyan “naiv, mindenre képes” sejtek, melyek még nem differenciálódtak specifikus sejtekké. A lenyűgöző tény ezen őssejtekkel kapcsolatban az, hogy képesek pótolni a károsodott sejteket és helyreállítani a sérült szövetek funkcióját.

Az őssejtek az élet alapvető építőelemei, speciális funkciót ellátó sejtté alakulhatnak, miközben önmagukat is fenntartják. Amennyiben gyermekének a jövőben a számtalan megbetegedés valamelyikével szembe kell néznie, az őssejtek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak egészségi állapotának helyreállításában. Amennyiben egy gyermek olyan betegségben szenved, mint például a leukémia, a kemoterápiát és/vagy sugárkezelést követően az őssejt-transzplantáció révén a károsodott csontvelő újjáépíthető.

A születéskor rendelkezésre áll a köldökzsinórvér, mely leginkább vérképző őssejteket tartalmaz, míg a köldökzsinór ereit körülvevő szövet, a vérképző őssejtektől eltérő ún. mesenchymális őssejtek forrása. A köldökzsinórvérből származó őssejteket már több, mint 85 betegség kezelésében alkalmazták, beleértve egyes leukémiákat, anémiákat és thalassémiákat, és a kezelhető betegségek száma folyamatosan nő. Az őssejtek kinyerése a köldökzsinórvérből egy rendkívül egyszerű eljárás, mely azt követően történik, hogy az újszülöttet biztonságosan a világra segítették. A köldökzsinór szövetéből származó őssejtek világa az orvostudománynak egy olyan területe, mely ígéretes jövővel kecsegtet számos megbetegedés – többek között az agyi bénulás, cukorbetegség és a rheumatoid arthritis – kezelésében. Jelenleg is több, mint 300 lehetséges, köldökzsinórvérből származó őssejteket felhasználó kezeléssel kapcsolatos kései fázisú klinikai vizsgálat folyik, és ezen kezelések közül számos realizálódhat egy emberöltőn belül a most született gyermekek számára. A köldökzsinór-szövetet ugyanabban az időben gyűjtik, mint amikor a köldökzsinórvért. A köldökzsinór-szövet megőrzése egy 15 cm-es zsinór darab gyűjtése révén biztosított. A köldökzsinórvér és a köldökzsinór levétele az újszülött és anya veszélyeztetése nélkül és teljesen fájdalommentesen történik. Az így legyűjtött mintákat a kórháztól a Future Health Biobank svájci és angliai laboratóriumának egyikébe szállítják feldolgozás és tárolás céljából.

Hogyan történik a köldökzsinór-őssejtjek begyűjtése?

A köldökzsinór őssejtjeinek begyűjtése egy egyszerű, kockázatmentes beavatkozás!

A szolgáltatás igénylésének nincs határideje, bármelyik várandóssági hétben megtehető személyesen a Czeizel Intézetben vagy online, honlapunkon keresztül. A személyes szerződéskötés alkalmával átadjuk vagy megrendelés esetén elküldjük Önnek a minták gyűjtéséhez szükséges mintavételi készletet. Ez mindent tartalmaz, ami szükséges a köldökzsinórvér- és szövet levételéhez és szállításához.

Kérjük, tájékoztassa szülészorvosát/szülésznőjét, hogy igényelték szolgáltatásunkat, mert ők fogják elvégezni a mintagyűjtést. A köldökzsinór-őssejtek levétele kizárólag a születés utáni pillanatokban történhet.

A szülés megindulásakor kérjük, vigye magával a kórházba a mintavételi készletet és adja át a szülészorvosának/szülésznőjének. Gyermeke világra jöttét követően a szülészorvos elvégzi a minták gyűjtését. A szülés megtörténtéről apukától vagy családtagtól azonnali telefonhívást várunk 24 órás mintaszállítási vonalunkra és intézzük a minták szállítását a kórháztól a laboratóriumunkig, ahol feldolgozzuk és előkészítjük a tárolásra. A köldökzsinórvér-őssejt és a köldökzsinór-szövet mintán mennyiségi és minőségi ellenőrzést végzünk. Továbbá a teljes körű szolgáltatásunk részét képezi, hogy bizonyos fertőző betegségek kizárása céljából  vizsgálatokat végzünk a szülés napján gyűjtött anyai vérmintából. A minták megőrzéséről és a vizsgálatok eredményéről tájékoztatjuk Önt. Az őssejt-mintát kezdetben 20 évre őrizzük, melyek tárolása meghosszabítható.

Nagyobb pénzügyi támogatás a köldökzsinórvérből származó őssejtek kutatására

New York-i tudósok egy csoportja nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy egy jelentős összeggel támogatták kutatásukat, mely a köldökzsinórvér-őssejtek alkalmazási lehetőségeit célozza egyes vérrel kapcsolatos betegségek kezelésében

Ez egy kiemelkedően izgalmas fejlődési lehetőség az őssejtkutatás területén, főként azon betegek szempontjából, akik valamilyen a vérképző szervrendszert érintő betegségben szenvednek.

Beszélgetésünk során megkértük Osama Shaikh-ot; a Future Health Biobank Új Termékek és Kutatások részlegének vezetőjét, ossza meg velünk nézeteit a legújabb hírekkel kapcsolatosan.
A New York-i központú Ansary Stem Cell Institute (Ansary Őssejtkutató Intézet) tudósaiból álló csoport épp most nyert el egy 15,7 millió dolláros támogatást a New York State Stem Cell Research Science Program keretéből (New York Állami Őssejtkutató Tudományos Program - NYSTEM), hogy finanszírozhassanak egy 4 éves időtartamú kutatási programot. Ez a konkrét kutatóprogram egy új és innovatív megközelítés köré összpontosul, mely a köldökzsinórvérből származó őssejtek felhasználási és „módosítási” lehetőségeinek kiszélesítését célozza a vérrel kapcsolatos betegségek kezelésében.
Sok beteg esetében, akik vérrendszert érintő betegségben szenvednek, az őssejt-transzplantáció lehet az egyetlen esély a gyógyulásra. Sajnos egyes esetekben előfordulhat, hogy a köldökzsinórvér minta nem tartalmaz elegendő őssejtet a transzplantáció elvégzéséhez. Az amerikai tudósok ezen betegek kezelési lehetőségének kidolgozását célozzák meg egy innovatív, új rendszer létrehozásával. Az elképzelés célja az őssejtek számának növelése a szervezeten kívül, speciális vérerek segítségével, melyek képesek biztosítani az őssejtek támogatását, táplálását és fejlődését.
A kutatócsoport terve továbbá egy klinikai vizsgálat lefolytatása, melynek során ezen alapelvek alapján megkíséreljék a köldökzsinórvér-őssejtek számának növelését, hogy az elegendő legyen a transzplantációhoz. Ez a vizsgálat olyan betegekre fókuszál majd, akiket a vérrák valamilyen típusával diagnosztizáltak, de akiknél a kemoterápia nem vezetett gyógyuláshoz, illetve nem találtak megfelelő donort a kezelésükhöz.
Ez egy hatalmas lépés a köldökzsinórvérből származó őssejtek felhasználási lehetőségeit tekintve, és nagyon várjuk, hogy a kutatók beszámoljanak a klinikai vizsgálat hatalmas sikeréről.

Amennyiben további információkhoz szeretne jutni a köldökzsinór-őssejtek tárolásával kapcsolatban, valamint részletesebben szeretne tájékozódni arról, hogy jelenleg milyen betegségek kezelhetőek az őssejtek segítségével, kérjük, látogasson el a következő linkre: Köldökzsinórvérből és köldökzsinór-szövetbőlszármazó őssejtek tárolása.

Cikkeink