Első ultrahangvizsgálat (12-14. hét)

Központunkban elérhetőek azok a komplex szűrővizsgálatok (Down-kór szűrés), amelyek minden várandós számára ajánlottak a kromoszóma rendellenességek hatékony kiszűrése érdekében.

A vizsgálat hasi vagy hüvelyi vizsgálófejjel történik. 

Biztonsági okokból a felvételeket kizárólag az intézetünkben minden alkalommal újonnan vásárolt pendrive-okra tudjuk rögzíteni.

A terhességi ultrahangvizsgálatokat végző szakorvosaink, az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által akkreditált, kiváló szakemberek.

Ez a szolgáltatásunk a szegedi és székesfehérvári képviseletünkön is elérhető!

Az alábbi tényezőket vizsgáljuk a 11-13. héten:

 • magzati méretek
 • fejlődési ütem, terhességi kor megállapítása
 • végtagok, törzs és koponya alaki vizsgálata
 • magzatvíz mennyisége
 • méhlepény elhelyezkedése
 • durva, ebben a korban látható rendellenességek keresése

Kromoszóma rendellenességek szűrése:

 • nyaki redő vastagság mérés,
 • orrcsont vizsgálat,
 • áramlásmérés (ductus venosus és tricuspudális billentyű)

A modern ultrahang berendezések technikai fejlődésének köszönhetően az első trimeszteri ultrahangvizsgálat jelentősége nagymértékben megnőtt az elmúlt két évtizedben. Az ebben a terhességi korban vizsgált tényezők ugyanis alapvetőek a fejlődési rendellenességek, elsősorban a kromoszóma rendellenességek korai kiszűrésében. Az intézetünkben rendelkezésre álló ultrahangkészülékek lehetővé teszik a magzati szervek részletes vizsgálatát, így akár a szív, idegrendszer, hasi szervek, végtagok bizonyos rendellenességei is felismerhetővé válhatnak a korai terhességi időszakban. Részletesen vizsgáljuk azokat a magzati tényezőket is, mint a nyaki bőrredő vastagság, az orrcsont, a magzati erek és a szívbillentyű áramlása, amelyek segítenek a genetikai betegségek korai felismerésében. Az embrió életjelenségeit, fejlődési ütemét, méretét is megvizsgáljuk, így megállapítjuk a terhesség pontos korát, mely a szülés várható idejének legpontosabb meghatározását teszi lehetővé. Szerencsés esetben ilyenkor már megállapítható a magzat neme is.

FONTOS TUDNI!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
Czeizel Intézet Prenatal