Első ultrahangvizsgálat (11-13. hét)

A modern ultrahang berendezések technikai fejlődésének köszönhetően az első trimeszteri ultrahangvizsgálat jelentősége nagymértékben megnőtt az elmúlt két évtizedben. Az ebben a korai terhességi korban vizsgált tényezők ugyanis alapvető jelentőségűek nemcsak a fejlődési rendellenességek, hanem a magzati kromoszóma-rendellenességek és bizonyos anyai terhességi kórállapotok korai kiszűrésében is.

Az Intézetünkben rendelkezésre álló ultrahangkészülékek (GE Voluson E10™) a legkorszerűbbek a magzati szervek részletes vizsgálatára, így akár a szív, az idegrendszer, a hasi szervek, a végtagok számos rendellenessége is felismerhetővé válhat a korai terhességi időszakban, a 11-13. héten.

Az első trimeszteri ultrahangvizsgálat elvégzésének több alapvető célja van.

 • Egyrészt, részletesen vizsgáljuk azokat a magzati ultrahang markereket, mint a nyaki bőrredő vastagsága, az orrcsont kialakulása, a magzati erek (pl. ductus venosus) és a szívbillentyű áramlása, amelyek segítenek a genetikai betegségek, a magzati kromoszóma-rendellenességek korai felismerésében.
 • Másrészt, az alkalmazott nagy felbontású ultrahangkészülékeink lehetővé teszik korai ultrahang anatómia vizsgálatok elvégzését, melyek biztosíthatják olyan szervi rendellenességek vizsgálatát (pl. magzati szív, idegrendszer, gerinc), melyek korábban csak a II. trimeszterben voltak kimutathatóak.
 • E mellett az embrió életjelenségeit, fejlődési ütemét, méretét is megvizsgáljuk, így megállapítjuk a terhesség pontos korát, mely a szülés várható idejének legpontosabb meghatározását teszi lehetővé.
 • Az anyai erek áramlásmérése, kiegészítve egy laboratóriumi módszerrel egy súlyos anyai-magzati kórállapot, a terhességi toxémia szűrését biztosítja.
 • Ikerterhességben pedig az terhesség típusának pontos meghatározását (egypetéjű- kétpetéjű) végezzük, mely a terhesgondozás módját és ütemét meghatározza.

Szerencsés esetben ilyenkor már megállapítható a magzat neme is, illetve 3 és 4 dimenziós vizsgálat is készíthető a magzatról, kedvező fekvési és látási viszonyok fennállásakor.

A vizsgálat hasi és/vagy hüvelyi vizsgálófejjel történik.

Az ultrahangvizsgálat kiegészítéseként igényelhetőek azok a szűrővizsgálatok, amelyek bizonyos laboratóriumi (biokémiai vagy molekuláris genetikai) módszerekkel még pontosabbá teszik a genetikai rendellenességek kiszűrésének hatékonyságát, illetve az egyik legsúlyosabb terhességi kórállapot a terhességi toxémia (praeeclampsia) kockázatának a korai meghatározását.

A terhességi ultrahangvizsgálatokat végző szakorvosaink, az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által akkreditált, kiváló szakemberek. Vizsgálatainkat a hazai protokollok (MSZNUT) szigorú betartásával végezzük, melyet kiegészítünk a nemzetközi szülészet-nőgyógyászati ultrahang társaság (ISUOG) és az FMF ajánlásaival. A vizsgálatainkat így a hazai elvárásokat jelentős mértékben meghaladó kritériumok szerint, nagy alapossággal végezzük.

Ez a szolgáltatásunk a székesfehérvári képviseletünkön is elérhető!

Az alábbi tényezőket vizsgáljuk a 11-13. héten:

 • magzati méretek
 • fejlődési ütem, terhességi kor megállapítása
 • magzatvíz mennyisége
 • méhlepény elhelyezkedése
 • végtagok, törzs és koponya alaki vizsgálata
 • a magzati szervek részletes, kiterjesztett korai vizsgálata: magzati szív, idegrendszer, arc, gerinc, mellkasi és hasi szervek, végtagok vizsgálata
 • a méhet ellátó anyai erek áramlásának mérése

Kromoszóma rendellenességek szűrése:

 • nyaki redő vastagság mérés,
 • orrcsont vizsgálat,
 • áramlásmérés (ductus venosus és tricuspudális billentyű)

Bizonyos magzati eltérések csak a későbbi terhességi korban vállnak láthatóvá, így a 11-13. heti ultrahangvizsgálat a rendellenességek egy részének kimutatására nem alkalmas.

Különbség a hazai rutin I. trimeszteri ultrahangvizsgálat és a Czeizel Intézetben elvégzett kiterjesztett I. trimeszteri ultrahangvizsgálat között:

11 hét+ 0 nap- 13 hét 6 nap között

ultrahang vizsgálat

Különbség a hazai rutin I. trimeszteri ultrahangvizsgálat és a Czeizel Intézetben elvégzett kiterjesztett II. trimeszteri ultrahangvizsgálat között:

11 hét+ 0 nap- 13 hét 6 nap között

FONTOS TUDNI!

A vizsgálat időtartamát annak célja, az abból nyerhető információ teljessége határozza meg. A terhességi ultrahangvizsgálat elvégzésének sikerességét befolyásolhatja különböző nehezítő körülmények, például a várandós hasfalának vastagsága, a magzat elhelyezkedése. Ilyen esetben a vizsgálat ismétlése válhat szükségessé.

Czeizel-streaming

Az ultrahangvizsgálat során készült felvételeket, HD minőségben rögzítve, az Ön számára kialakított galériában gyűjtjük össze, és egy személyes oldalon tároljuk a várandóssága időtartamára, ahonnan ezeket szabadon letöltheti és meg is oszthatja. A tárhelyéhez közvetlenül az ultrahangvizsgálat előtt fogunk küldeni Önnek hozzáférést, továbbá a leletére generált QR kód segítségével is megtekintheti azt.

A vizsgálat élményét lehetősége van megosztania szeretteivel Czeizel-streaming szolgáltatásunk segítségével élőben, valós időben, az interneten keresztül okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen.

AZ ÖN SZEREPE A MINŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉRDEKÉBEN

TISZTELT PÁCIENSÜNK!
Köszönjük, hogy a Czeizel Intézetet választotta az Ön által igényelt vizsgálat elvégzéséhez. Intézetünk legfőbb célja, hogy vizsgálatainkat a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük. Ehhez szükség van az Ön együttműködésére, amelyhez kérjük az alábbiak betartását.
 • Érkezzen pontosan a vizsgálatra – előnyös a időpont előtt 10 perccel érkezni, hogy előkészületek után, időben kezdhessük a vizsgálatot.
 • A vizsgálaton maximum 1 felnőtt kísérő lehet jelen.
 • A vizsgáló munkája koncentrációt igényel, ezért a vizsgálat alatt nyugalom és csend szükséges. A vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseit, a vizsgálat befejezését követően tegye fel a vizsgálónak.
 • Képi- és hangfelvételt a vizsgáló hozzájárulásával lehet készíteni.
Czeizel Intézet Prenatal