Magzati szívhangmonitorizálás (NST, CTG)

A modern orvosi technológia lehetővé teszi, hogy átfogóan ellenőrizhessük a magzat állapotát a terhesség alatt.

Az ultrahangvizsgálat mellett a CTG (kardiotokográfia) is a magzat egészségi kontrolljára szolgáló vizsgálatok sorába tartozik, a terhesgondozás egyik utolsó lépéseként. A CTG egy, a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat monitorozó kötelező szűrővizsgálat, amelyet többnyire a terhesség harmadik trimeszterében végeznek el a magzat állapotának ellenőrzése céljából. A vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nem csak szülés, hanem terhesség alatt is (ez utóbbi esetben hívjuk a vizsgálatot NST-nek – „non-stress teszt”).

A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A CTG vizsgálat többnyire a terhesség 36. hetétől esedékes heti rendszerességgel.

A vizsgálat menete

A CTG előtt megmérik a várandós vérnyomását, majd két érzékelőt helyeznek a méhre, amelyeket puha övvel rögzítenek. Az egyik a magzat szívverését, a másik a méhösszehúzódásokat méri, és az információkat egy papírszalagra rögzíti egy-egy görbe formájában. A felső görbe a magzati szívfrekvenciát, az alsó görbe a méhtevékenység erősségét ábrázolja.

A vizsgálóeljárás segítségével lényeges információkat kaphatunk a magzat méhen belüli állapotát illetően.

A vizsgálat ülő- vagy oldalfekvő helyzetben történik, időtartama általában 20 perc. Lényeges, hogy a magzat aktív legyen a vizsgálat alatt, ezért célszerű a CTG-vizsgálat előtt bőséges folyadék- és magas szénhidráttartalmú étel fogyasztása (csoki, szőlőcukor). Ezek serkentően hatnak a magzat mozgására.

A vizsgálat értékelése

Reaktív görbe: a magzat szívritmusa a magzatmozgásokkal párhuzamosan megemelkedik.

Suspect („gyanús”) görbe: nincs egyértelmű jele kóros élettani folyamatoknak, de finom eltérések mutatkoznak a görbén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a magzat alszik, nem aktív. Ilyen esetekben a vizsgálatot egy kis idő múlva meg kell ismételni.

Nem reaktív görbe: a magzat szívfrekvenciája nem emelkedik a magzatmozgások hatására, a görbe kóros értékeket mutat (beszűkült görbe, mozgásokra csökkenő szívfrekvencia). Ilyenkor a várandós kórházi megfigyelése indokolt.

A vizsgálatra időpont egyeztetés szükséges.

Hűségét megjutalmazzuk!

A Negyedik ultrahangvizsgálat mellé egy magzati szívhangmonitorizálás – CTG, NST vizsgálatot AJÁNDÉKBA adunk!

*az ajánlat kizárólag a Czeizel Intézetben elvégzett vizsgálatok után vehető igénybe, át nem ruházható, készpénzre nem váltható, és más kedvezménnyel nem vonható össze!

Az ajánlat az első ultrahangvizsgálatot, második (genetikai) ultrahangvizsgálatot, a harmadik ultrahangvizsgálatot és a negyedik ultrahangvizsgálatot elvégzett páciensekre vonatkozik.

Az ajándék vizsgálat a Czeizel Intézetben elérhető magzati szívhangmonitorizálás – CTG, NST vizsgálatra használható fel.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
  • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
  • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
  • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal