ŐSSEJTMEGŐRZÉS

Czeizel Intézet - őssejtmegőrzés

Mik is azok a köldökzsinór-őssejtek?
A köldökzsinórvérből származó őssejtek olyan “naiv, mindenre képes” sejtek, melyek még nem differenciálódtak specifikus sejtekké. A lenyűgöző tény ezen őssejtekkel kapcsolatban az, hogy képesek pótolni a károsodott sejteket és helyreállítani a sérült szövetek funkcióját.

Az egészséges jövőért!


A Czeizel Intézet elkötelezett a korszerű és preventív egészségmegőrzés mellett. A várandósság magas színvonalú gondozásán túl, az őssejtmegőrzés fontosságát hangsúlyozva, minél több családnak szeretnénk elérhetővé tenni az őssejtmegőrzés lehetőségét. Ezért ajánljuk figyelmükbe őssejtbankunk az Future Health Biobank szolgáltatásait!


Amit az őssejtekről tudni kell!


Az őssejtek olyan, a testünk építőelemeiként működő sejtek, amelyeknek megvan az a képességük, hogy a szervezetünk bármilyen másik sejttípusává alakuljanak. Az őssejtek egyik fő jellegzetessége, hogy önmegújító és osztódási képességgel rendelkeznek, miközben megtartják azon képességüket, hogy bármilyen speciális feladatot ellátó sejtté váljanak. Ezáltal szerepet játszanak a testünk kialakításában és javításában egész életünk során.

Az emberi élet egy őssejt kialakulásával veszi kezdetét. Ebben a pillanatban, amikor a petesejt egyesül a hímivarsejttel, létrejön az a sejt, mely a későbbiekben a szervezet összes többi sejtjének kiindulópontja lesz. Ahogy az embrió növekszik, megjelennek benne a különféle feladatok ellátására szakosodott sejttípusok. Minden egyes sejttípus-családnak megvan a maga, az adott sejtféleségek létrehozására szakosodott ún. multipotens őssejtje. E szerint különböztetünk meg például a vér- és immunrendszer létrehozásáért és fenntartásáért felelős hematopoetikus őssejteket, vagy a csont-, porc-, ín- és izomszöveteket kialakító mesenchymális őssejteket.

Bár az őssejtek végigkísérik életünket, tudományos bizonyítékok sora utal arra, hogy jótékony tulajdonságaik egy részét idővel fokozatosan elvesztik. Ezért volt olyan nagy jelentősége a felfedezésnek, hogy a magzat köldökzsinórja, melyet korábban a születést követően hulladékként kezeltek, fiatal, kiváló gyógyászati képességgel rendelkező őssejtek gazdag tárháza. A köldökzsinórvérben nagy mennyiségben találhatóak a vérképző őssejtek (HSC-k), míg a köldökzsinór-szövet legnagyobb számban mesenchymális őssejteket tartalmaz.

Az őssejteket jelenleg több mint 80 betegség kezelésénél alkalmazzák - beleértve a leukémiát, a limfómát, a thalasszémiát, a sarlósejtes vérszegénységet és egyéb vérrel kapcsolatos betegségeket - és az orvostudomány fejlődésével a lista tovább gyarapodhat. A folyamatos orvosi áttörések várhatóan a regeneratív orvosi kezelésekben is új távlatokat nyitnak majd, így előrelátó döntés az őssejtek megőrzése a jövőbeni felhasználás céljából. Hamarosan az őssejtek képezhetik majd olyan rendellenességek kezelésének az alapját, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyi bénulás, vagy egyéb ma még gyógyíthatatlan krónikus betegségek.


Miért a Future Healt Biobank?


A Future Health Biobank az Egyesült Királyság legnagyobb és Európa egyik vezető őssejtbankja. Cégünk 4 kontinensről, 94 országából származó mintákat dolgoz fel és jelenleg már több mint 200 ezer mintát tárol, és több mint 40 országban rendelkezünk helyi képviselettel. A Future Health Biobank központja az egyesült királyságbeli Nottingham-ben található.

Nemzetköziségünk és szakmai tapasztalatunk biztosítja, hogy gyermeke őssejtjeinek megőrzése a lehető legmagasabb színvonalon történik, mind a minták szállítása, feldolgozása, vizsgálata és tárolása során. Követve a szolgáltatásai iránti növekvő igényeket két, speciálisan e célra épült laboratóriumot működtet Svájcban és az Egyesült Királyságban. Az angol és svájci laboratóriumaink egymástól függetlenül, önállóan működnek. Szintén vállalatunk nagyságából adódik, hogy lehetőségünk van az olyan kutatási projektekben való közreműködésre, és azok hosszú távú támogatására, amelyek elősegítik az őssejtterápiák elterjedését és hatékonyságának növelését. Ez magában foglalja a krioprezervációs eljárások optimalizálását, amelyek révén a sejtek életképessége javítható, valamint az őssejtek szaporítására vonatkozó technológiák fejlesztését, amelyek segítségével akár egy kis sejtszámú minta is felhasználható lehet transzplantációs célból.

Az őssejtek minőségi megőrzéséhez és biztonságos tárolásához a nemzetköziség, a tapasztalat, a világszínvonalú szakembergárda minden kétséget kizáróan kulcsfontosságú. Hiszen őssejtbankként a világ legértékesebb kincseinek - az élet építőelemeinek - hosszú távú megőrzését kell biztosítanunk.


Hogyan történik az őssejtek mintavétele?


Az őssejtek kinyerése a köldökzsinórvérből egy rendkívül egyszerű és kockázatmentes eljárás, mely azt követően történik, hogy az újszülöttet biztonságosan a világra segítették. A köldökzsinór-szövetet ugyanabban az időben gyűjtik, mint amikor a köldökzsinórvért. A köldökzsinór-szövet megőrzése egy 15 cm-es zsinór darab gyűjtése révén biztosított. A köldökzsinórvér és a köldökzsinór levétele az újszülött és az édesanya veszélyeztetése nélkül és teljesen fájdalommentesen történik. Az így legyűjtött mintákat a kórházból a Future Health Biobank svájci és angliai laboratóriumának egyikébe szállítják feldolgozás és tárolás céljából.

A szolgáltatás igénylésének nincs határideje, bármelyik várandóssági hétben megtehető személyesen a Czeizel Intézetben vagy online, honlapunkon keresztül. A személyes szerződéskötés alkalmával átadjuk vagy megrendelés esetén elküldjük Önnek a minták gyűjtéséhez szükséges mintavételi készletet. Ez mindent tartalmaz, ami szükséges a köldökzsinórvér- és szövet levételéhez és szállításához.

Kérjük, tájékoztassa szülészorvosát/szülésznőjét, hogy igényelték szolgáltatásunkat, mert ők fogják elvégezni a mintagyűjtést. A köldökzsinór-őssejtek levétele kizárólag a születés utáni pillanatokban történhet.

Miután gyermeke világra jött és megtörtént a mintagyűjtés, Önnek vagy hozzátartozójának mielőbb hívnia kell az Future Health Biobank 24 órás mintaszállítási vonalát (+36 20 299 2129). Az értesítést követően intézkedünk a minta elszállításáról a kórháztól a laboratóriumunkig. A szállítás körülményeit speciális hőmérsékletmérő eszközzel, elektronikus úton rögzítjük. Ezeknek az adatoknak a nyilvántartása azért fontos, mert a hatósági ellenőrzés során egy vizsgált szempont a szállítás körülményeinek, a hőmérsékletének ismerete. Hivatalos nemzetközi engedéllyel rendelkezünk a biológiai anyagok szállítására (UN 3373, IATA 650-es csomagolási előírások). Amint a minták megérkeznek laboratóriumunkba, megkezdődik a feldolgozási és fagyasztási eljárás.


Kapcsolódó cikkek

A kérdés, amiről illik minden leendő szülőnek döntenie! - Interjú Merhala Zoltánnal, a Czeizel Intézet vezetőjével

Ma már szinte minden babvárás kapcsán felmerül a szülőkben a kérdés: levetessék-e gyermekük őssejtjeit, vagy ne! Ha máskor nem, a szülés előtt szinte minden egyes kórházban megkérdezik a kismamát, lesz-e őssejtlevétel.

Többet ér, mint az arany, de mi inkább kidobjuk

3D-printerrel nyomtatott szervek, a sebre kenhető és ott bőrré változó bioanyag, csontok növesztése – sci-finek tűnik, de nem az, ilyesmiket csinálnak a laborjaikban a regeneratív medicina úttörő kutatói.

Hamarosan emberi szívet is építhetünk őssejtekből

Az őssejteket a gyógyászat számos területén alkalmazzák, de még nincsenek teljesen kiaknázva a bennük rejlő lehetőségek, a regeneratív medicinában még számos tudományos áttörés várható.

Komoly előrelépés az őssejtterápiában

Az utóbbi években teljesen átértelmezték az őssejtek szerepét a szervezet regenerációs folyamataiban, ami egy sor új terápia előtt nyitotta meg az utat.

Minden, amit az őssejtekről tudni szerettél volna.

Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője válaszolt a Music FM reggeli műsorában azokra a kérdésekre, amikre mindenki kíváncsi az őssejtekkel és az őssejt-kezelésekkel kapcsolatban.